"Οι Αζήτητοι": Το ντοκιμαντέρ για τους νεκρούς του "Σωτηρία" θα προβληθεί για καλό σκοπό στον Δαναό

Η προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου πραγματοποιείται για την ενίσχυση του σωματείου «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο».

Αζήτητοι 4 ©Carlos Munoz

Το Σωματείο "Ελληνικό Παιδικό Μουσείο" με μεγάλη χαρά προσκαλεί το κοινό στην ειδική προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ "Οι Αζήτητοι" της Μαριάννας Οικονόμου για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών σκοπών του. Η προβολή θα γίνει το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2025 στις 16:00 στον κινηματογράφο Δαναό. Ένα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει για πρώτη φορά μετά από ογδόντα χρόνια, μια άγνωστη, συγκλονιστική ιστορία πόνου, αλλά και αγάπης, ελπίδας και σθένους στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Τον Μάρτιο του 2020 το ιστορικό νοσοκομείο "Σωτηρία" βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πανδημίας του Covid-19. Λίγα χρόνια πριν, η κατεδάφιση ενός τοίχου λόγω διαρροής αποκάλυψε τα ίχνη μιας προηγούμενης πανδημίας, μιας ιστορίας σε επανάληψη. Πίσω του, βρέθηκαν στοιβαγμένες δεκάδες βαλίτσες που περιείχαν προσωπικά αντικείμενα ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο "Σωτηρία" περισσότερα από 30 χρόνια πριν, από το 1945 έως το 1975, όταν η φυματίωση μάστιζε τη χώρα. Εκατοντάδες από αυτούς πέθαναν εκεί. Κανείς ποτέ δεν αναζήτησε τη σορό ή τα υπάρχοντά τους.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα ίχνη που άφησαν πίσω τους οι αζήτητοι αυτοί νεκροί του "Σωτηρία" -επιστολές, φωτογραφίες, έγγραφα, μικροαντικείμενα. Μέσα από τις επιστολές που αντάλλασσαν με τους συγγενείς τους, το αρχειακό υλικό, την αναζήτηση ζώντων απογόνων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και συναντήσεις με γιατρούς και νοσηλευτές του σήμερα.

Η ταινία "Αζήτητοι" διακρίθηκε με το Βραβείο Κοινού στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Σεναρίου στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ, το Βραβείο Κοινού (Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους), το Β’ Βραβείο  Κοινού και το Βραβείο Μοντάζ στο Docfest Χαλκίδα- Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, καθώς και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Χανίων.  

Μετά το πέρας της προβολής το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου αλλά και άλλους συντελεστές του ντοκιμαντέρ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ντέπυ Βρεττού. Θα ακολουθήσει κέρασμα στο φουαγιέ του κινηματογράφου.

Προπώληση στο more.com.

 

Λίγα λόγια για τη Μαριάννα Οικονόμου

Η Μαριάννα Οικονόμου είναι σκηνοθέτιδα και παραγωγός ντοκιμαντέρ. Σπούδασε Ανθρωπολογία, Φωτοδημοσιογραφία και παραγωγή βίντεο στο Λονδίνο. Από το 2000 σκηνοθετεί σειρές και ταινίες ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής, αλλά και συμπαραγωγές με ευρωπαϊκά κανάλια, όπως το BBC, το ARTE και το YLE. Οι ταινίες της έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ και κανάλια, με πολλές από αυτές να έχουν διακριθεί και βραβευτεί. Το ντοκιμαντέρ The Longest Run ήταν υποψήφιο στα Ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου το 2016 και κέρδισε το βραβείο VER.DI στο Dok Leipzig, ενώ η ταινία When Tomatoes met Wagner ήταν η επίσημη επιλογή της Ελλάδας για τα Όσκαρ του 2020 και κέρδισε μεταξύ άλλων το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το ντοκιμαντέρ της με τίτλο Dark Waters (2024) κέρδισε το Βραβείο Onassis Award στο Agora Docs in Progress, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 

 

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Ε.Π.Μ.) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό που ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα από μια ομάδα νέων επιστημόνων με πρωτοβουλία της Σοφίας Ρωκ-Μελά, δασκάλας με ειδίκευση στην εκπαίδευση στα μουσεία. Ο σκοπός του είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες οι οποίοι με σεβασμό στην ατομικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στην κοινότητα που ζουν. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση, στις οικογένειες, στη σχολική κοινότητα και σε όσους ενδιαφέρονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ή σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά.

Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας στεγάζεται στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών έως 12 χρόνων αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Τα διαδραστικά εκθέματα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου διεγείρουν την περιέργεια και παρακινούν τη μάθηση έχοντας ως αφετηρία τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους που οδηγούν στο Μαθαίνω πώς να μαθαίνω.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αζήτητοι

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2024
  • Διάρκεια: 75 '
  • Μαριάννα Οικονόμου

Το 2015, 30 βαλίτσες που ανακαλύπτονται τυχαία φέρνουν στο φως τα υπάρχοντα πεθαμένων φυματικών του νοσοκομείου Σωτηρία και μαζί πολλές άγνωστες ανθρώπινες ιστορίες και ένα απωθημένο συλλογικό τραύμα.

Δαναός

Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ τα κάνει όλα και συμφέρει στη νέα ταινία του

Το "Is This Thing On?" βρίσκει τον Αμερικανό σε ρόλο σκηνοθέτη, πρωταγωνιστή, παραγωγού και χειριστή κάμερας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
12/02/2025

Τρία events για Άγιο Βαλεντίνο στο σινεμά

Μια ρομαντική κωμωδία, ένα πολύτιμο αφιέρωμα και μια νοσταλγική προβολή σε φιλμ συνιστούν τις ιδανικές αφορμές για να γιορτάσετε με το ταίρι σας.

Μπάλα, οπαδισμός και σινεμά για μια βραδιά στο Τριανόν

Η συντακτική ομάδα του περιοδικού HUMBA! ετοιμάζει μια must προβολή για όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο και τον κινηματογράφο.

Μεγάλο αφιέρωμα στην τεχνητή νοημοσύνη στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ένα επίμαχο ζήτημα έρχεται στο προσκήνιο μέσα από μια σειρά ταινιών που επέλεξε η διοργάνωση.

Η νέα ταινία του Γουές Άντερσον κάνει πρεμιέρα στα θερινά

Η δωδέκατη μεγάλου μήκους του στιλίστα δημιουργού κυκλοφορεί άρτια συγχρονισμένο με το άνοιγμα των υπαίθριων κινηματογράφων.

Ποιο είναι "Το Πιο Πολύτιμο Φορτίο" του Μισέλ Χαζαναβίσιους;

Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του "The Artist" μιλάει για το πρωτότυπο, αντισυμβατικό κινούμενο σχέδιό του, ένα μοντέρνο ντισνεϊκό παραμύθι επιβίωσης.

5 κινηματογραφικά φιλιά που έμειναν αξέχαστα

Παράνομα ή και όχι, αλλά πάντα παθιασμένα, αυτά τα χείλη καίνε από έρωτα.