Την ερχόμενη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 17.30, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει την εκδήλωση "CinEd – Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Εκπαιδεύοντας το βλέμμα των παιδιών και των νέων στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο" με στόχο να αναδείξει τη σημασία της κινηματογραφικής εκπαίδευσης και τον κινηματογραφοφιλικό χαρακτήρα του προγράμματος CinEd – Εκπαίδευση Παιδιών και Νέων στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, η οποία έχει ελεύθερη είσοδο, περιλαμβάνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας και την προβολή του αποκατεστημένου μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Λέοντος Λοΐσιου Ψαράδες και Ψαρέματα, ένα σπάνιο ντοκουμέντο παραγωγής 1961, με αφηγητή τον μοναδικό Σταύρο Τορνέ, σε μοντάζ του Ροβήρου Μανθούλη.
Στη συζήτηση θα τεθούν ενδιαφέροντα θέματα όπως είναι η επίδραση της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη του κοινού, η καλλιέργεια της κινηματογραφοφιλίας μέσα στην τάξη αλλά και η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στον κινηματογράφο.
Θα ακολουθήσει cocktail.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
17:30-19:00 Συζήτηση στρογγυλής τράπεζα
Βέρα Χέρολντ, διευθύνουσα συντονίστρια του CinEd, Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας
"Γοργά ή βραδέως: η μακροπρόθεσμη επίδραση της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη του κοινού"
Εύη Καραγεώργου, κριτικός κινηματογράφου, παραγωγός, ειδική στην κινηματογραφική εκπαίδευση, Arte Urbana Collectif
"Πώς εισάγουμε την κινηματογραφική εκπαίδευση στην σχολική τάξη; Βέλτιστες πρακτικές από τη Βουλγαρία"
Ευαγγελία Κούρτη, ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας των Μέσων Επικοινωνίας & Φωτεινή Ασημακοπούλου, καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ
"Εκπαίδευση εκπαιδευτικών στον κινηματογράφο"
Μαρία Κομνηνού, oμότιμη καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας και Κοινωνιολογίας, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος
"Ανάπτυξη της κινηματογραφοφιλίας στο σχολείο: αξιολόγηση του προγράμματος CinΕd στην Ελλάδα"
Κατερίνα Παπαγεωργίου, ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός
"Πώς από την οθόνη του CinEd περνάμε στη βιωματική προσέγγιση με οδηγό το εκπαιδευτικό δράμα;"
Εύη Μαραγκού, εκπαιδευτικός, θεατρολόγος, ηθοποιός
"Ο Kινηματογράφος των Aπαρχών από τη συλλογή του CinEd ως εργαλείο κινηματογραφικού γραμματισμού και δημιουργικότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση"
Παρεμβαίνουν:
Γεωργία Πολυζώη, σύμβουλος εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας
Εύα Στεφανή, ντοκιμαντερίστρια, καθηγήτρια Κινηματογράφου,Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Συντoνισμός: Ιουλία Μέρμηγκα, συντονίστρια του CinEd για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Θα υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας (ελληνικά, αγγλικά)
19:00-19:30 Προβολή ντοκιμαντέρ
Ψαράδες και ψαρέματα (1961, 22 ́) του Λέοντος Λοΐσιου, από το πρόγραμμα "Ελληνικά εθνογραφικά ντοκιμαντέρ" της συλλογής του CinEd
Τo CinEd
Το CinEd είναι μια πλατφόρμα ανοιχτής πρόσβασης για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (cined.eu) με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και εκπαιδευτικών εργαλείων. Στις ταινίες του προγράμματος συγκαταλέγεται το μέχρι πρότινος άγνωστο αριστούργημα Ψαράδες και ψαρέματα που θα παιχτεί την Τετάρτη. Το ντοκιμαντέρ αποκαταστάθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ‘A Season of Classic Films’, μια πρωτοβουλία της ΑCE (Association des Cinémathèques Européennes-Ένωση Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών), με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe MEDIA Programme.
Το πρόγραμμα CinEd, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe MΕDIA, περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προβολές για μαθητές όλων των βαθμίδων σε όλη την Ελλάδα και εργαστήρια επιμόρφωσης κινηματογραφικής παιδαγωγικής για δασκάλους και καθηγητές, με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος εντός και εκτός της σχολικής τάξης.
Υλοποιείται σε 45 χώρες και στοχεύει στην προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου στους μαθητές των σχολείων της Ευρώπης, παρέχοντάς τους κινηματογραφική εκπαίδευση και αναπτύσσοντας την εκτίμησή τους για τις ευρωπαϊκές ταινίες, πέρα από τα blockbusters, ενώ παράλληλα τους ενθαρρύνει να παρακολουθούν ενεργά και κριτικά τις ταινίες και να αναπτύσσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις τεχνικές του κινηματογράφου και την κινηματογραφική γλώσσα.