Οι σκακιστές του καφενείου "Πανελλήνιον" γίνονται πιόνια σε μια φανταστική παρτίδα

Στο άψογο ντοκιμαντέρ των Σπύρου Μαντζαβίνου και Κώστα Αντάραχα οι θαμώνες του ιστορικού τοπόσημου της πόλης κλέβουν την παράσταση.

Πανελλήνιον ντοκιμαντέρ

Δύσκολα θα βρεις κάποιον Αθηναίο που δε θα έχει περάσει από μπροστά του, είτε παρατηρώντας το είτε όχι. Κάποιοι δεν είναι απίθανο να έχουν καθίσει κιόλας στα τραπέζια του, για ένα ελληνικό καφέ και χάζι στους αφοσιωμένους θαμώνες του, οι οποίοι δε μοιάζουν με όσους θα συναντούσες σε οποιοδήποτε καφενείο. Διότι το εξαρχειώτικο "Πανελλήνιον" αποτελεί εδώ και δεκαετίες διάσημο τόπο συνάντησης επαγγελματιών σκακιστών και μη, οι οποίοι περνούν τις ώρες τους παίζοντας παθιασμένες παρτίδες, ενίοτε χάνοντας την αίσθηση του χρόνου. Οι σκηνοθέτες Σπύρος Μαντζαβίνος και Κώστας Αντάραχας αποφάσισαν να στρέψουν την κάμερά τους στο "Πανελλήνιον" και να καταγράψουν τον ιδιότυπο μικρόκοσμό του στο ομώνυμο, άψογο και πολυβραβευμένο, ντοκιμαντέρ που κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από 6/3.

Όπως σχολιάζει την ταινία στην κριτική του ο Χρήστος Μήτσης: "Με ασπρόμαυρο, τετράγωνο κινηματογραφικό κάδρο 1:33 (το έγχρωμο είναι μόνο για τις αναμνήσεις), το οποίο παραπέμπει στο σχήμα της σκακιέρας, οι δυο σκηνοθέτες αποτυπώνουν την καθημερινότητα ενός αστικού καταφυγίου. Ενός σημείου σταθερής συνάντησης ανθρώπων με χαμένα όνειρα και ζωντανές εμμονές, οι οποίοι στέλνουν και ξαναστέλνουν βασιλιάδες, βασίλισσες, αξιωματικούς και στρατιώτες στον πόλεμο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από έναν άλλον· αυτόν που τους περιμένει έξω από τη γυάλινη πόρτα του δικού τους Fight Club. Τα πρόσωπά τους, τα βλέμματά τους και οι αφηγήσεις τους συνθέτουν την ανατομία ενός μικρόκοσμου με συναρπαστική ανθρωπογεωγραφία, βγαλμένη θαρρείς από ταινία του Άκι Καουρισμάκι".

Αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους θέλαμε και εμείς να φέρουμε στο προσκήνιο, για αυτό ζητήσαμε από τους Μαντζαβίνο και Αντάραχα να μας παρουσιάσουν τους πρωταγωνιστές τους σα να ήταν πιόνια σε σκακιέρα. Ευτυχώς, συμμερίστηκαν την ενδεχομένως παράδοξη έμπνευσή μας και μάς εμπιστεύτηκαν με ένα κείμενο το οποίο διαβάζετε παρακάτω. Εσείς, αφού παρακολουθήσετε το "Πανελλήνιον" στη μεγάλη οθόνη, με ξεχάσετε να του ρίξετε μια ματιά την επόμενη φορά που θα περνάτε από τα Εξάρχεια…

Πανελλήνιον 4

Ο λόγος στους σκηνοθέτες του "Πανελλήνιον":

"Ο Γιάννης, ο ιδιοκτήτης και καφετζής το ‘Πανελληνίου’ είναι ο Βασιλιάς∙ πάνω στο πάτωμα-σκακιέρα της κουζίνας ψήνει ομελέτες και τοστ. Δεν διστάζει να αποκαλύψει στα υπόλοιπα σκακιστικά κομμάτια ότι δεν ξέρει σκάκι, κι ακόμα πως σιχαίνεται το σκάκι και το θεωρεί παιχνίδι που ‘τρελλαίνει’ τους ανθρώπους.

Πανελλήνιον Γιάννης
Γιάννης

Η Εύη είναι η Βασίλισσα που κάθεται υπομονετικά μέχρι να έρθει η ώρα της να βγει, παίζοντας φυσαρμόνικα∙ ο Κρητικός, ο Γιώργης Τζαγκαράκης είναι ο Ίππος∙ καβάλα στο άλογο του ονείρου τραγουδά και ονειρεύεται μέχρι που καλπάζει χαρωπά μέχρι το λιβάδι του θανάτου. Ο Κορίνθιος μοιράζεται τον ρόλο του σκακιστικού ρολογιού με τον Ιάκωβο και τον Χάλαρη.

Πανελλήνιον κρητικός
Γιώργης Τζαγκαράκης

Ο Κορίνθιος έχει φετίχ με ένα παλιό σοβιετικό τεράστιο σκακιστικό χρονόμετρο που το αγαπά, ενώ ο Ιάκωβος και ο Χάλαρης έχουν επιλέξει αυτόν τον ρόλο για να παρατηρούν την παρτίδα απ’ έξω, και να σχολιάζουν σκακιστικούς συνδυασμούς.

Πανελλήνιον Κορίνθιος
Κορίνθιος

Ο Πέτρος, με τον πληθωρικό, φωνακλά χαρακτήρα του και τον μεγάλο του όγκο και πάθος του για νίκη είναι ο Πύργος, που θέλει να τους φάει όλους.

Πανελλήνιον Πέτρος
Πέτρος
Πανελλήνιον Εύη
Εύη

Ο Κοργιανίτης με το σκουφί του είναι ο διαιτητής που παρατηρεί το παιχνίδι, αλλά κάποτε βαριέται και παρατηρεί απλώς την ομήγυρη. Προτιμά να φιλοσοφεί για το τι σημαίνει στα αλήθεια σκάκι και δεν δίνει δεκάρα για το αποτέλεσμα.

Πανελλήνιον Κοργιανίτης
Κοργιανίτης

Ο Χάρης είναι ο αξιωματικός (ο φου, ο ‘τρελλός’), που πηδά με τεράστια ταχύτητα από τη μία άκρη της σκακιέρας μέχρι την άλλη∙ τα σκακιστικά του ενθουσιώδη παραληρήματα θυμίζουν μεγάλες διαγωνίους που τεμαχίζουν τον χρόνο.

Πανελλήνιον Χάρης
Χάρης

Οι υπόλοιποι είναι οι στρατιώτες∙ προχωρούν γενναίοι και αποφασιστικοί όλοι μαζί, δεμένα πιόνια που το ένα προστατεύει το άλλο και χέρι-χέρι σχηματίζουν μια φάλαγγα αγάπης.

Πανελλήνιον 3
Ιάκωβος και Χάλαρης
Πανελλήνιον Βέντσισλαβ Ζαφείρωφ
Βέντσισλαβ Ζαφείρωφ

Ο Βέντσισλαβ Ζαφείρωφ είναι κι αυτός ένα πιόνι που φτάνει τελικά στο τελευταίο τετράγωνο και αντί να γίνει μια παντοδύναμη Βασίλισσα, επιλέγει να μεταμορφωθεί σε ίππο, να γίνει φτερωτός σαν Πήγασος και να πετάξει προς έναν φανταστικό κόσμο".

Περισσότερες πληροφορίες

Πανελλήνιον

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 81 '
  • Κώστας Αντάραχας

Η καθημερινότητα και η ιστορία του καφενείου «Πανελλήνιον», σκακιστικού στεκιού στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή Σόλωνος και Μαυρομιχάλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι "ψαγμένες" ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Οι σινεφίλ και arthouse παραγωγές που παίζονται στις μεγάλες οθόνες της πόλης έως και την Τετάρτη 2/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
29/03/2025

Χόλιγουντ καλεί Μεσσηνία μέσω της Οδύσσειας του Christopher Nolan

Ένας αναλυτικός οδηγός της Οδύσσειας του Christopher Nolan από το καστ και την ημερομηνία κυκλοφορίας μέχρι τα γυρίσματα στη χώρα μας.

Το να κάνεις meme τον Μιγιαζάκι με τεχνητή νοημοσύνη είναι λογοκλοπή;

Και ναι και όχι, απαντάμε πρόχειρα, αντιδρώντας στο πώς το παγκόσμιο ίντερνετ "έπαθε" ξαφνικά Studio Ghibli.

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κάνει επανάσταση στο "One Battle After Another"

Το τρέιλερ της νέας ταινίας του Πολ Τόμας Άντερσον θέλει τον χολιγουντιανό σταρ να παίρνει μέρος σε μια απροσδιόριστη εξέγερση.

Options Cinemas: 3-Hour Flash Sale με εισιτήρια στα 5.90€

Μια νέα προσφορά ανακοινώνουν τα Options Cinemas, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να αποκτήσει εισιτήρια σε ειδική τιμή.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (27/3-3/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Το αριστουργηματικό "Tack" της Βάνιας Τέρνερ επιστρέφει στα σινεμά

Ευκαιρία να δείτε στη μεγάλη οθόνη μία από τις καλύτερες και πιο συνταρακτικές ταινίες του 2024.