"An Unfinished Journey" στο Cinedoc: Ο αγώνας των Αφγανών γυναικών για ισότητα

Το ντοκιμαντέρ των Amie Williams και Aeyliya Husain αφηγείται την ιστορία τριών Αφγανών γυναικών που συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ισότητα και τη δικαιοσύνη, παρά τις ακραίες συνθήκες καταπίεσης που επιβάλλουν οι Ταλιμπάν.

An Unfinished Journey ©hitplays

Στις 31 Οκτωβρίου, το Cinedoc παρουσιάζει σε πανελλήνια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ "An Unfinished Journey", που εστιάζει στον επίπονο αγώνα των Αφγανών γυναικών ενάντια στο έμφυλο απαρτχάιντ που επιβάλλουν οι Ταλιμπάν. Η ταινία των Amie Williams και Aeyliya Husain θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο, παρουσία της σκηνοθέτιδας Amie Williams, ενώ θα υπάρξει επαναληπτική προβολή στις 3 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναό. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα και κέρασμα με αφγανικές γεύσεις από το Melissa Network. 

An Unfinished Journey
©hitplays

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών που είχαν ενεργή πολιτική δράση στο Αφγανιστάν πριν την επαναφορά των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021. Αναγκασμένες να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, διέφυγαν στην Ελλάδα και στη συνέχεια στον Καναδά. Αν και ζουν πλέον στην εξορία, συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ισότητα των γυναικών και την απόδοση δικαιοσύνης, όχι μόνο για τις Αφγανές, αλλά και για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

An Unfinished Journey
©hitplays

Με την άνοδο των Ταλιμπάν, η κατάσταση για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν έχει επιδεινωθεί δραματικά. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία έχει απαγορευτεί για την πλειοψηφία των γυναικών, ενώ η συμμετοχή τους στην κοινωνία είναι αυστηρά περιορισμένη. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις εμπειρίες των τριών αυτών γυναικών, που, παρόλο που έχουν χάσει τη θέση εξουσίας που κατείχαν στη χώρα τους, συνεχίζουν ακούραστα να μάχονται για την ισότητα.

An Unfinished Journey
©hitplays

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας Amie Williams

"Πρωτοάκουσα για μια ομάδα Αφγανών γυναικών βουλευτριών, δημοσιογράφων, δικηγόρων και ακτιβιστριών που μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από την Καμπούλ στην Αθήνα, όπου ζω και εργάζομαι. Ήξερα ότι έπρεπε οπωσδήποτε να τις συναντήσω. Τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα δεν έχει πλέον καμία δύναμη και πρέπει να αφήσει πίσω της όλη της ζωή, ξαναρχίζοντας από το μηδέν σε ένα άγνωστο μέρος; Πιστεύω ότι αυτή είναι μια οικουμενική ιστορία που μπορεί να αφορά πολλές γυναίκες με διαφορετικά βιώματα. Η κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν, αν και πολύ κρίσιμη, έχει μέσα στα χρόνια καλυφθεί με πολύ λάθος τρόπο από τη Δύση, κάνοντάς μας να πιστέψουμε ότι είναι παντελώς ανώνυμες και ανίσχυρες. 

Αυτές οι γυναίκες είναι για εμένα ηρωίδες της εποχής μας. Όσο ήταν στην πατρίδα τους δρούσαν στην πρώτη γραμμή για ένα ειρηνικό και ελεύθερο Αφγανιστάν. Αλλά ακόμα και όταν αναγκάστηκαν να φύγουν, ήταν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ζώντας σε δύσκολες συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας και μαθαίνοντας καθημερινά από το τηλέφωνο τα νέα για τη συνεχή κατάρρευση της χώρας τους. Αναρωτήθηκα πώς γίνεται αυτές οι γυναίκες που τόσο έχουν τραυματιστεί, να εξακολουθούν να κουβαλούν τέτοια δύναμη βαθιά μέσα τους. Ήταν σαν να αρνούνταν να ξεγραφτούν από τον ρου της ιστορίας και να ήθελαν να τη γράψουν οι ίδιες από την αρχή. Με ενδιέφερε επίσης αυτή η ιστορία γιατί οι ηρωίδες του ντοκιμαντέρ, αν και πολύ δυναμικές, μοιράζονται τόσο ανοιχτά την ανθρωπιά τους.

An Unfinished Journey

Θα ήθελα αυτή η ταινία να αποτελέσει μια ισχυρή μαρτυρία της αντοχής και του οράματος των γυναικών αυτών, ένα σύμβολο ελπίδας σε έναν ραγισμένο κόσμο. Είναι επίσης μια έκκληση για την ανάγκη ύπαρξης περισσότερων γυναικών σε πολιτικές θέσεις. Πριν αναλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, οι γυναίκες αποτελούσαν σχεδόν το 30% του Κοινοβουλίου, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες."

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο "HotDocs" στον Καναδά, καθώς και στο International Film Festival and Forum on Human Rights στη Γενεύη.

Προπώληση εισιτηρίων για την προβολή στο Cinedoc μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δαναός

Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αντίστροφη μέτρηση για το 7ο Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου

Η διοργάνωση επιστρέφει δίνοντας έμφαση στο περιβαλλοντικό σινεμά και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
17/10/2024

"Ανάγνωση και αξιολόγηση κινηματογραφικών σεναρίων": Ένα βασικό εργαλείο για φοιτητές και νέους κινηματογραφιστές

Ο Νικόλαος Αλέτρας, διδάκτορας κινηματογράφου του ΑΠΘ, προσφέρει στους αναγνώστες τα θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη ποιοτικών και επιδραστικών σεναρίων.

Πρώτες εικόνες από το ανανεωμένο Cinobo Πατησίων

Ο πρώην κινηματογράφος Αλεξάνδρα φρεσκαρίστηκε και σας περιμένει με πλήθος αγαπημένων παλαιών και νέων ταινιών.

Το αριστουργηματικό "Χιροσίμα Αγάπη μου" για μια προβολή στο Δαναό

Η σειρά προβολών κλασικών ταινιών "Fundamentals of Cinema" επιστρέφει με την παρουσίαση μιας πραγματικά αξεπέραστης ταινίας.

Το φεστιβάλ Δράμας έρχεται στην Ίριδα

Ο κινηματογράφος της Ιπποκράτους φιλοξενεί τις μικρού μήκους του εθνικού διαγωνιστικού και σπουδαστικού τμήματος της φετινής διοργάνωσης.

Οι αφίσες του "Τι Ψυχή θα Παραδώσεις Μωρή;" με τις πρωταγωνίστριες ηθοποιούς

Μαρία Λεκάκη, Βασιλική Ανδρίτσου, Παναγιώτα Βλαντή και Ελένη Ουζουνίδου αποκτούν τα δικά τους προωθητικά εικαστικά.

Το σινεμά Ελιζέ επιστρέφει με ανανεωμένο πρόγραμμα και αφιερώματα σε σπουδαίους σκηνοθέτες

Γουόνγκ Καρ-Βάι, Άλφρεντ Χίτσκοκ και Νίκος Κούνδουρος είναι μερικοί από τους δημιουργούς που περιμένουν τους σινεφίλ στον κινηματογράφο των Ιλισίων.