Με το 3ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου (17-20/10) να έχει ανάψει του προβολείς του στον κινηματογράφο Ανδόρα γνωρίζοντας θερμή υποδοχή, η διοργάνωση ταυτόχρονα ετοιμάζεται για μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων υπό τον τίτλο "In Frame".
Οι συγκεκριμένες δράσεις παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη χώρα μας έργα κορυφαίων Παλαιστίνιων καλλιτεχνών και έχουν ως στόχο να φωτίσουν τις μακροχρόνιες σχέσεις ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών. Οι θεματικές που καλύπτουν τα events αφορούν, μεταξύ άλλων, την επαφή με τη γη, τη μνήμη, το φύλο και την πολιτισμική κληρονομιά. Επιπλέον, το "In Frame" φιλοδοξεί να προσφέρει μια φρέσκια προσέγγιση στην κατανόηση της Παλαιστίνης τοποθετώντας την πληθωρική κουλτούρα της χώρας σε πρώτο πλάνο.
Η αρχή, λοιπόν, γίνεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (24/10, 19.00 & 21.00) όπου προβάλλεται η ταινία μεσαίου μήκους "Familiar Phantoms" (2023) της Λαρίσα Σανσούρ. Πρόκειται για ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ που αναμιγνύει τα ειδικά εφέ και τις αναπαραστάσεις με οικογενειακές φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, ώστε να εξερευνήσει το αντίκτυπο της μυθοπλασίας στη δημιουργία προσωπικών και συλλογικών αναμνήσεων. Αμέσως μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τη σκηνοθέτρια και την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου και τον κινηματογραφικό επιμελητή του ΕΜΣΤ Σταμάτη Σχιζάκη.
Τη σκυτάλη παίρνει ο χώρος Noucmas (9/11, 19.00), ο οποίος φιλοξενεί τη συζήτηση "Το αποικιοκρατικό κινηματογραφικό βλέμμα και οι παλαιστινιακές αντι-αφηγήσεις". Αφορμή για την εκδήλωση αποτελεί η πρόσφατη ανακάλυψη από τον παλαιστινιακής καταγωγής σκηνοθέτη Τεό Παναγόπουλο ενός αποικιακού κινηματογραφικού αρχείου που χρονολογείται στη δεκαετία του ‘30, όπου απεικονίζεται μια στρεβλώς βιβλική εκδοχή της Παλαιστίνης πριν από τη Νάκμπα. Ο Παναγόπουλος επιχειρεί να εξετάσει πώς οι Παλαιστίνιοι σήμερα αναζητούν τρόπους ανακατασκευής των αφηγήσεών τους, ύστερα από πολυετείς οικειοποιήσεις και διαγραφές της ιστορίας τους από αποικιακές και μη δυνάμεις.
Τέλος, στο Onassis AiR (14/11, 19.00) πραγματοποιείται η προβολή του "Foragers" (Χουμάνα Μάνα, 2022) και το workshop μαγειρικής "Από τη Σαφάντ στην Αθήνα". Αναλυτικότερα, το "Foragers" αποτελεί ένα ιδιοσυγκρασιακό ντοκιμαντέρ που απεικονίζει την πρακτική της αναζήτησης άγριας βρώσιμης τροφής στα όρια μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, αλλά και πώς οι περιβαλλοντικοί νόμοι του ισραηλινού κράτους απειλούν μια παράδοση αιώνων. Την προβολή διαδέχεται το workshop της Λέιλα Γιαλάντ και της δημοσιογράφου γεύσης Αναστασίας Μιάρη.