Τα Κορίτσια

2,5

 Ρεαλιστική, αν και ανοικονόμητη ιστορία κοινωνικής ενηλικίωσης που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κανών και ήταν υποψήφια για τέσσερα Σεζάρ.

Τα Κορίτσια

Καταπιεσμένη από το οικογενειακό της περιβάλλον, τις ανύπαρκτες σχολικές προοπτικές και τη συμπεριφορά των αγοριών της γειτονιάς της, η 16χρονη Μαριέμ ξεκινά μια καινούργια ζωή μπαίνοντας στην παρέα τριών ανεξάρτητων, δυναμικών κοριτσιών. Ρεαλιστική, αν και ανοικονόμητη ιστορία κοινωνικής ενηλικίωσης που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κανών και ήταν υποψήφια για τέσσερα Σεζάρ.

Τα Κορίτσια - εικόνα 1

Από τις δυναμικότερες Γαλλίδες σκηνοθέτιδες της νέας γενιάς, η 35χρονη Σελίν Σιαμά έχει χτίσει με μόλις δύο πλην όμως πολυβραβευμένες ταινίες (το «Water Lillies» έκανε πρεμιέρα στις Κάνες και κέρδισε το βραβείο κοινού στις Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ το «Αγοροκόριτσο» απέσπασε το Teddy Award της επιτροπής στο Βερολίνο) το δικό της κινηματογραφικό σύμπαν. Αυτό αφορά επώδυνες ιστορίες θηλυκής ενηλικίωσης, με τις νεαρές ηρωίδες να προσπαθούν αρχικά να καταλάβουν και κατόπιν να ενσωματωθούν σε έναν κόσμο που τις περιτριγυρίζει απειλητικά.

Για τη 16χρονη έγχρωμη Μαριέμ είναι τα υποβαθμισμένα παρισινά προάστια που την εγκλωβίζουν σε ένα καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον, της αφαιρούν οποιεσδήποτε σχολικές προοπτικές και την κάνουν θύμα της επιθετικής, σεξιστικής συμπεριφοράς των αγοριών­ της γειτονιάς της. Χωρίς να αποφύγει εντελώς τη γραφικότητα, η Σιαμά καταφέρνει να μην καταφεύγει σε κοινωνιολογικά κλισέ που ενοχοποιούν εύκολα και γενικόλογα (η κρατική αδιαφορία, ο αυταρχισμός της εξουσίας…) ή αντίθετα υπερασπίζονται άκριτα μια λούμπεν πραγματικότητα που ανακυκλώνει βία, μίσος και παραβατικές συμπεριφορές.

Τα Κορίτσια - εικόνα 2

Διατηρώντας μια έντονα πολιτική ματιά, ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη συνεσταλμένη­ και αρχικά αποπροσανατολισμένη Μαριέμ, η οποία ξεκινά μια καινούργια ζωή όταν μπει στην παρέα τριών ανεξάρτητων, δυναμικών κοριτσιών. Μέσα της θα βρει όχι μόνο τη δύναμη να αντεπιτεθεί στις διαρκείς προκλήσεις της καθημερινότητας (αρπάζοντας το χαρτζιλίκι των συμμαθητριών της, παλεύοντας δημόσια με μέλη άλλων ομάδων) αλλά και την ανέμελη ζεστασιά την οποία κρύβει μια αληθινή όσο και περιπετειώδης φιλία. Πρόκειται για αντιφατικά κομμάτια της τραυματικής, απέλπιδας, ασυγκράτητης και ηλεκτροφόρας αλήθειας που συνοδεύει την ενηλικίωση της νέας γαλλικής γενιάς.

Όταν η ταινία προσπαθεί, όπως στο τελευταίο μέρος, να την αναλύσει, γίνεται φλύαρη και ανοικονόμητη, αντίθετα όταν αφήνεται στη σπινθηροβόλα ερμηνεία της χαρισματικής πρωτοεμφανιζόμενης Καριντζά Τουρέ (μία από τις τέσσερις υποψηφιότητες για Σεζάρ του φιλμ) ή στις ημιαυτοσχεδιαστικές παρεΐστικες σκηνές των κοριτσιών –λ.χ. εκείνη του ξενοδοχείου υπό τους ήχους του «Diamonds»–, την αποτυπώνει με συγκινητική μεγαλοπρέπεια.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Κορίτσια

Bande de Filles / Girlhood
2,5
  • Κοινωνική
  • 2014
  • Διάρκεια: 113 '
  • Σελίν Σιαμά

Καταπιεσμένη από το οικογενειακό της περιβάλλον, τις ανύπαρκτες σχολικές προοπτικές και τη συμπεριφορά των αγοριών της γειτονιάς της, η 16χρονη Μαριέμ ξεκινά μια καινούργια ζωή μπαίνοντας στην παρέα τριών ανεξάρτητων, δυναμικών κοριτσιών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.