Καύση

2

Μεταφορά ενός θεατρικού που προσπαθεί να σχολιάσει μεγαλόφωνα τη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα.

Καύση

Μεταφορά ενός θεατρικού που προσπαθεί να σχολιάσει μεγαλόφωνα τη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα.

Καύση - εικόνα 1

Μια πόλη παραδομένη στην αναταραχή, και στο μπάνιο ένα πτώμα το οποίο αποσυντίθεται. Το φλέγον «έξω» και το σάπιο «μέσα» ορίζουν τα όρια ενός μικρόκοσμου ο οποίος αποτελείται από πέντε ανθρώπους, συγγενείς και φίλους ενός προσφάτως θανόντος. Συγκεντρωμένοι στο σπίτι του, αρχίζουν να θυμούνται όλα όσα τους συνέδεαν με τον νεκρό, ο τρόπος ταφής του οποίου, όμως, ανεβάζει απρόσμενα την ένταση και φέρνει στην επιφάνεια τις διαφορές τους, τις οποίες όλοι συγκάλυπταν καιρό. Η καύση ή η θρησκευτική κηδεία δεν είναι λοιπόν παρά η αφορμή για να αντιπαρατεθεί ο νεοέλληνας με τον εαυτό του, σε ένα ψυχόδραμα δωματίου το οποίο μεταφέρει στην οθόνη το ομότιτλο θεατρικό του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Στράτου Τζίτζη.

Καύση - εικόνα 2

Σε διαφορετικό ύφος από το συνηθισμένο του, ο δημιουργός της ερωτικής σάτιρας «Η Αγάπη Είναι Ελέφαντας» και των συμπαθών δραμάτων-γυναικείων πορτρέτων «Σώσε με» και «45 Τετραγωνικά» επιλέγει έναν πολύ πιο κλειστό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και μεγαλόφωνο τρόπο για να σχολιάσει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Έτσι, η θεατρικότητα της δραματουργικής δομής, η οποία ενισχύεται από τα συχνά ακίνητα, μέσης απόστασης πλάνα και το τρικ της απευθείας εξομολόγησης των πρωταγωνιστών στο θεατή, συνοδεύεται και από μια θεατρικότητα στην ψυχολογική προσέγγιση των χαρακτήρων, στους διαλόγους και φυσικά στις –στην πλειονότητά τους κοινότοπες– πολιτικοκοινωνικές αναφορές.

Αν και οι (άρρενες κυρίως) ηθοποιοί προσπαθούν να αντιπαλέψουν την πρόζα με έναν ελάχιστο κινηματογραφικό νατουραλισμό, αν και το χιούμορ πασχίζει να υπονομεύσει τη σοβαροφάνεια, τα πάντα εδώ είναι δέσμια ενός αντι-ρεαλιστικού στόμφου και μιας έντονης αλληγορίας που περνά αποκλειστικά από τον επεξηγηματικό, σχεδόν διδακτικό λόγο. Όλοι εδώ έχουν τόσα πολλά να πουν που δεν αφήνουν στην ταινία να δείξει παρά ελάχιστα…

Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 70΄. Διανομή: BAD CROWD.

Περισσότερες πληροφορίες

Καύση

2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 70 '
  • Στράτος Τζίτζης

Σε μια πόλη που φλέγεται από ταραχές, πέντε άνθρωποι συγκεντρώνοται στο σπίτι ενός δικού τους που μόλις έχει πεθάνει. Η διαφωνία τους για τον τρόπο ταφής του θα φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές τους, τις οποίες όλοι συγκάλυπταν καιρό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ρωτήσαμε την Μαριόν Κοτιγιάρ πώς μεταμορφώθηκε στο "Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι"

Συναντήσαμε την οσκαρική ηθοποιό στο Παρίσι ώστε να μάθουμε περισσότερα για την ταινία όπου δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/11/2024

Η live-action εκδοχή του "Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας" δείχνει εντυπωσιακή

Το αγαπημένο animation αποκτά ριμέικ με ηθοποιούς και το τρέιλερ μας προετοιμάζει για κάτι επικό.

Άλλος για τη βάρκα; Και ο Ρόμπερτ Πάτινσον στη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν

Υπερφορτωμένη από σταρ είναι η επόμενη παραγωγή του οσκαρικού σκηνοθέτη.

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.