Ορφέας και Ευρυδίκη

5

Μια ευφάνταστη κι εντελώς πρωτοποριακή διασκευή του αρχαιοελληνικού μύθου από τον Ζαν Κοκτό, ο οποίος υπογράφει την καλύτερη ταινία του μετά το «Η Πεντάμορφη και το Τέρας».

Ορφέας και Ευρυδίκη

Σε μια εποχή που μεγάλοι καλλιτέχνες μπορούσαν να πειραματίζονται ελεύθερα με το σινεμά και να δοκιμάζουν εντελώς πρωτοποριακές προσεγγίσεις απλών ιστοριών ή αρχαίων ελληνικών μύθων, ο Ζαν Κοκτό επιχειρεί ένα προσωπικό «διάβασμα» της ιστορίας του Ορφέα, του μουσικού ο οποίος κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω την αγαπημένη του Ευρυδίκη.

Ξεκινώντας από το σύγχρονο Παρίσι, η ταινία ακολουθεί έναν παθιασμένο με το θάνατο ποιητή, τον Ορφέα, ο οποίος μέσω μιας μυστηριώδους πριγκίπισσας με… Rolls Royce ακολουθεί τη γυναίκα του (Ευρυδίκη, φυσικά) στον Άδη. Οι τρεις τους, αλλά και ο σοφέρ της πριγκίπισσας και ο ίδιος ο Θάνατος θα μπλεχτούν σ’ ένα ερωτικό γαϊτανάκι, το οποίο ο Κοκτό μετατρέπει μέσα από ονειρικές εικόνες γεμάτες ψυχαναλυτικά σύμβολα σε μια πολυεπίπεδη παραβολή για τα ανθρώπινα πάθη, τη σχέση έρωτα και θανάτου, αλλά και τα όρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Γιατί ο ποιητής, μπροστά και πίσω από το φακό, είναι καταδικασμένος να κυνηγά την απόλυτη ομορφιά σε έναν άνισο αγώνα και σ’ ένα λυρικό, σουρεαλιστικό ποίημα που δοκιμάζει τα όρια της κινηματογραφικής αφήγησης.

Γαλλία. 1950. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: FILMBOY

Περισσότερες πληροφορίες

Ορφέας και Ευρυδίκη

Orphée
5
  • Σινεφίλ
  • 1950
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ζαν Κοκτό

Ένας ποιητής παθιασμένος με το θάνατο ακολουθεί τη γυναίκα του στον Άδη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.