
Νιώθει κάνεις ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (6-16/3) επεκτείνεται, απόδειξη όχι μόνο της ραγδαίας άνθησης του είδους, αλλά και της αυξανόμενης δημοφιλίας του στο κοινό. Έτσι και φέτος, η 27η βερσιόν της διοργάνωσης προσφέρει έναν πραγματικό πλούτο επιλογών, ο οποίος ξεδιπλώνεται στις αίθουσες του θεσμού αλλά και διαδικτυακά (online.filmfestival.gr). Παρακάτω σταχυολογούμε μερικές μόνο από τις ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε, θέλοντας να επιστήσουμε την προσοχή σας στα πιο καίρια σημεία του φετινού προγράμματος.

Η επιστροφή των κορυφαίων
Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα την προσοχή μας κερδίζει η παρουσία τριών από τους σημαντικότερους Έλληνες ντοκιμαντερίστες των τελευταίων δεκαετιών. Η ρηξικέλευθη Εύα Στεφανή στην "Καρδιά του Ταύρου" καταγράφει την περιοδεία της δεξιοτεχνικής παράστασης "Εγκάρσιος προσανατολισμός" του εμβληματικού Δημήτρη Παπαϊωάννου, η οποία ταξίδεψε σε τρεις ηπείρους και είκοσι χώρες, για να παιχτεί σε περισσότερους από 80.000 θεατές. Στις "Σμιλεμένες Ψυχές", ο πάντα ξεχωριστός Σταύρος Ψυλλάκης συνθέτει το πορτρέτο του Ζιλιέν Γκριβέλ, του Ελβετού οδοντιάτρου ο οποίος για σχεδόν τριάντα χρόνια θεράπευε λεπρούς χωρίς να δέχεται αμοιβή, αναπτύσσοντας παράλληλα μια πολύτιμη φιλία με έναν πρώην χανσενικό. Ακολούθως, ο τρυφερός ανθρωπιστής Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος φιλοδοξεί να σκοράρει βραβεία με τα "Τέρματα του Αυγούστου", όπου ένα χωριό της Πίνδου γίνεται η τέλεια έδρα για ένα αυτοσχέδιο τουρνουά ποδοσφαίρου.

Πόσα αφιερώματα αντέχετε;
Το φεστιβάλ, άρτια συντονισμένο με την επικαιρότητα, πραγματοποιεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σχέση τεχνητής νοημοσύνης, σινεμά και βιωμένης εμπειρίας. Από εκεί προκύπτει και η ταινία έναρξης "Σχετικά μ' έναν Ήρωα" (Πιοτρ Βίνιεβιτς), η οποία βασίζεται σε AI σενάριο επηρεασμένο από τον Βέρνερ Χέρτζογκ! Παράλληλα, δύο εξαιρετικά σημαντικοί ντοκιμαντερίστες έρχονται στο προσκήνιο, ο κάτοχος Χρυσής Άρκτου Νικολά Φιλιμπέρ ("Στο Ποταμόπλοιο") και η λαϊκή ανθρωπογράφος Λόρεν Γκρίνφιλντ. Επίσης, μην προσπεράσετε την ενότητα "Η Γεωγραφία του Βλέμματος" όπου αποκαλύπτεται η εκτός σχεδίου Ελλάδα από το 1950 έως το 2000, διότι περιλαμβάνει σπάνια φιλμ όπως η "Καστοριά" (1969) του σπουδαίου Τάκη Κανελλόπουλου και δύο ταινίες του Τάκη Χατζόπουλου ("Γάζωρος Σερρών", "Πρέσπες"). Οι τελευταίες, μάλιστα, πρόκειται να παρουσιαστούν με προδιαγραφές καθολικής προσβασιμότητας. Στα "ξυστά" να αναφέρουμε τη βραβευμένη νέα ταινία του ιδιοσυγκρασιακού Αλμπέρ Σερά ("Pacifiction") με τίτλο "Afternoons of Solitude", η οποία εμβαθύνει στην ψυχοσύνθεση του ενεργού ταυρομάχου Αντρές Ρόκα Ρέι, ο οποίος, παρότι σέβεται την παράδοση του "σπορ", αρχίζει να διαμορφώνει έναν τρόπο να την ανατρέψει.

Λίγοι Έλληνες ακόμα
Δεν έχουμε κάποια εμμονή με τους εγχώριους δημιουργούς, τυχαίνει απλώς οι ιστορίες τους να μας είναι, αναπόφευκτα, πιο οικείες. Για παράδειγμα, ο Βύρων Κριτζάς πραγματοποιεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του με το "Εδώ Μιλάνε για Λατρεία", χαρτογραφώντας το μύθο και τη μουσική του λαοφιλούς συγκροτήματος Κόρε.Ύδρο. Έπειτα, ο δοκιμασμένος Στιβ Κρικρής ("The Waiter") επιδιώκει μια διαφορετική απεικόνιση της πολυσυζητημένης πολιτισμικής ιστορίας της Μυκόνου στο "Super Paradise", ενώ ο Θανάσης Βασιλείου μας προετοιμάζει για έντονες συγκινήσεις, καθώς στο "Λο" αναμετράται με την απώλεια της μητέρας του και το συλλογικό τραύμα της Χούντας. Πολιτική και μνήμη απασχολούν, επίσης, την "Επιστροφή στην Πατρίδα" του έμπειρου σκηνοθετικού διδύμου των Χρύσας Τζελέπη και Άκη Κερσανίδη, οι οποίοι ψηλαφούν την περίπτωση του Τίτους Μίλιχ, του Γερμανού ψυχιάτρου που απαρνιέται την ταυτότητά του για να διαπραγματευτεί με τον εαυτό του τα εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέλος, σημειώνουμε ακόμα δύο τίτλους: το "Αυτή που Ελπίζει", όπου ο Στρατής Χατζηελενούδας συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με το sci-fi, σμίγοντας ένα μεταποκαλυπτικό τοπίο με μια εξωγήινη ερευνήτρια και έναν πλανήτη που πεθαίνει, αλλά και το "Σχέδιο Θανάτου για ένα Σκύλο και έναν Άντρα". Εδώ ο Χρήστος Καρακέπελης ("Πρώτη Ύλη") επιστρέφει στην περίοδο των lockdowns, όταν ένας απόκληρος και ο πιστός τετράποδος φίλος του πρόκειται να ζήσουν μια αξέχαστη περιπέτεια.
Διαβάστε όλα τα νεότερα για το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εδώ.