Εκκόλαψη

1

Πρόδηλη τρομο-αλληγορία της οποίας ο έντονα σαρκαστικός τόνος και η πλήρης αφηγηματική αμηχανία την αφήνουν μετέωρη ανάμεσα στο κακοφτιαγμένο θρίλερ και την αδέξια κωμωδία.

Ekolapsi

Η πρωτοεμφανιζόμενη Φινλανδή σκηνοθέτιδα Χάνα Μπέργκχολμ επιθυμεί να καυτηριάσει με την "Εκκόλαψη" την ατσαλάκωτη εικόνα της σκανδιναβικής ευημερίας, επιλέγοντας να υιοθετήσει για την καταγγελτική αλληγορία της τη φόρμα του θρίλερ τρόμου. Ξεκινάει λοιπόν από ένα οικείο κινηματογραφικά σκηνικό, αυτό μιας εύπορης τετραμελούς οικογένειας με πλήρως απελευθερωμένες, όσο και αποξενωμένες σχέσεις μεταξύ των μελών της. Μόνο η νευρωτικά απαιτητική μητέρα, όταν δεν ασχολείται με το δημοφιλές blog της "Lovely everyday life", πιέζει αφόρητα την έφηβη κόρη της για να αριστεύσει στην ενόργανη γυμναστική. Όλα θα αλλάξουν όμως, όταν η τελευταία βρίσκει τυχαία το αβγό ενός παράξενου πτηνού, το οποίο κρύβει και κρατάει ζεστό.

Η πολλαπλά προβληματική "Εκκόλαψη" υποφέρει όχι μόνον από την απλοϊκά πρόδηλη τρομο-αλληγορία που θέλει να στήσει πάνω στη βαθιά αλλοτριωμένη και συναισθηματικά ψυχρή βορειοευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά και γιατί "βροντοφωνάζει" με στόμφο κάθε ανάλογη ιδέα ή αναφορά της. Κινείται συνειδητά προς το γκροτέσκο, ο έντονα σαρκαστικός τόνος και η πλήρης αφηγηματική αμηχανία της, όμως, την αφήνουν μετέωρη ανάμεσα στο κακοφτιαγμένο horror και την αδέξια κωμωδία.

Φινλανδία, Σουηδία. 2022. Διάρκεια: 86΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Εκκόλαψη

Pahanhautoja / Hatching
1
  • Τρόμου
  • 2022
  • Διάρκεια: 86 '
  • Χάνα Μπέργκχολμ

Μια έφηβη αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να ευχαριστήσει την απαιτητική μητέρα της, ανακαλύπτει ένα περίεργο αβγό πτηνού. Το κρύβει και το κρατάει ζεστό, αλλά, όταν εκκολάπτεται, αυτό που αναδύεται θα σοκάρει τους πάντες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μια συνέντευξη για την πολιτική και την εργατική τάξη με τον "Παρείσακτο" Λαντζ Λι

Ο διακεκριμένος Γάλλος σκηνοθέτης ("Οι Άθλιοι") μιλά στο "α" για το νέο του κοινωνικό δράμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/09/2024

Σεμινάρια ιστορίας κινηματογράφου από τον Χρήστο Μήτση

Μάθετε τα πάντα για το παρελθόν και το παρόν της έβδομης τέχνης από τον πολύπειρο κριτικό κινηματογράφου του "α".

Ραντεβού με Έναν Serial Killer

Η αληθινή ιστορία του Ρόντνεϊ Αλκάλα ενισχύεται μυθοπλαστικά και μετατρέπεται σε ένα σφιχτοδεμένο θρίλερ, το οποίο περιγράφει καίρια τον συστημικό μισογυνισμό μιας ολόκληρης εποχής και κοινωνίας.

Slow

Βραβείο σκηνοθεσίας στο Σάντανς για μια εναλλακτική ερωτική ιστορία η οποία αμφισβητεί με συγκινητική τρυφερότητα μια σειρά από στερεότυπα πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία και συντροφικότητα.

Η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ

Με ρεαλισμό που αγγίζει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, μια αληθινή ιστορία φωτίζει μια εναλλακτική, σκληρή, μα και αισιόδοξη συνάντηση ζωής και τέχνης.

Κόκκινο Νησί

Ατμοσφαιρική, χαμηλής έντασης ιστορία ενηλικίωσης ενός αγοριού, αλλά και μιας ολόκληρης χώρας, στη σκιά έντονων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών.

Μπανέλ & Άνταμα

Γραφικά τοπία, γοητευτικές εικόνες και ένας κόσμος δέσμιος πολλαπλών προκαταλήψεων, σε ένα λακωνικό και χαμηλότονο, μα υποβλητικό σκηνοθετικό ντεμπούτο.