Ο Χορός της Ζωής μου

2,5

Βιογραφία του κορυφαίου Κουβανού σολίστα του μπαλέτου με έντονα κοινωνικοπολιτικό χρώμα, η οποία προσπαθεί να σπάσει την ακαδημαϊκή αφήγηση με χορευτικά νούμερα και διαρκείς χρονικές εναλλαγές.

Ο Χορός της Ζωής μου

Ο Βρετανός Πολ Λάβερτι, σεναριογράφος 13 ταινιών του Κεν Λόουτς, και η Μαδριλένα σκηνοθέτης και ηθοποιός Ιθιάρ Μπολαΐν είναι ζευγάρι εδώ και δυο δεκαετίες, συνεργαζόμενοι και στις ταινίες της τελευταίας «Ακόμα και η Βροχή» και «Η Ελιά». Έντονα πολιτικοποιημένοι καλλιτέχνες, επιλέγουν ανθρωποκεντρικές ιστορίες με κοινωνικές διαστάσεις και ουμανιστικά μηνύματα, στοιχεία τα οποία θα συναντήσουμε και στο «Χορό της Ζωής μου», το ενδιαφέρον κινηματογραφικό πορτρέτο του Κάρλος Ακόστα.

Ο 46χρονος σήμερα Κουβανός χορευτής και χορογράφος μεγάλωσε στους χωματόδρομους της Αβάνας θέλοντας να γίνει ποδοσφαιριστής, αλλά η απίστευτη επιμονή του πατέρα του, ενός φτωχού οδηγού φορτηγού, τον έσπρωξε προς τον κλασικό χορό και τη σχολή του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας. Από εκεί ως το ρόλο του κορυφαίου σολίστα στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου ο δρόμος ήταν ιδιαίτερα επώδυνος και περιπετειώδης για τον ατίθασο Κάρλος, τον οποίο η ταινία συναντά καθώς ετοιμάζει μια μεγάλη χορογραφία εμπνευσμένη από τη ζωή του.

Ο Χορός της Ζωής μου - εικόνα 1

Αφορμή για να αναπολήσει ένα παρελθόν από το οποίο το σενάριο του Λάβερτι, βασισμένο στην αυτοβιογραφία του Ακόστα «No way home», εστιάζει σε δυο κυρίως σημεία. Τη σχέση του πρωταγωνιστή με τη χώρα του, το πολιτικοκοινωνικό μέρος της ταινίας, και με τον πατέρα του, το ψυχολογικό κομμάτι της αφήγησης το οποίο χτίζει τους δυο κεντρικούς χαρακτήρες. Το δεύτερο είναι και το πλέον ενδιαφέρον, κερδίζοντας βάθος και διαστάσεις από την εξαιρετική ερμηνεία του Σαντιάγο Αλφόνσο, ο οποίος από θρύλος του κουβανέζικου κλασικού μπαλέτου μεταμορφώνεται ολοκληρωτικά σ’ έναν πεισματάρη, αυταρχικό όσο και σοφό μεροκαματιάρη.

Προσπαθώντας να αποφύγει τα ανιαρά διηγηματικά μονοπάτια της ακαδημαϊκής σινε-βιογραφίας, η Μπολαΐν εναλλάσσει διαρκώς το παρόν με το παρελθόν και τα «πραγματικά» γεγονότα με τη χορευτική μεταγραφή τους από τον Ακόστα. Κάποιες μελοδραματικές αναφορές και απλοϊκές καταγγελίες δεν αποφεύγονται, αλλά οι αναφορές στο αποικιοκρατικό παρελθόν της Κούβας είναι συγκινητικές, πλουμίζοντας την ιστορία με στοιχεία που τη βοηθούν να ξεπεράσει κινηματογραφικά το «αυστηρά για τους λάτρεις του μπαλέτου».

Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Χορός της Ζωής μου

Yuli
2,5
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 115 '
  • Ισιάρ Μπολαΐν

Ο Κάρλος Ακόστα ετοιμάζει μια μεγάλη χορογραφία βασισμένη στη ζωή του, την οποία αναπολεί εστιάζοντας στην περίπλοκη σχέση με τον πατέρα του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.