Η Αποφοίτηση

4

Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες για μια διεισδυτική ματιά στη μετα-κομουνιστική ρουμανική κοινωνία αλλά και στις προσωπικές ηθικές και συλλογικές κοινωνικές ευθύνες.

Η Αποφοίτηση

Η κόρη ενός επαρχιακού γιατρού που είναι έτοιμη να αποφοιτήσει και να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό δέχεται επίθεση λίγο πριν από τις εύκολες, αλλά κρίσιμες τελικές εξετάσεις. Αποφασισμένος να τη βοηθήσει με κάθε τρόπο, ο πατέρας της έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από επώδυνα ηθικά διλήμματα. Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες για μια διεισδυτική ματιά στη μετα-κομουνιστική ρουμανική κοινωνία αλλά και στις προσωπικές ηθικές και συλλογικές κοινωνικές ευθύνες.

Η Αποφοίτηση - εικόνα 1

Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα: ένα θρησκευτικό μότο το οποίο βρίσκει άμεση κοινωνική εφαρμογή στην τελευταία ταινία του ανθρώπου που έβαλε τη Ρουμανία στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη με το «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες». Η «Αποφοίτηση», η οποία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, ακολουθεί τα βήματα του Ρομέο, ενός επαρχιακού γιατρού του οποίου την τακτοποιημένη ζωή θα αναστατώσει μια επίθεση που θα δεχτεί λίγο πριν από τις εύκολες, αλλά κρίσιμες τελικές εξετάσεις αποφοίτησης η κόρη του.

Πρόκειται για μια πολύ καλή μαθήτρια, η οποία έχει εξασφαλίσει υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό, αλλά βρίσκεται πλέον (ελαφρά) τραυματισμένη και σε κατάσταση σοκ. Επιστρατεύοντας κάθε πλάγιο μέσο που θα μπορούσε να τη βοηθήσει, ο Ρομέο αρχίζει να παγιδεύεται αργά, αλλά σταθερά σε ένα ηθικό και ψυχολογικό αδιέξοδο, κινδυνεύοντας να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Παλεύοντας με το χρόνο και τη συνείδησή του, πρέπει ταυτόχρονα να βρει τον δράστη της επίθεσης, αλλά κι εκείνον που πετάει πέτρες στα τζάμια του σπιτιού και του αυτοκινήτου του.

Η Αποφοίτηση - εικόνα 2

Σινεμά χαρακτήρων, κοινωνικού ρεαλισμού και ηθικών διλημμάτων, η «Αποφοίτηση» ακτινογραφεί αποκαλυπτικά τη μετα-κομουνιστική ρουμανική πραγματικότητα, θέτοντας καυτά, διαχρονικά ερωτήματα πάνω στις προσωπικές και συλλογικές ευθύνες. Ο Ρομέο είναι μεν ένα τυπικό κοινωνιολογικό­ δείγμα κινηματογραφικού ήρωα του οποίου οι αρχές τίθενται σε δοκιμασία, αλλά η ματιά που ρίχνει ο Μουντζίου επάνω του παραμένει μέχρι τέλους διερευνητική. ποτέ καταγγελτική ή προκατειλημμένη.

Αντιπρόσω­πος ενός κόσμου (της «παλιάς» Ρουμανίας) ο οποίος προσπαθεί να συνδιαλεχτεί με τον καινούργιο, διαπιστώνει κάθε ώρα και πιο καθαρά πως οι εύκολες απαντήσεις του δεν ταιριάζουν καθόλου στις καινούργιες ερωτήσεις. Εξαιρετικός σεναρίστας και σκηνοθέτης με κοφτερή ματιά, ο Μουντζίου τον γεμίζει εκπλήξεις και αντιφάσεις, ενώ παίζει διαρκώς με τον τρόπο που η κοινωνική πραγματικότητα αλλάζει όψεις όσο την παρατηρούμε μέσα από τα μάτια του, αποκαλύπτοντάς μας τις πολλές όψεις μιας θολής, περίπλοκης αλήθειας. Που όσο την πλησιάζουμε τόσο πιο επώδυνη γίνεται.

Ρουμανία, Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αποφοίτηση

Baccalaureat / Graduation
4
  • Κοινωνική
  • 2016
  • Διάρκεια: 128 '
  • Κριστιάν Μουνγκίου

Η κόρη ενός επαρχιακού γιατρού που είναι έτοιμη να αποφοιτήσει και να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό δέχεται επίθεση λίγο πριν από τις εύκολες, αλλά κρίσιμες τελικές εξετάσεις. Αποφασισμένος να τη βοηθήσει με κάθε τρόπο, ο πατέρας της έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από επώδυνα ηθικά διλήμματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.