
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, συμπράττει με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αυτή τη φορά στο πλαίσιο των εορτασμoύ των 70 χρόνων του Φεστιβάλ, με τη δημιουργία μιας ταινίας μεσαίου μήκους εμπνευσμένη από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή με τίτλο εργασίας "Ηλέκτρα 7". Η ταινία εντάσσεται στον επιτυχημένο κύκλο Contemporary Ancients του Φεστιβάλ Αθηνών, ο οποίος φέτος ανοίγεται και στην τέχνη του κινηματογράφου.
Το σενάριο που υπογράφει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος αποτελείται από 7 κεφάλαια το κάθε ένα σκηνοθετημένο από διαφορετικό σκηνοθέτη/ -τιδα. Επτά διακεκριμένες και διακεκριμένοι δημιουργοί, με συμμετοχές σε κινηματογραφικά φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος, που εκπροσωπούν το ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφίας, θα συμβάλουν με τη δική τους ματιά σ’ αυτή την πρωτότυπη κινηματογραφική σκυταλοδρομία.
Σκηνοθετούν (με αλφαβητική σειρά) οι: Αλέξανδρος Βούλγαρης, Σοφία Εξάρχου, Νεριτάν Ζιντζιρία, Χριστίνα Ιωακειμίδη, Μπάμπης Μακρίδης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Ελίνα Ψύκου. Τον ρόλο της Ηλέκτρας ερμηνεύει η Έλσα Λεκάκου. Την εκτέλεση της παραγωγής έχει αναλάβει η εταιρεία Marni Films με παραγωγό τη Μίνα Ντρέκη. Μαζί τους συμπράττουν διαφορετικοί διευθυντές φωτογραφίας και μοντέρ, ενώ οι υπόλοιποι καλλιτεχνικοί συντελεστές και ηθοποιοί είναι κοινοί.
Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής, με τα γυρίσματα να προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου. Η ταινία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο του κύκλου Contemporary Ancients του 70ού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.
Σημείωμα του σεναριογράφου Παναγιώτη Χριστόπουλου
Έχοντας ως ενιαίο κορμό μια υποθετική μητροκτονία στη σύγχρονη Ελλάδα, η ταινία αντλεί στοιχεία και θεματικές από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή και χτίζει μια ιστορία σε επτά μέρη, που αντιστοιχούν σε επτά οπτικές γωνίες πάνω στο έγκλημα. Αντίθετα απ’ ό,τι στην τραγωδία του Σοφοκλή, εδώ οι βασικοί πρωταγωνιστές του μύθου μιλούν ελάχιστα ή καθόλου. Για κείνους και εξ ονόματός τους μιλούν τα ΜΜΕ, οι Αρχές, η κοινωνία, τα ψηφιακά ίχνη, με την αναζήτηση και ανασύνθεση της αλήθειας να καθίσταται εντέλει ανέφικτη.