Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών

2,5

 Δραματικό νεο-νουάρ με αφηγηματικό νεύρο, κινηματογραφικό ένστικτο, κοινωνικό προσανατολισμό και θρησκευτικές ανησυχίες. Σεναριακά ανοικονόμητο και συχνά πομπώδες, δυσκολεύεται να βάλει σε τάξη τις πληθωρικές ιδέες του.

Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών

Κάθε ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα («Χώρα Προέλευσης», «Έκρηξη») θαρρείς πως είναι η πρώτη και ταυτόχρονα η τελευταία του. Γεμάτη πληθώρα ιδεών, μεταφέρει την παροξυσμική οργή των χαρακτήρων της, όλοι τους σε μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα γύρω τους, σε ένα σενάριο (υπερ)φορτωμένο με ηχηρές δραματικές συγκρούσεις, έντονα αλληγορική διάθεση και πολυμέτωπη κοινωνική κριτική.

Για άλλη μία φορά, λοιπόν, ο 41χρονος Θεσσαλονικιός θέλει να τα πει όλα, σε ένα αστυνομικό δράμα που ξεκινάει εντυπωσιακά, χωρίς να αποφεύγει τη γραφικότητα: το 2006 η αντιτρομοκρατική εισβάλλει σε μια γιάφκα –γυμνών και χαζοβιόληδων– αντιεξουσιαστών, με τον χτυπημένο επικεφαλής τους να μένει σιωπηλός στην ανάκριση που ακολουθεί και να μονολογεί (θρησκευτικούς;) χρησμούς. Προοικονομεί όσα θα ακολουθήσουν όταν, δέκα χρόνια αργότερα, η διαδρομή ζωής της αστυνομικού που ηγούνταν της επιχείρησης, κι έχει μετατεθεί στο Μεσολόγγι, και μιας γυναίκας που εργάζεται στο τοπικό εργοστάσιο επεξεργασίας χελιών διασταυρωθεί με αναπάντεχα μακάβριο τρόπο.

Το ιερό και το χυδαίο διασταυρώνονται και αυτά στις εικόνες μιας θαρραλέας βυθοσκόπησης της νεοελληνικής καθημερινότητας, η οποία έχει εγκλωβίσει στα θολά νερά της κάθε προσπάθεια διαφυγής, ανάλογης του ταξιδιού των χελιών μέχρι τις Σαργάσσες, από την ανθρωποφάγα κόλασή της. Με αφηγηματικό νεύρο και κινηματογραφικό ένστικτο (το δυναμικό μοντάζ, η παρουσία της φύσης, η ευρηματική σκηνογραφία), ο Τζουμέρκας τη ζωντανεύει οδυνηρά και πικρόχολα μέσα στις συμβάσεις ενός μοντέρνου νουάρ. Αντί όμως να δέσει σφιχτά αυτήν τη σχέση πάνω σε μια συμπαγή πλοκή, απλώνεται ανοικονόμητα σε κραυγαλέες απλουστεύσεις (το επίσημο γεύμα των τοπικών «παραγόντων»), περιττές υποπλοκές, σχηματικούς χαρακτήρες και υπερτονισμό της κοινωνικής καταγγελίας, τυλίγοντας όλα αυτά σε μια πομπώδη χριστιανική παραβολή που μοιάζει να έχει πέσει… από τον ουρανό.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 121΄.Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών

2,5
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 121 '
  • Σύλλας Τζουμέρκας

Η διαδρομή ζωής μιας αστυνομικού που έχει μετατεθεί από την αντιτρομοκρατική στο Μεσολόγγι και μιας γυναίκας που εργάζεται στο τοπικό εργοστάσιο επεξεργασίας χελιών θα διασταυρωθεί με αναπάντεχα μακάβριο τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.