Η Τελευταία Φάρσα

2

Βραβείο κοινού στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η Τελευταία Φάρσα

Τέσσερις νέοι επιστήμονες με «χόμπι» τις φάρσες σε μέντιουμ, παραψυχολόγους και πνευματιστές αποφασίζουν να ξεσκεπάσουν έναν new age ψευδο-θεραπευτή. Ένας από αυτούς όμως θα ερωτευτεί μια ασθενή του και θα αρχίσει να βλέπει με άλλο μάτι αυτήν τη θεραπευτική αυταπάτη αλλά και τις δικές του βεβαιότητες. Συμπαθές και ζεστό δράμα χαρακτήρων, το οποίο δυσκολεύεται να πείσει για την αληθοφάνειά του. Βραβείο κοινού στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η Τελευταία Φάρσα - εικόνα 1

Τέσσερις νεαροί φυσικοί εργάζονται πάνω σε ένα πρωτοποριακό πανεπιστημιακό πρόγραμμα ανίχνευσης νετρίνων. Παράλληλα, ως χαβαλεδιάρικη παρέα, έχουν το «χόμπι» να αποκαλύπτουν τις απάτες που στήνουν διάφοροι πνευματιστές, μέντιουμ και παραψυχολόγοι. Και μπορεί οι πρωταγωνιστές της «Τελευταίας Φάρσας» να πείθουν ως προς την παράλληλη δραστηριότητά τους, όσον αφορά την επιστημονική τους επάρκεια όμως δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση το ίδιο.
Η έλλειψη αληθοφάνειας, να το πρώτο μειονέκτημα της ταινίας του Βασίλη Ραΐση («Το Τελευταίο Τραγούδι του Έλβις»), ο οποίος μοιάζει να έχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες σεναριακές ιδέες (έχει συνυπογράψει τη «Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου). Η βασική, πολύ κοντινή σε αυτήν του γουντιαλενικού «Μαγεία στο Σεληνόφως», έχει να κάνει με τα «αληθινά» ψέματα που όλοι εφευρίσκουμε για να αντιμετωπίσουμε την ανοίκεια, απειλητική πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Έτσι, όταν ένα μέλος της παρέας ενταχτεί στην ομάδα του new age θεραπευτή Ίκαρου, με σκοπό να ξεσκεπάσει τις ψευτο-ιατρικές μεθόδους του, θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί μια όμορφη ασθενή, γεγονός που θα τον αναγκάσει να αφήσει στην άκρη το σκεπτικισμό και να αναθεωρήσει τα πιστεύω του.

Η Τελευταία Φάρσα - εικόνα 2

Η πλοκή, ως ένα σημείο προβλέψιμη, κρύβει μια δραματικά έξυπνη­ ανατροπή, την οποία ο Ραΐσης υποστηρίζει με μια στρωτή στην ανάπτυξη και οικεία στο ύφος της αφήγηση. Όλα όσα συμβαίνουν μπροστά στην κάμερα, ωστόσο, δυσκολεύονται να μας εμπλέξουν συναισθηματικά, δεμένα με ψυχολογικά κλισέ, πραγματολογικές και τεχνικές (η φωτογραφική προσέγγιση) ανεπάρκειες αλλά και (μελοδραματο)φιλοσοφικές ατάκες του τύπου «είμαστε τα μπάσταρδα της ένωσης του τίποτα με την αβεβαιότητα». Αν και αναμενόμενο, το φινάλε –συνοδευμένο από την ατμοσφαιρική μουσική του Μανώλη Παπαδάκη (των M.O.T.He)– αφήνει μια ευχάριστα γλυκόπικρη αίσθηση, η οποία χάρισε στην ταινία το βραβείο κοινού στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ελλάδα. 2013. Διάρκεια: 84΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Τελευταία Φάρσα

2
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 84 '
  • Βασίλης Ραΐσης

Τέσσερις νέοι επιστήμονες με «χόμπι» τις φάρσες σε μέντιουμ, παραψυχολόγους και πνευματιστές αποφασίζουν να ξεσκεπάσουν έναν new age ψευδο-θεραπευτή. Ένας από αυτούς όμως θα ερωτευτεί μια ασθενή του και θα αρχίσει να βλέπει με άλλο μάτι αυτήν τη θεραπευτική αυταπάτη αλλά και τις δικές του βεβαιότητες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.