Hands of Stone

2

Η διαδρομή του Παναμέζου μποξέρ Ρομπέρτο Ντουράν από την απόλυτη φτώχεια στον παγκόσμιο πυγμαχικό τίτλο. Ζωντανές ερμηνείες, αφηγηματική ταχύτητα και ιστορικοκοινωνικές αναφορές διασώζουν μια προβλέψιμη βιογραφία από την απόλυτη (τηλεοπτική) μετριότητα.

Hands of Stone

Η διαδρομή του Παναμέζου μποξέρ Ρομπέρτο Ντουράν από την απόλυτη φτώχεια στον παγκόσμιο πυγμαχικό τίτλο. Ζωντανές ερμηνείες, αφηγηματική ταχύτητα και ιστορικοκοινωνικές αναφορές διασώζουν μια προβλέψιμη βιογραφία από την απόλυτη (τηλεοπτική) μετριότητα.

Hands of Stone - εικόνα 1

Άθλημα ιδιαίτερα δημοφιλές στη μεγάλη και την (αμερικανική) μικρή οθόνη, η πυγμαχία προσφέρεται τόσο για επίδειξη σκηνοθετικής βιρτουοζιτέ όσο και για real life δράμα σε κοντινό πλάνο. Ατομικό άθλημα που απευθύνεται σε αταβιστικά ένστικτα και μπορεί –με ένα νοκ άουτ– να γίνει κατανοητό στον καθέναν, γοητεύει κινηματογραφικούς θεατές και δημιουργούς, με τους τελευταίους να ανακαλύπτουν κάθε τόσο τη συναρπαστική­ ιστορία ακόμη ενός βασιλιά του ρινγκ. Να, λοιπόν, και η διά χειρός του Βενεζουελάνου Τζόναθαν Τζεϊκούμποβιτς σινε-εκδοχή της διαδρομής του Παναμέζου μποξέρ Ρομπέρτο Ντουράν από την απόλυτη φτώχεια σε μια σειρά από παγκόσμιους πυγμαχικούς τίτλους. Οδηγός και αφηγητής ο εξίσου θρυλικός για το άθλημα προπονητής του Ρέι Άρσελ (ένας από τους καλύτερους Ντε Νίρο των τελευταίων χρόνων), ο οποίος μετά τη σχεδόν θανατηφόρα διαμάχη του με τη νεοϋορκέζικη μαφία κατέφυγε στον Παναμά και από εκεί οδήγησε τον ασυγκράτητο και φιλόδοξο νεαρό Ντουράν πρώτα­ στην κατάκτηση του Παγκόσμιου­ Πρωταθλήματος ελαφρών (1972) και κατόπιν ημιμεσαίων βαρών (1980).

Με τον δυναμικό Έντγκαρ Ραμίρεζ («Carlos», «Zero Dark Thirty») να ξεχειλίζει από ενέργεια και τη βιογραφική πλοκή να ξετυλίγεται­ ταχύτατα, ο σκορσεζικός Τζεϊκούμποβιτς εστιάζει στη διπλή μονομαχία του Ντουράν με τον Αφροαμερικανό πυγμαχικό σταρ Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ και την έντονη σχέση του με τον Άρσελ. Διεκπεραιώνει τις σκηνές δράσης με σιγουριά, παραλληλίζει τον προσωπικό αγώνα του ήρωά του με την ταραγμένη πορεία της χώρας του προς την εθνική ανεξαρτησία (η διαρκής διαμάχη με τις ΗΠΑ για τη διώρυγα), αλλά το κάθε κομμάτι του φιλμ μοιάζει να λειτουργεί περισσότερο από μόνο του παρά ως ένα ενιαίο, αρμονικό σύνολο, το οποίο ερμηνείες, ταχύτητα και ιστορικοκοινωνικές αναφορές διασώζουν από την απόλυτη (τηλεοπτική) μετριότητα.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Hands of Stone

2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 105 '
  • Τζόναθαν Τζεϊκούμποβιτς

Η διαδρομή του Παναμέζου μποξέρ Ρομπέρτο Ντουράν από την απόλυτη φτώχεια στον παγκόσμιο πυγμαχικό τίτλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.