Η Ταινιοθήκη και η New Star παρουσιάζουν μια ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να γνωρίσει το έργο του Ισραηλινού σκηνοθέτη και ακτιβιστή Ούντι Αλόνι, σε μια εκδήλωση που φιλοξενείται στο Studio New Star Art Cinema από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου. Η ρετροσπεκτίβα αυτή, με τίτλο "Φαντάσματα της Ιστορίας", συγκεντρώνει το σύνολο του έργου του Αλόνι, ο οποίος εξετάζει τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ τέχνης, θεωρίας και ακτιβισμού. Στο επίκεντρο της δουλειάς του βρίσκονται οι αλληλεπιδράσεις πολιτικής και τέχνης, ιδιαίτερα γύρω από τα ζητήματα της ισραηλινής κατοχής και των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
Ο Ούντι Αλόνι είναι ένας καλλιτέχνης που ζει στο Βερολίνο και έχει αφιερωθεί στην υπεράσπιση του δικαιώματος των Παλαιστινίων να αντισταθούν στην ισραηλινή κατοχή και το απαρτχάιντ. Μέσα από το έργο του, καταγγέλλει την αδικία και τις πολιτικές καταπιέσεις, ενώ αναζητά τρόπους με τους οποίους η τέχνη μπορεί να γίνει όχημα για κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.
Στην εκδήλωση θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με το κοινό για την καλλιτεχνική του προσέγγιση και τις κοινωνικές ανησυχίες που διαπνέουν το έργο του, ενώ θα συνοδευτεί από τη πρωταγωνίστρια της ταινίας "Junction 48", Σαμάρ Κουπτύ, η οποία έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ερμηνεία και διάδοση της πολιτικής του κατεύθυνσης.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει έξι από τις πιο σημαντικές ταινίες του Αλόνι, οι οποίες θα προβληθούν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους ή αγγλικό audio:
"Forgiveness" (2006)
"Kashmir" (2009)
"Local Angel" (2002)
"Why is We Americans" (2020)
"Junction 48" (2016)
"Art/Violence" (2013)
Οι ταινίες αυτές εξερευνούν τις κοινωνικές και πολιτικές αδικίες, τα προσωπικά τραύματα, την ταυτότητα και τις πολιτισμικές συγκρούσεις, προσφέροντας έναν έντονο διάλογο για την κοινωνία και την τέχνη στην εποχή μας.
Για τους ενδιαφερόμενους, ο Ούντι Αλόνι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 3 μ.μ.. Ενώ το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 3 μ.μ. θα διεξαχθεί ένα Masterclass, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό και προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση γύρω από τη σύνδεση της τέχνης με την κοινωνική και πολιτική δράση.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη συμμετοχή στο masterclass