
Ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς σκηνοθέτες της γενιάς του, ο Σπάικ Λι ("Κάνε το Σωστό", "25η Ώρα"), πήρε την πρωτοβουλία να ανακοίνωσει... τον εαυτό του στο πρόγραμμα του προσεχούς 78ου Φεστιβάλ Καννών (13-24/5).
Πιο συγκεκριμένα, λίγες ώρες αφού οι ιθύνοντες της διοργάνωσης δημοσιοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων που θα παρουσιαστούν στην Κρουαζέτ, ο Λι μοιράστηκε μέσω Instagram ότι θα είναι και εκείνος εκεί για την παγκόσμια πρεμιέρα -εκτός διαγωνιστικού- του "Highest 2 Lowest". Η κίνησή του έχει αέρα 2021, όταν τότε ο σκηνοθέτης όντας πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ανακοίνωσε πρόωρα το νικητή του Χρυσού Φοίνικα (ήταν η Ζουλιά Ντικουρνό για το "Titane").
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φερμό ανέφερε πως υπάρχει ένας ακόμα τίτλος που πρόκειται να ανακοινωθεί, αλλά δεν έχει "κλειδώσει" 100%. Ενδεχομένως να εννοούσε το φιλμ του Λι, ωστόσο, κάθε χρόνο υπάρχουν τίτλοι που ανακοινώνονται μετά την πρώτη επίσημη παρουσίαση και πάντα αρκετά πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Ενδεχομένως, λοιπόν, ο σκηνοθέτης να βιάστηκε λίγο...
Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να πούμε δύο λόγια για το "Highest 2 Lowest". Πρόκειται για ριμέικ του κλασικού "Δολοφόνου του Τόκιο" (1963) του Ακίρα Κουροσάβα, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ντένζελ Γουάσινγκτον και A$AP Rocky. Όπως έχουμε γράψει για το "Δολοφόνο": "Σκηνοθετημένο με πυρετώδη ένταση, το αγωνιώδες αυτό θρίλερ διασκευάζει ευφυώς ένα μυθιστόρημα του Αμερικανού Εντ ΜακΜπέιν, εξπέρ της hard boiled αστυνομικής λογοτεχνίας, στο οποίο ένας εργοστασιάρχης ετοιμάζεται να πληρώσει λύτρα για να απελευθερώσει τον απαχθέντα μικρό γιο του. Όταν, όμως, αποκαλύπτεται πως ο απαγωγέας έχει κατά λάθος στα χέρια του τον γιο του σοφέρ του κι όχι τον δικό του, διστάζει να κάνει το ίδιο, έχοντας ανάγκη τα χρήματα για να ολοκληρώσει μια σπουδαία οικονομική συμφωνία. Με σασπένς που κορυφώνεται πλάνο πλάνο και ψυχολογικά διλήμματα τα οποία συντρίβουν τους απελπισμένους ήρωες, ο "Δολοφόνος…" θέτει μερικά αμείλικτα ηθικά ερωτήματα που αντανακλούν τα αδιέξοδα της μεταπολεμικής ιαπωνικής κοινωνίας, παγιδευμένης ανάμεσα στην παράδοση και τη δυτική εισβολή. Μια θεματική η οποία επανέρχεται διαρκώς στα σύγχρονα δράματα του σκηνοθέτη".
Επομένως, έχουμε κάθε λόγο να ανυπομονούμε για την εκδοχή του Λι, παρόλο που στο παρελθόν η προηγούμενη φορά που ασχολήθηκε με διασκευή δεν πήγε και τόσο καλά...