Το αριστουργηματικό "Χιροσίμα Αγάπη μου" για μια προβολή στο Δαναό

Η σειρά προβολών κλασικών ταινιών «Fundamentals of Cinema» επιστρέφει με την παρουσίαση μιας πραγματικά αξεπέραστης ταινίας.

Χιροσίμα Αγάπη μου

Μία από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών παρουσιάζεται για μία φορά στο πλαίσιο του "Fundamentals of Cinema: Love Is Strange" στον κινηματογράφο Δαναό (21/10, 20.00).

Η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που δημιουργεί αφορμές ώστε να δούμε στη μεγάλη οθόνη αξεπέραστα φιλμ του παγκόσμιου σινεμά, αυτήν τη φορά προβάλλει το αξεπέραστο "Χιροσίμα Αγάπη μου" (1959) του Αλέν Ρενέ. Η εμβληματική Εμανουέλ Ριβά υποδύεται μια Γαλλίδα ηθοποιό που ζει στην ανοικοδομημένη Χιροσίμα έναν τρελό, σύντομο έρωτα με έναν Γιαπωνέζο αρχιτέκτονα (Έιτζι Οκάντα). Ταυτόχρονα, αναπολεί στιγμές από το τραυματικό παρελθόν της, όταν είχε δεσμό μ’ έναν Γερμανό στρατιώτη στην περίοδο της Κατοχής.

Όπως γράφτηκε στην κριτική του "α": "Η κορυφαία κινηματογραφική αποτύπωση της σχέσης προσωπικής και συλλογικής μνήμης μέσα από ένα πρωτοποριακής αφήγησης υπαρξιακό δράμα (σε σενάριο Μαργκερίτ Ντιράς). Από τα λιγοστά αγέραστα αριστουργήματα της 7ης τέχνης, ορόσημο της μοντέρνας, 'ενήλικης' εποχής της".

Σημειώστε, επίσης, πως αμέσως μετά την προβολή του Δαναού ακολουθεί συζήτηση με τη Θέμις Μπαζάκα (ηθοποιός) και τον Ορέστη Ανδρεαδάκη (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).

Περισσότερες πληροφορίες

Δαναός

Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αντίστροφη μέτρηση για το 7ο Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου

Η διοργάνωση επιστρέφει δίνοντας έμφαση στο περιβαλλοντικό σινεμά και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

"Ανάγνωση και αξιολόγηση κινηματογραφικών σεναρίων": Ένα βασικό εργαλείο για φοιτητές και νέους κινηματογραφιστές

Ο Νικόλαος Αλέτρας, διδάκτορας κινηματογράφου του ΑΠΘ, προσφέρει στους αναγνώστες τα θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη ποιοτικών και επιδραστικών σεναρίων.

Πρώτες εικόνες από το ανανεωμένο Cinobo Πατησίων

Ο πρώην κινηματογράφος Αλεξάνδρα φρεσκαρίστηκε και σας περιμένει με πλήθος αγαπημένων παλαιών και νέων ταινιών.

Το φεστιβάλ Δράμας έρχεται στην Ίριδα

Ο κινηματογράφος της Ιπποκράτους φιλοξενεί τις μικρού μήκους του εθνικού διαγωνιστικού και σπουδαστικού τμήματος της φετινής διοργάνωσης.

Οι αφίσες του "Τι Ψυχή θα Παραδώσεις Μωρή;" με τις πρωταγωνίστριες ηθοποιούς

Μαρία Λεκάκη, Βασιλική Ανδρίτσου, Παναγιώτα Βλαντή και Ελένη Ουζουνίδου αποκτούν τα δικά τους προωθητικά εικαστικά.

Το σινεμά Ελιζέ επιστρέφει με ανανεωμένο πρόγραμμα και αφιερώματα σε σπουδαίους σκηνοθέτες

Γουόνγκ Καρ-Βάι, Άλφρεντ Χίτσκοκ και Νίκος Κούνδουρος είναι μερικοί από τους δημιουργούς που περιμένουν τους σινεφίλ στον κινηματογράφο των Ιλισίων.