Πέθανε ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Τζιν Χάκμαν

Ένας από τους πιο εμβληματικούς σταρ του αμερικανικού σινεμά πέθανε σε ηλικία 95 ετών.

Πέθανε ο Τζιν Χάκμαν

Ο βετεράνος σταρ του Χόλιγουντ, Τζιν Χάκμαν, και η σύζυγός του, Μπέτσι Αρακάουα, βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους στη Σάντα Φε, μαζί με τον σκύλο τους.

Οι πρώτες πληροφορίες από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αναφέρουν πως δεν υπάρχουν υποψίες για εγκληματική ενέργεια.

Ο σερίφης της κομητείας Σάντα Φε, Άνταν Μεντόζα, δεν παρείχε πληροφορίες για την αιτία θανάτου, ούτε για το πότε μπορεί να απεβίωσε το ζευγάρι, με περισσότερες πληροφορίες να αναμένονται σύντομα.

Γεννημένος στις 30 Ιανουαρίου του 1930, ο Τζιν Χάκμαν, έχει μείνει στην ιστορία για τις ερμηνείες του σε φιλμ όπως το νεο-νουάρ "Ο άνθρωπος από τη Γαλλία" του 1972 (απ' όπου η κεντρική φωτογραφία του άρθρου). Ως παιδί χωρισμένων γονιών, μεγάλωσε από τα δεκατρία του μόνο με τη μητέρα του (ο πατέρας του τους εγκατέλειψε), ενώ στα δεκαέξι του κατατάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, στο οποίο υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια.

Τη μεγάλη απόφαση να γίνει ηθοποιός την έλαβε το 1956. Στη σχολή, ήταν συμφοιτητής με τον Ντάστιν Χόφμαν. Αφού έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού, άρχισε να εργάζεται στο Μπρόντγουεϊ και στη συνέχεια κέρδισε τους πρώτους του ρόλους στον κινηματογράφο. Στη μεγάλη καριέρα του, η οποία διήρκεσε έξι δεκαετίες, κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ, ενώ μεταξύ των πολλών σημαντικών ταινιών που πρωταγωνίστησε περιλαμβάνεται το νεο-νουάρ Μπόνι και Κλάιντ, το θρίλερ Ο Μισισιπής καίγεται, το γουέστερν Οι ασυγχώρητοι, το θρίλερ σε υποβρύχιο Crimson Tide και το dramedy Οικογένεια Τενενμπάουμ. Η πιθανότατα καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, βέβαια, παραμένει στην αριστουργηματική "Συνομιλία" του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Εκεί υποδύεται έναν ειδικό στις παρακολουθήσεις, αλλά και λάτρη της τζαζ, ο οποίος διαπιστώνει πως ένα ζευγάρι που καταγράφει βρίσκεται σε κίνδυνο και τότε, βιώνει ένα οδυνηρό ηθικό δίλημμα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
12/12/2025

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αναπλιού επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 11 Δεκεμβρίου.