Booksmart

2,5

Κομεντί ενηλικίωσης, που προσπαθεί άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε άτσαλα να συνδυάσει την indie φρεσκάδα, τα χολιγουντιανά στερεότυπα και τη μοδάτη χιουμοριστική χοντροκοπιά.

Booksmart

Eχει περάσει μια δεκαπενταετία από τότε που ο Τζαντ Άπατοου («Παρθένος Ετών 40», «Με την Πρώτη»), ακολουθώντας τον πολιτικά ανορθόδοξο χιουμοριστικό δρόμο των αδερφών Φαρέλι, έσπρωξε με επιτυχία την αμερικανική κωμωδία ένα βήμα κοντύτερα στον απενοχοποιημένο ρεαλισμό. Το χοντροκομμένο αστείο έγινε πλέον αναπόσπαστο κομμάτι μιας προσέγγισης στην καθημερινότητα η οποία έκρυβε συχνά πίσω από τη φαρσική επιφάνειά της την αδυναμία διαχείρισης ενός νεανικού angst, μιας συλλογικής αλλοτρίωσης κι ενός πικρού συναισθήματος μοναξιάς.

Το «Superbad» (2007) του Γκρεγκ Μοτόλα, σε παραγωγή Άπατοου, είναι το χαρακτηριστικότερο δείγμα μοντέρνας νεανικής κωμωδίας που έβαζε τη χοντροκοπιά και την υπαρξιακή απόγνωση στο ίδιο κάδρο, συνδυασμό τον οποίο επιθυμεί να επαναλάβει στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της η Νεοϋορκέζα σταρ Ολίβια Γουάιλντ («TRON: Legacy»).

Booksmart - εικόνα 1

Το «Booksmart» δανείζεται από το «Superbad» όχι μόνο το casual αφηγηματικό ύφος αλλά και την ιδέα των δύο ξενέρωτων, έτοιμων για όλα λυκειόπαιδων που θέλουν να εξασφαλίσουν πρόσκληση για ένα super cool πάρτι. Έτσι κι εδώ, οι δύο κολλητές Έιμι και Μόλι (απολαυστικότατες οι Ντέβερ και Φέλντσταϊν) συνειδητοποιούν την παραμονή της αποφοίτησής τους πως έχουν αφιερώσει όλη τη ζωή τους στο διάβασμα. Έχει έρθει λοιπόν η ώρα για ένα επικό ξεσάλωμα, που αρχίζει από το να βρουν πού γίνεται το πάρτι του Νικ, το οποίο όλοι οι γνωστοί τους είναι καλεσμένοι.

Η οδύσσεια των δύο κοριτσιών προς την ενηλικίωση, δηλαδή την πρώτη επώδυνη συνειδητοποίηση της κοινωνικοποίησης, της ελεύθερης έκφρασης της επιθυμίας και του τιμήματος που τη συνοδεύει, αποτελείται από μια σειρά κωμικών συναντήσεων με απρόσμενη εξέλιξη. Συμμαθητές και καθηγητές, φίλες και αντίζηλες, αντικείμενα του πόθου κι ενοχλητικοί τύποι, όλοι τους μεταμορφώνονται αυτήν την τελευταία νύχτα σε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο. Πιο αληθινό; Πιο προσποιητό μήπως; Οι τέσσερις γυναίκες σεναριογράφοι χειρίζονται εύστοχα την ιδέα πως η ποθητή για κάθε ανήλικο «απελευθέρωση» μοιάζει με την ανακάλυψη ενός θαυμαστού μα συνάμα τρομακτικού και αστείου καινούργιου κόσμου, που ξυπνά μέσα από τις σκιές.

Booksmart - εικόνα 2

Το «Superbad» όμως είχε χειριστεί αυτή τη διαδρομή με έναν μελαγχολικό κυνισμό τον οποίο η ταινία της Γουάιλντ διαθέτει σε φανερά πιο συγκρατημένες δόσεις. Η διάθεσή της για μια feelgood προσέγγιση της σκοτεινής πλευράς καταλήγει τις περισσότερες φορές σε κινηματογραφικά ανώδυνο συμβιβασμό, είτε πρόκειται για την «εσωτερική φωτογένεια» που διαθέτουν όλοι οι χαρακτήρες είτε για την καρικατουρίστικη –και σκηνοθετικά στιλιζαρισμένη– υπερβολή, που αφαιρεί κάθε σκληρότητα από τα κωμικά ξεσπάσματα. Έτσι η τελευταία ματιά πάνω στις δύο νευρωτικές τινέιτζερ, που επιλέγουν να βάλουν τη φιλία τους πάνω από την πραγματικότητα, δεν θα μπορούσε παρά να είναι παρηγορητική, επιλέγοντας τα χολιγουντιανά στερεότυπα από την indie μελαγχολία.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: ODEON

Περισσότερες πληροφορίες

Booksmart

2,5
  • Κομεντί
  • 2019
  • Διάρκεια: 102 '
  • Ολίβια Γουάιλντ

Την παραμονή της αποφοίτησής τους από το λύκειο δύο φιλενάδες διαπιστώνουν πως διαβάζουν διαρκώς και δεν έχουν διασκεδάσει καθόλου στη μαθητική ζωή τους. Αποφασίζουν λοιπόν να πάρουν το αίμα τους πίσω μέσα σε ένα βράδυ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.