Η Λιακάδα Μέσα μου

3

Μια σαρκαστικά πικρή κομεντί πάνω στο μεσήλικο φλερτ, εμπνευσμένη από τα «Αποσπάσματα ενός ερωτικού λόγου» του Ρολάν Μπαρτ.

Η Λιακάδα Μέσα μου

Η Ιζαμπέλ είναι μια Παριζιάνα καλλιτέχνις και χωρισμένη μητέρα που δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να βρει τον αληθινό έρωτα. Παρότι το κενό μεταξύ αυτού που ψάχνει και των αντρών που παρουσιάζονται στη ζωή της μεγαλώνει συνεχώς, εκείνη επιμένει, σε μια σαρκαστικά πικρή κομεντί πάνω στο μεσήλικο φλερτ, εμπνευσμένη από τα «Αποσπάσματα ενός ερωτικού λόγου» του Ρολάν Μπαρτ.

Η Λιακάδα Μέσα μου - εικόνα 1

Η πρώτη ταινία της Γαλλίδας ακατάτακτης δημιουργού Κλερ Ντενί («Beau Travail», «White Material», «Trouble Every Day») που φτάνει μέσω επίσημης διανομής στις ελληνικές αίθουσες είναι μια αντισυμβατική ρομαντική κομεντί, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της 71χρονης σκηνοθέτιδας, είναι εμπνευσμένη από τα «Αποσπάσματα ενός ερωτικού λόγου» του Ρολάν Μπαρτ. Ο δοκιμιακός λόγος του διάσημου στοχαστή δεν εμπεριέχει κάποια πλοκή φυσικά, αλλά οι φιλοσοφικές ιδέες του, εύστοχα και παιχνιδιάρικα διατυπωμένες, είναι αυτές που στην ουσία οδηγούν την αναζήτηση της Ιζαμπέλ, μιας Παριζιάνας μοντέρνας εικαστικού, η οποία προσπαθεί να βάλει σε τάξη τη συναισθηματική ζωή της.

Η Λιακάδα Μέσα μου - εικόνα 2

Σε σεναριακή συνεργασία με τη συγγραφέα Κριστίν Ανιό, η Ντενί την παρατηρεί με οξυδέρκεια, συμπόνια και μια γερή δόση ειρωνείας, που κορυφώνεται στην τελευταία διαλογική σκηνή με τον… new age Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Καθώς η Ιζαμπέλ περνάει από τον έναν εραστή στον άλλον αναζητώντας την «εσωτερική λιακάδα» του τίτλου, όχι μόνο συναντά ψυχολογικά προβλήματα μεγαλύτερα από τα δικά της, αλλά διαπιστώνει και πως μια ερωτική σχέση δεν μπορεί να την καλύψει και σεξουαλικά και πνευματικά και συναισθηματικά.

Ο ερωτικός «λόγος» δεν μπορεί λοιπόν παρά να είναι αποσπασματικός, διαρκώς ημιτελής και γι’ αυτό γοητευτικός, μια ιδέα που φέρνει αυτήν την ανάλαφρη και κατά στιγμές φλύαρη -οι λέξεις που κρύβουν, αντί να αποκαλύπτουν την επιθυμία- ρομαντική κομεντί στον αντίποδα κάθε αντίστοιχης χολιγουντιανής. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος τι θα έκανε η Νάνσι Μέγερ με την ίδια σεναριακή πλοκή... Επιπλέον όμως εκείνη δεν θα διέθετε τη Ζιλιέτ Μπινός, το αυτοσαρκαστικό μπρίο και η κωμική εκφραστική δύναμη της οποίας βρίσκουν εδώ έναν απολαυστικό ρόλο sur-mesure.

Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Λιακάδα Μέσα μου

Un Beau Soleil Intérieur
3
  • Κομεντί
  • 2017
  • Διάρκεια: 94 '
  • Κλερ Ντενί

Η Ιζαμπέλ είναι μια Παριζιάνα καλλιτέχνις και χωρισμένη μητέρα που δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να βρει τον αληθινό έρωτα. Παρότι το κενό μεταξύ αυτού που ψάχνει και των αντρών που παρουσιάζονται στη ζωή της μεγαλώνει συνεχώς, εκείνη επιμένει…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.