Άκης Σακελλαρίου & Ορέστης Ανδρεαδάκης μιλούν για το παρόν και το μέλλον του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ο καινούργιος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Ορέστης Ανδρεαδάκης και Άκης Σακελλαρίου 1 ©Γιάννης Στεφανίδης

Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου διορίστηκε στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση έκανε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης του περασμένου Μαρτίου στο πλάι του καλλιτεχνικού διευθυντή Ορέστη Ανδρεαδάκη και της γενικής διευθύντριας Ελίζ Ζαλαντό.

Με αυτή την αφορμή συναντήσαμε τον Σακελλαρίου και τον Ανδρεαδάκη για να μάθουμε περισσότερα γύρω από το παρόν και το μέλλον του θεσμού. Ακόμα περισσότερο καθώς η διοργάνωση δείχνει πιο πληθωρική από ποτέ, έχοντας κιόλας ένα ΔΣ με έντονα κινηματογραφικά και καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά, το οποίο συμπληρώνεται από τη σεναριογράφο και αντιπρόεδρο Κατερίνα Μπέη, την ηθοποιό Θέμιδα Μπαζάκα, την σκηνογράφο Πηνελόπη Βαλτή και την εικαστικό Μαρία Κριαρά. Εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Σπύρος Βούγιας και εκπρόσωπος της ΕΡΤ η δημοσιογράφος και Γενική Διευθύντρια της ΕΡΤ3 Σύνθια Σάπικα. Ακολουθούν όσα είπαμε με τους Σακελλαρίου - Ανδρεαδάκη ένα μεσημέρι στα γραφεία του φεστιβάλ.

Να πούμε δυο λόγια για τις αρμοδιότητες του επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου;
Άκης Σακελλαρίου: Πρωτίστως, να ελέγχει εάν υλοποιούνται σωστά οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε συνεργασία με τη γενική διευθύντρια και τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Συνολικότερα, το ΔΣ επιτηρεί την κατάσταση ώστε όλα να γίνονται σωστά. Τώρα, η έννοια "σωστά" αφορά την εύρυθμη λειτουργία του φεστιβάλ, την ασφαλή διεξαγωγή του και την οικονομική ενημερότητά του. Ομολογουμένως ακούγεται σαν μια δουλειά γραφειοκρατική, ωστόσο, όταν μου έγινε η πρόταση δεν θα μπορούσα να αρνηθώ, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά το φεστιβάλ ως θεατής εδώ και χρόνια.

Πως ήταν η εμπειρία του πρόσφατου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το οποίο παρακολουθήσατε, για πρώτη φορά όχι ως θεατής ή διαγωνιζόμενος αλλά ως Πρόεδρος του ΔΣ;
Α.Σ.: Κάθε φορά που κάποιος αναλαμβάνει μια τέτοια θέση με έντονο παρελθόν και έντονη αγάπη που συνοδεύει την πόλη από την οποία κατάγεται, ξεκινάει με πολλή χαρά και φρέσκιες ιδέες. Έτσι έγινε και στη δική μου περίπτωση με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Δεν πήγα ως θεατής αλλά ως ένας άνθρωπος που έβλεπε τα πρόσωπα γύρω του και προσπαθούσε να αφουγκραστεί και να ψυχανεμιστεί τι είναι αυτό που κάνει τα πρόσωπα αυτά χαρούμενα και πως αυτά τα χαρούμενα πρόσωπα θα γίνουν ακόμη πιο χαρούμενα. Το "χαρούμενα" είναι σε εισαγωγικά. Δηλαδή, τι λειτουργεί, τι δεν λειτουργεί, ποια είναι τα παράπονα των υπαλλήλων, ποια είναι τα παράπονα των θεατών, τα θέματα ασφαλείας κλπ. Επειδή έχει περάσει καιρός από τότε που είχα έρθει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, καταλήγω πολύ απλά σε αυτό το οποίο πιστεύουμε με το διοικητικό συμβούλιο ότι το φεστιβάλ πρέπει να έχει ακόμη μεγαλύτερη ακτινοβολία, αυτό θα επιδιώξουμε, και για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Δήμο και τους δημότες της Θεσσαλονίκης.

Άκης Σακελλαρίου
©Γιάννης Στεφανίδης

Την προηγούμενη τετραετία ήσασταν και συντονιστής καλλιτεχνικής επιτροπής των Δημητρίων…
Α.Σ.: Είναι μια εμπειρία η οποία μπορεί να φανεί χρήσιμη, αλλά το φεστιβάλ κινηματογράφου έχει ένα τελείως διαφορετικό, πολύ μεγαλύτερο μέγεθος. Γενικά, όμως, περνάω πολύ χρόνο στην πόλη, με ηρεμεί, με εμπνέει, με φέρνει σε επαφή με τις μνήμες και την ιστορία. Συνεχίζω να έχω ισχυρούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζω όλα μου τα έργα στο απαιτητικό κοινό της είτε το καλοκαίρι με αρχαίες τραγωδίες είτε όπως τώρα με τον "Κύκλο των χαμένων ποιητών", που μετά την περσινή επιτυχία, θα ανεβάσουμε ξανά στο θέατρο Αριστοτέλειον στις 23 Μαΐου.
Ορέστης Ανδρεαδάκης: Θα ήθελα να προσθέσω ότι μια δημοφιλής προσωπικότητα του κινηματογράφου στη θέση του προέδρου του ΔΣ βοηθά στην ευρύτερη εικόνα του θεσμού, αλλά και σε ορισμένες δύσκολες "αποστολές", όπως παραδείγματος χάριν η προσέλκυση καλεσμένων, οι επαφές με άλλους οργανισμούς και φορείς και η αναζήτηση χορηγών. 
Α.Σ.: Εξυπηρετεί, βασικά, στο κομμάτι της εξωστρέφειας και στο να "ξεκλειδώνουν" ευκολότερα κάποιες πόρτες.
Ο.Α.: Έπειτα, επειδή το ΔΣ σύμφωνα με τον Νόμο "χαράσσει την πολιτιστική πολιτική και στρατηγική του Φεστιβάλ" είναι σημαντικό να μετέχουν σε αυτό άνθρωποι από τον πυρήνα του ελληνικού κινηματογράφου, όπως συμβαίνει τώρα. Γιατί γνωρίζουν όλα τα θέματα που απασχολούν τον χώρο μας κι έτσι μπορούν να προτείνουν νέες ιδέες. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα έγιναν και κάποιες μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του Φεστιβάλ, τον 3905/2010 και ανάμεσα σε αυτές ορίστηκαν σαφέστερα οι αρμοδιότητες του καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος "είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία, οργάνωση και εκτέλεση όλων των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, της Αγοράς, του Μουσείου Κινηματογράφου και της ετήσιας δραστηριότητας του φορέα".
Α.Σ.: Αν θέλετε, υπηρετούμε ένα όραμα που αποτελεί ώσμωση απόψεων από διαφορετικούς ανθρώπους, κάτι που βρίσκω πάρα πολύ ωραίο. Συνομιλούμε όλοι μεταξύ μας και διαμορφώνεται από κοινού η κινηματογραφική πολιτική του θεσμού. Το ΔΣ μπορεί να έχει γνώμη ακόμα και για τα αφιερώματα ή τις ταινίες, αλλά δεν είναι σωστό να παρεμβαίνει και δεν πρόκειται ποτέ να παρέμβει στην επιλογή τους, η οποία είναι απόλυτη ευθύνη του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Ορέστης Ανδρεαδάκης 2025
©Γιάννης Στεφανίδης

Αναφέρατε πως γνωρίζετε καλά το φεστιβάλ, όμως νομίζω είναι και κάτι παραπάνω από αυτό, διότι είστε γέννημα - θρέμμα Θεσσαλονικιός.
Α.Σ.: Πράγματι, γιατί ανήκω στη γενιά που "τρύπωνε" στο δεύτερο εξώστη και συμμετείχε στα σοκαριστικά δρώμενα που εκτυλίσσονταν τότε. Αποδοκιμασίες, γιουχαρίσματα, συνθήματα… Για αυτά, βέβαια, οφείλουμε να ζητήσουμε πάρα πολλά συγγνώμη. Και σας το λέω εγώ, που μία από τις πρώτες ταινίες με τις οποίες βρέθηκα στο φεστιβάλ ως ηθοποιός ήταν το "Δοξόμπους", οπότε καταλαβαίνετε. Πάντως, από τα δεκαπέντε μου περίπου μέχρι και που τελείωσα από τη Νομική του ΑΠΘ, έδινα σταθερά το "παρών" στο φεστιβάλ. Στο πλαίσιό του έχω παρακολουθήσει πράγματα που με στιγμάτισαν, όπως η "Φωτογραφία" του Νίκου Παπατάκη. Θυμάμαι, μάλιστα, πως μετά την προβολή είχαμε σηκώσει το σκηνοθέτη στα χέρια για να τον βγάλουμε πανηγυρικά έξω από την αίθουσα! Ήταν άλλες εποχές, τρυφερές, οι οποίες με διαμόρφωσαν. Φυσικά, μαζί με το γήπεδο και τον Άρη. (γέλια)
Πλέον οι δράσεις του φεστιβάλ δεν περιορίζονται τον Νοέμβριο και τον Μάρτιο, αλλά διαρκούν όλο το χρόνο τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε περιοχές όπως η Εύβοια. Σε μια συγκυρία, μάλιστα, που ο αριθμός των κινηματογραφικών αιθουσών στο κέντρο της πόλης συρρικνώνεται.
Α.Σ.: Για αυτό πιστεύω ότι στο εξής ο κυριότερος στόχος μας πρέπει να είναι η επιδίωξη μιας μεγαλύτερης συνεργασίας ανάμεσα σε εμάς, τους πολίτες και τους δήμους που βρίσκονται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Και γιατί όχι, ακόμα και σε άλλες πόλεις… Είναι ένα ενδεχόμενο που ονειρευόμαστε ως διοργάνωση.
Ο.Α.: Συμφωνώ απόλυτα. Η λογική που ακολουθούμε βασίζεται σε μια μελέτη που είχα παρουσιάσει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο προτού αναλάβω τη θέση, η οποία είχε τον τολμηρό τίτλο "Το τέλος των φεστιβάλ και η αρχή των πόλεων". Σε γενικές γραμμές η θέση μου ήταν πως δεν μπορεί να στηθεί και να ανθίσει ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ, εάν δεν έχει σταθερή παρέμβαση στις πόλεις που το φιλοξενούν. Για αυτό και εμείς έχουμε τέσσερις αίθουσες οι οποίες φιλοξενούν προβολές κάθε μέρα. Είναι επιλεγμένες ποιοτικές, arthouse ταινίες από το κύκλωμα διανομής, όλη τη σεζόν. Και όχι μόνο, εννοείται. Οι δράσεις μας περιλαμβάνουν το Μουσείο Κινηματογράφου, ειδικές εκδηλώσεις, αφιερώματα εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λπ., άρα η παρουσία μας είναι συνεχής. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση της προσέλευσης και του ενδιαφέροντος του κόσμου.

Η περίπτωση του πολύ πετυχημένου Evia Film Project είναι ξεχωριστή…
Ο.Α.: Με το θεσμό του EFP βγήκαμε για πρώτη φορά έξω από τη Θεσσαλονίκη. Όπως όλοι γνωρίζουν, αφορμή αποτέλεσαν οι καταστροφικές φωτιές που βίωσε η περιοχή. Φέτος επιστρέφουμε για τέταρτη χρονιά, θέλοντας να εφαρμόσουμε μερικές νέες ιδέες, αλλά παραμένοντας προσανατολισμένοι στο περιβάλλον, την επαφή με τη φύση και την εκπαίδευση, χωρίς να μειώνεται το πλούσιο κινηματογραφικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Είναι μια διοργάνωση που αρέσει πολύ στους ξένους επισκέπτες. Θυμίζω πως έχουμε φιλοξενήσει μεταξύ άλλων οσκαρικά ονόματα όπως ο Φόλκερ Σλέντορφ και ο Αλεξάντερ Πέιν, οπότε πιστεύω ότι έχει πολύ μέλλον ακόμα μπροστά του. Σε αυτό, οφείλω να το αναφέρω, ότι μας βοηθάει πάρα πολύ το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ορέστης Ανδρεαδάκης και Άκης Σακελλαρίου 2
©Γιάννης Στεφανίδης

Παρεμπιπτόντως, πώς βλέπετε την ανάπτυξη όλο και περισσότερων περιφερειακών φεστιβάλ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;
Α.Σ.: Είναι κάτι θετικό, μακάρι να αυξηθούν. Διότι βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες μέσω της πληρότητας των ξενοδοχείων, των καλεσμένων επισκεπτών κ.ο.κ. Κι ας μη παραγνωρίζουμε πόσο το σινεμά βοηθά έναν τόπο να γίνει γνωστός και να διαφημιστεί. Η κινηματογραφική εικόνα έχει μια αμεσότητα που δεν την έχει η θεατρική παράσταση, μπορεί να βγει ευκολότερα προς τα έξω και να βοηθήσει μια πόλη να γίνει πιο εξωστρεφής.

Για να επιστρέψω στα "εντός έδρας", αλήθεια, πώς είναι σχέση σας με το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ;
Ο.Α.: Εξαιρετική! Για εμάς το Τμήμα είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης, συνδιοργανώνουμε αφιερώματα, συνέδρια, εκδηλώσεις. Οι φοιτητές του Τμήματος, έτσι κι αλλιώς, έχουν σταθερή πρόσβαση στο φεστιβάλ και δωρεάν είσοδο σε όλες τις προβολές. Παράλληλα συμμετέχουν ενεργά σε σεμινάρια και masterclasses τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην εκπαιδευτική τους διαδικασία.

Κοιτώντας το μέλλον, ποια είναι τα στοιχήματα ή οι στόχοι που θα θέλατε να πετύχετε;
Ο.Α.: Αυτό το διάστημα επεξεργαζόμαστε ένα στρατηγικό σχέδιο έναν "οδικό χάρτη οκτώ σημείων", που ανταποκρίνεται στις ελληνικές, αλλά και διεθνείς, ανάγκες της κινηματογραφικής κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στις καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις που έχουν ανακύψει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύει η ανθρωπότητα. Με γνώμονα το παραπάνω σχεδιάζουμε: Πρώτον την αναβάθμιση και ενίσχυση της Αγοράς, η οποία αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι των δραστηριοτήτων μας. Δεύτερον, συμμετέχουμε στη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου του 2027. Η απονομή θα γίνει στην Αθήνα, ωστόσο η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει αρκετές εκδηλώσεις αρχίζοντας από τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ θα βοηθήσουμε καθοριστικά στην προβολή της τελετής. Τρίτον, φιλοδοξούμε να ανασχεδιάσουμε το Μουσείο Κινηματογράφου. Έχουν γίνει οι πρώτες μελέτες, έχουμε έναν αρχικό προϋπολογισμό, γιατί είναι ένα αρκετά φιλόδοξο και ακριβό σχέδιο, και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Τέταρτον, σχεδιάζουμε δράσεις για την ισχυροποίηση της θέσης του Φεστιβάλ στον διεθνή χώρο, αλλά και εξειδικευμένες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Πέμπτον, θέλουμε να ενισχύσουμε και να δυναμώσουμε τη σχέση του Φεστιβάλ με την πόλη και την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Έκτον, συνεχίζουμε το Evia Film Project και ετοιμάζουμε μερικές ουσιαστικές αλλαγές. Έβδομον, θέτουμε ως προτεραιότητα τη βιώσιμη λειτουργία του Φεστιβάλ, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Και όγδοον, ετοιμάζουμε μια μεγάλη δίγλωσση ενημερωτική πλατφόρμα, το filmography.gr το οποίο θα καταγράφει και θα τεκμηριώνει όλες τις ελληνικές ταινίες- κάτι σαν το imdb αλλά για τον ελληνικό κινηματογράφο. Υποστηρίζεται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γίνεται σε συνεργασία με τον ΕΚΚΟΜΕΔ και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και θα είναι έτοιμη για να βγει στον αέρα φέτος τον Δεκέμβριο.
Α.Σ.: Όσα περιγράφει ο Ορέστης μπορούν να συνοψιστούν στην εξής φράση: Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι ένα θηρίο. Την ίδια στιγμή, ως Θεσσαλονικιός που αγαπά την πόλη, νιώθω πως ο θεσμός αλλάζει σελίδα, όπως και η πόλη αλλάζει σελίδα. Πιστεύω πολύ στην εξωστρέφειά του, αλλά θέλω να κοιτάξουμε και προς τα μέσα. Προς την ίδια την πόλη και τους ανθρώπους της. Και όχι μόνο του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και των περιφερειακών δήμων. Στην προσπάθειά μας πολύτιμοι αρωγοί θα είναι, επίσης, οι Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες, τους οποίους θέλουμε στο πλάι μας. Μετά το Πάσχα έχουμε σκοπό να τα βάλουμε κάτω και να ξεκινήσουμε ένα στοχευμένο διάλογο μαζί τους για να δούμε, σε κάθε τομέα ξεχωριστά, τι μπορούμε να κάνουμε μαζί. Τους καλούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία, η οποία θα μας βοηθήσει όλους. 
Ο.Α.: Έχουμε ήδη πετύχει μια πολύ σημαντική συμφωνία όσον αφορά τη φιλοξενία με ξενοδοχεία όπως το City, το Excelsior, το On Residence και το Mediterranean, έχουμε χορηγό τον Σαββίκο, το Κτήμα Κυρ Γιάννη, αλλά και μια καινούρια χορηγία από τον Μασούτη, κορυφαίο τοπικό επιχειρηματία. Θέλουμε όμως περισσότερους…
Α.Σ.: ...είναι το μεγάλο στοίχημά μας, γιατί πιστεύουμε πολύ σε αυτές τις συνεργασίες. Εδώ θα φανεί εάν θα μπορέσουμε να βάλουμε το λιθαράκι μας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς & Ολίβια Κόλμαν είναι ζευγάρι σε κρίση στο τρέιλερ του "Roses"

Το all-star δίδυμο πρωταγωνιστεί στο ριμέικ της μαύρης κωμωδίας "Ο Πόλεμος των Ρόουζ".

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
17/04/2025

Οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 17 Απριλίου.

Μια νέα εποχή για τη διάσωση της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς

Η Ταινιοθήκη εγκαινίασε το πρώτο στην Ελλάδα πλήρως εξοπλισμένο Εργαστήριο Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σωτηρία πολύτιμων φιλμικών αρχείων και την ανάδειξή τους στις νέες γενιές θεατών.

Αμαρτωλοί

Μουσική, αίμα και αδρεναλίνη, σε μια οπτικά εντυπωσιακή όσο και υπερφίαλη μείξη αντιρατσιστικού δράματος και υπερφυσικού τρόμου, η οποία θέλει και την αλληγορική πίτα ολόκληρη και τον διασκεδαστικό σκύλο χορτάτο. | Powered by Uber.

Όνειρα Ιλουστρασιόν

Στιλίστικα σκηνοθετημένο δράμα το οποίο ακτινογραφεί, αλά "Ταξιτζής" και "Joker", τα ψυχολογικά αδιέξοδα του σύγχρονου Αμερικανού, στηριζόμενο σε μια συγκινητικά αφοσιωμένη ερμηνεία του Τζόναθαν Μέιτζορς. | Powered by Uber.

Τρέιλερ για την πιο γλυκιά ταινία που θα δείτε φέτος το καλοκαίρι

Το ντεμπούτο του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Κωστή Χαραμουντάνη είναι η ιδανική αποτύπωση του θέρους, του ρομαντισμού και της ραστώνης.

Οι 5 καλύτεροι ρόλοι του Τζόνι Ντεπ

Μια λίστα με τις κορυφαίες στιγμές του τρεις φορές υποψήφιου για Όσκαρ ηθοποιού στη μεγάλη οθόνη, με αφορμή την επιστροφή του με το Day Drinker.