Κάιρο Εμπιστευτικό

3,5

Υποδειγματικά στημένο νουάρ, που γνωρίζει στην εντέλεια τους κώδικες του είδους, μεταγράφοντάς τους υποδειγματικά στην κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της εξεγερμένης Αιγύπτου.

Κάιρο Εμπιστευτικό

Υποδειγματικά στημένο νουάρ, που γνωρίζει στην εντέλεια τους κώδικες του είδους, μεταγράφοντάς τους υποδειγματικά στην κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της εξεγερμένης Αιγύπτου.

Κάιρο Εμπιστευτικό - εικόνα 1

Δανεισμένος από την ταινία του Κέρτις Χάνσον –άρα και από το μυθιστόρημα του Τζέιμς Ελρόι– «Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό», ο ελληνικός τίτλος αυτού του σκανδιναβο-γερμανικού αστυνομικού θρίλερ βάζει αμέσως στο κλίμα τον υποψήφιο θεατή. Μπροστά του έχει ένα τυπικό νεο-νουάρ, το οποίο εξελίσσεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα στα τέλη του 2010 και τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς, λίγες ημέρες πριν από τα γεγονότα της Πλατείας Ταχρίρ. Τότε ο αστυνομικός Νορεντίν, ένας μοναχικός άντρας που δεν διαφέρει σε τίποτε από τους συναδέλφους του (η δωροδοκία πάει σύννεφο και η διαφθορά βασιλεύει), αναλαμβάνει να διερευνήσει την υπόθεση δολοφονίας μιας τραγουδίστριας. Σε αυτή μοιάζει να εμπλέκεται ένας πλούσιος επιχειρηματίας, άνθρωπος της κυβέρνησης, και προτού καλά καλά ξεκινήσει η έρευνα, άνωθεν εντολή κλείνει την υπόθεση ως αυτοκτονία.

Κάιρο Εμπιστευτικό - εικόνα 2

Εμπνευσμένο από ένα αληθινό περιστατικό του 2008, η ταινία του αιγυπτιακής καταγωγής Σουηδού σκηνοθέτη, τηλεοπτικού παραγωγού, δημοσιογράφου και βραβευμένου graffiti artist Ταρίκ Σαλέχ κινείται σεναριακά πάνω στην πεπατημένη μιας «απλής» δολοφονίας, η οποία σταδιακά αποκαλύπτεται πως δεν είναι παρά η κορυφή ενός γιγάντιου παγόβουνου πολιτικοοικονομικής διαφθοράς. Η πλοκή της είναι απόλυτα ρεαλιστική, όπως και η ντοκιμαντερίστικης απλότητας σκηνοθεσία, με το σφιχτό μοντάζ να δίνει στην αφήγηση ένα ρυθμό με εντάσεις, σιωπές, εύστοχες ανατροπές αλλά και τις ανάσες που χρειάζονται οι χαρακτήρες. Η μελαγχολική ματιά του Φάρες Φάρες («Zero Dark Thirty», «Το Κοινόβιο») και η φωτογραφία στα χρώματα της ώχρας υποβάλλουν μια αίσθηση βαθιάς, σχεδόν υπαρξιακής ματαιότητας, σε ένα υποδειγματικά στημένο, βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Σάντανς μοντέρνο φιλμ νουάρ, που γνωρίζει στην εντέλεια τους κώδικες του είδους, μεταγράφοντάς τους υποδειγματικά στη χαοτική κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της εξεγερμένης Αιγύπτου.

Σουηδία, Δανία, Γερμανία. 2017. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Κάιρο Εμπιστευτικό

The Nile Hilton Incident
3,5
  • Θρίλερ
  • 2017
  • Διάρκεια: 106 '
  • Ταρίκ Σαλέχ

Λίγες ημέρες πριν από τα γεγονότα της Πλατείας Ταχρίρ ένας Αιγύπτιος αστυνομικός αναλαμβάνει την υπόθεση δολοφονίας μιας τραγουδίστριας. Σε αυτή εμπλέκεται ένας πλούσιος επιχειρηματίας και προτού ξεκινήσει η έρευνα, άνωθεν εντολή κλείνει την υπόθεση ως αυτοκτονία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.