Ένα Ντιβάνι στην Τυνησία

2

Πολιτισμικές διαφορές γεννούν αθώες παρεξηγήσεις σε μια ελάχιστα απαιτητική, μα καλόκαρδη σάτιρα που κουβαλά στις πλάτες της η Ιρανή σταρ Γκολσιφτέχ Φαραχανί.

Ένα Ντιβάνι στην Τυνησία

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της 38χρονης Γαλλοτυνήσιας Μανέλ Λαμπιντί εξελίσσεται στη χώρα καταγωγής της λίγα χρόνια μετά την ταραγμένη Αραβική Άνοιξη. Μην περιμένετε όμως να μάθετε λεπτομέρειες για τη νέα τυνησιακή πραγματικότητα από αυτό το χαριτωμένο, μα επιφανειακό κινηματογραφικά «Ντιβάνι…», καθώς η κάμερα της Λαμπιντί δεν έχει μάτια παρά για την πρωταγωνίστρια του φιλμ Γκολσιφτέχ Φαραχανί. Η γνωστή Ιρανή σταρ υποδύεται εδώ τη Σέλμα, η οποία ύστερα από δέκα χρόνια στη Γαλλία επιστρέφει στην Τύνιδα αποφασισμένη να ασκήσει το επάγγελμα της ψυχαναλύτριας. Ξεκινά να δέχεται τους παραδόξως πολλούς ασθενείς της σε ένα μικρό διαμέρισμα στην ταράτσα της πολυκατοικίας της θείας της, αλλά διάφορα προβλήματα –με βασικότερο τη γραφειοκρατική καθυστέρηση για την έκδοση της επαγγελματικής άδειας– θα δοκιμάσουν τις αντοχές της.

Πολιτισμικές διαφορές που συγκρούονται σε μια κοινωνική καθημερινότητα διαφορετικών ταχυτήτων γεννούν άκακες παρεξηγήσεις που αποφεύγουν μεν τη φαρσική υπερβολή, δεν ξεφεύγουν όμως ποτέ εντελώς από τη διασκεδαστική γραφικότητα. Η ιστορία της Σέλμα προχωρά πάνω σε μια σειρά από ανεξάρτητες σκηνές-συναντήσεις με τους ασθενείς (από crossdressers μέχρι ιμάμηδες), οι οποίες εξαντλούνται στο πικάντικο και το προφανές, όπως και όλος ο γραφειοκρατικός Γολγοθάς, ο οποίος αρχίζει και τελειώνει με μια απλοϊκά σκιαγραφημένη δημόσια υπάλληλο.

Ένα Ντιβάνι στην Τυνησία - εικόνα 1

Η αναπόφευκτη ερωτική ιστορία δεν προσθέτει δραματικούς πόντους, αλλά εντάσσεται κι αυτή σαν ένα ανάλαφρο ενσταντανέ στην όλη χιουμοριστική, ανάλαφρη και παιχνιδιάρικη σινε-κατασκευή. Η Λαμπιντί φροντίζει για την ενιαία αφηγηματική γραμμή που ακολουθεί το μονοδιάστατο σενάριό της και αφήνει τη χαρισματική Γκολσιφτέχ Φαραχανί να «κάνει παιχνίδι», ενσαρκώνοντας πειστικά τον μοναδικό τρισδιάστατο χαρακτήρα αυτής της ελάχιστα απαιτητικής, μα εύληπτης και καλόκαρδης σάτιρας.

Γαλλία, Τυνησία. 2019. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Ντιβάνι στην Τυνησία

Un Divan à Tunis
2
  • Κομεντί
  • 2019
  • Διάρκεια: 88 '
  • Μανέλ Λαμπιντί

Έπειτα από δέκα χρόνια στη Γαλλία, η Σέλμα επιστρέφει στην Τύνιδα αποφασισμένη να ασκήσει το επάγγελμα της ψυχαναλύτριας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.