Η φετινή 65η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 10ήμερο πολιτιστικό event της χρονιάς, έρχεται στο τέλος της. Για ακόμα μια χρονιά, είδαμε την πόλη στην πιο ζωντανή εκδοχή της και τους "φεστιβαλικούς" σε μια ασταμάτητη κίνηση - από τις Αποθήκες και τις κινηματογραφικές αίθουσες του λιμανιού στο Ολύμπιον και το σινεμά Μακεδονικόν, μέχρι τα festival spots και τα σχεδόν καθημερινά πάρτι. Μοναδικές προβολές, εκθέσεις, masterclasses και παράλληλες δράσεις, αποτέλεσαν για ακόμα μια χρονιά σημείο επαφής και δημιουργίας, χτίζοντας γέφυρες μεταξύ θεατών, δημιουργών και επαγγελματιών του χώρου, με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση του σινεμά.
Σε αυτόν τον σκοπό πιστεύει και συμβάλλει η ΔΕΗ, μέσω της συνεργασίας της με τον θεσμό του Φεστιβάλ, μια συνεργασία που ενισχύεται με ένα νέο βραβείο: τo "ΦΩΣ powered by ΔΕΗ". Στην επερχόμενη τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία μέρα του φεστιβάλ (10 Νοεμβρίου) στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι, η ΔΕΗ επρόκειτο να απονείμει το νέο βραβείο σε μια πρωτοεμφανιζόμενη και έναν πρωτοεμφανιζόμενο ηθοποιό που συμμετέχουν σε ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους του διαγωνιστικού τμήματος, μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους €3.000. Την επιτροπή του νεοσύστατου βραβείου συντελούν οι ηθοποιοί Κατερίνα Διδασκάλου, Γιάννης Τσορτέκης και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης.
Το 65ο ΦΚΘ ξεκίνησε δυναμικά την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας, με την προβολή της ταινίας έναρξης "Maria" του Χιλιανού δημιουργού Πάμπλο Λαραΐν ("Neruda", "Jackie", "Spencer"). Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του εξύμνησε το ελληνικό φως, το οποίο καθόρισε την αισθητική του biopic για την Μαρία Κάλλας: "Ως σκηνοθέτης πιστεύω ότι το φως έχει ιδιαίτερη σημασία και νομίζω ότι το φως στην Ελλάδα είναι μοναδικό, είναι το ελληνικό φως ένα κομμάτι της ατμόσφαιρας που δεν μπορείς να του κρυφτείς. Στις ταινίες μπορείς να κλέψεις πολλά πράγματα αλλά όχι το φως". Στη φετινή διοργάνωση, το μεγαλείο του φυσικού φωτός της χώρας στο οποίο αναφέρθηκε ο μεγάλος δημιουργός (και το οποίο αναδείχθηκε ήδη από τα πρώτα μαγικά ηλιοβασιλέματα που μας βρήκαν στο λιμάνι μεταξύ προβολών), συναντά ένα άλλου είδους "ελληνικό φως", το νέο βραβείο που στρέφει τα φώτα στο ελληνικό σινεμά.
Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ παίρνει μέρος μια πληθώρα ελληνικών φιλμ, ανάμεσά τους οι ταινίες "Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο" του Γιάννη Βεσλεμέ, "Arcadia" του Γιώργου Ζώη και "Κρέας" του Δημήτρη Νάκου, οι οποίες ήδη παρουσιάστηκαν στις μεγάλες οθόνες της Θεσσαλονίκης. Το διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors+ περιλαμβάνει επίσης τρεις ελληνικές συμμετοχές, και πιο συγκεκριμένα τις ταινίες "Κυνήγι" του Χρήστου Πυθαρά, "Ριβιέρα" του Ορφέα Περετζή και "Killerwood" του Χρήστου Μασσαλά. Έπειτα, στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward προβάλλονται τρεις ακόμη ελληνικές ταινίες: "Κιούκα Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού" του Κωστή Χαραμουντάνη, "Μαλδίβες" του Ντανιέλ Μπόλντα και "CAFÉ 404" του Αλέξανδρου Τσιλιφώνη".
Πολλές από τις προαναφερόμενες, φέρνουν μπροστά γνωστά ονόματα ηθοποιών όπως η Αγγελική Παπούλια και ο Βαγγέλης Μουρίκης ("Arcadia"), η Έλενα Τοπαλίδου ("Arcadia" και "Κιούκα Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού"), η Έλσα Λεκάκου και η Τζούς Ευείδη ("Killerwood"). Πλάι τους όμως, βλέπουμε και νέα ονόματα, πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών, στα οποία στρέφει την προσοχή της το "ΦΩΣ powered by ΔΕΗ". Με αυτόν τον τρόπο, ο στρατηγικός συνεργάτης του Φεστιβάλ ενισχύει την ανέκαθεν στήριξη του προς αυτό, στην ανάδειξη και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού σινεμά και νέων ταλέντων. Με κεντρικά μηνύματά του "#μετοΦεστιβάλ", "είμαστε όλ@ ένα με τον πολιτισμό", η ΔΕΗ φωτίζει όχι μόνο την πόλη που τόσα χρόνια έχει συνδεθεί με τον πολιτισμό και την 7η τέχνη, αλλά και τις ταινίες και τους δημιουργούς που πρωτοπορούν, δίνοντας ζωή σε κάθε πλάνο και κάθε σκηνή μέσα από το έργο τους.