Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται μεγάλα ονόματα της μουσικής και των τηλεοπτικών σειρών

Καταξιωμένοι επαγγελματίες, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, θα παραδώσουν μαθήματα και θα μοιραστούν την εμπειρία τους με το κοινό.

Κώστας Χριστίδης (Kostas Christides) Κώστας Χριστίδης (Kostas Christides)

Σπουδαία ονόματα της κινηματογραφικής μουσικής και των τηλεοπτικών σειρών θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για να παραδώσουν masterclasses, στο πλαίσιο των δράσεων Meet the Future και Agora Series του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των διεθνών συμμετεχόντων είναι ο Πολωνός συνθέτης Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, γνωστός από τη συνεργασία του με τον Κριστόφ Κισλόφσκι, η μουσική μοντέζ Σουζάνα Πέριτς, η showrunner Άνα Γουίνγκερ και η διακεκριμένη casting director Έλεν Λούις. Από την ελληνική πλευρά, συμμετέχουν ο Νίκος Κυπουργός, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Κώστας Χριστίδης (Kostas Christides) και ο Coti K.

Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ
© Anna Włoch
 Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ

Meet the Future

Η δράση Meet the Future, που ξεκίνησε το 2019, φέτος επικεντρώνεται στην τέχνη του film scoring, αναδεικνύοντας νέους Έλληνες συνθέτες. Το φετινό Meet the Future φέρνει στο προσκήνιο την τέχνη του film scoring μέσα από το αφιέρωμα "Μουσική σε κίνηση: Η τέχνη του film scoring" και υποδέχεται συνθέτριες και συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής της νεότερης γενιάς από την Ελλάδα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη σκηνοθεσία, τη φωτογραφία, το μοντάζ, την υποκριτική και το σενάριο, που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της δράσης τα προηγούμενα χρόνια. 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν masterclasses με σπουδαίους επαγγελματίες του χώρου. Ανάμεσα στους νέους συνθέτες που επιλέχθηκαν είναι οι: Γρηγόρης Ελευθερίου, Ερμής, Βασίλης Ζλατάνος, Γιάννης Κονσολάκης, Σταύρος Μαρκόνης, Πάνος Τσαμουράς, Πελαγία Χατζηνικήτα, Nick Athens. Για πρώτη φορά, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης καθιερώνει βραβείο για την ηχογράφηση συμφωνικής μουσικής, ενώ παράλληλα η πλατφόρμα Crew United θα προσφέρει συνδρομές στους συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα των masterclasses του φετινού Meet the Future

Μην σκέφτεσαι σαν συνθέτης | Coti K.

Ο μουσικός, μηχανικός ήχου, συνθέτης, installation artist και δισκογραφικός παραγωγός Coti K. θα ασχοληθεί με αυτοσχεδιασμούς, ανασφάλειες, τυχαιότητες, αποτυχίες, και εξωσωματικές εμπειρίες. Ο Κωνσταντίνος Λουκάς Ρολάνδος Κυριάκος έχει γράψει μουσική και έχει σχεδιάσει τον ήχο σε δημιουργίες για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το χοροθέατρο, καθώς και για οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Από το 1992 μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει επτά δίσκους ως Coti K. και άλλους τρεις ως The Man From Managra.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου, Παύλος Ζάννας, 10.30 π.μ.-12 μ.μ.
Ελεύθερη είσοδος, με σειρά προτεραιότητας

Coti K
Coti K

Ο ρόλος της κινηματογραφικής μουσικής | Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ

Ο Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, ο κορυφαίος κινηματογραφικός συνθέτης της Πολωνίας, καθώς και ένας από τους πιο διαπρεπείς δημιουργούς μουσικής για τον κινηματογράφο της γενιάς του, θα μιλήσει για τον ρόλο της μουσικής στον κινηματογράφο, τον τρόπο με τον οποίο διασταυρώνονται η δουλειά ενός κινηματογραφικού συνθέτη με εκείνη του σκηνοθέτη, αλλα και για το κατά πόσο ένας συνθέτης έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο μιας κινηματογραφικής παραγωγής. 

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, 11 π.μ.-12.30 μ.μ.
Ελεύθερη είσοδος, με σειρά προτεραιότητας

Σκέψεις για τη μουσική στον κινηματογράφο | Νίκος Κυπουργός

Ο Νίκος Κυπουργός μάς προσκαλεί σε μια μικρή ξενάγηση στην ιστορία και στον ρόλο της μουσικής του κινηματογράφου, στα στάδια της παραγωγής της, στις συνεργασίες με τον σκηνοθέτη, τον μοντέρ, τον σχεδιαστή ήχου σε μια ταινία, παρουσιάζοντας μια σειρά από σκέψεις και προβληματισμούς μέσα από την πολυετή προσωπική εμπειρία του ως συνθέτης.

Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, Παύλος Ζάννας, 1-2.30 μ.μ.
Ελεύθερη είσοδος, με σειρά προτεραιότητας

Νίκος Κυπουργός
Νίκος Κυπουργός

Συνθέτοντας μια ζωή ανάμεσα στο Χόλιγουντ και την Ελλάδα | Κώστας Χριστίδης (Kostas Christides)

Μια ανοιχτή συζήτηση για τη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση στο Χόλιγουντ. Από το "πώς να βρω δουλειά" στο "πώς να κάνω τη δουλειά". Ο συνθέτης Κώστας Χριστίδης (Kostas Christides) θα μιλήσει για τη διαδικασία της σύνθεσης μουσικής για τον κινηματογράφο, αλλά και για το πώς μετατρέπεται η πρωτότυπη μουσική σε σημαντικό και θεμελιώδες στοιχείο της αφήγησης. Μια διαδικασία που δεν εξαντλείται σε ένα απλό "γράφω τη μουσική μιας ταινίας", αλλά και επεκτείνεται στο πώς να χτίσει κανείς τη σωστή σχέση εργασίας με τον σκηνοθέτη, να φανεί αποδοτικός και συνεπής απέναντι στα χρονοδιαγράμματα της παραγωγής, αλλά και να συνεργαστεί επιτυχημένα με μια ομάδα ανθρώπων που θα συνεισφέρει στην ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Στη διάρκεια της συζήτησης θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει αρχεία από ηχογραφήσεις, κινηματογραφικές σκηνές, αναλύοντας το "πριν" και το "μετά" την προσθήκη της μουσικής, καθώς και πρωτότυπα αρχεία εργασίας που φέρνουν στο φως τα διάφορα στάδια της δουλειάς του. 

Συντονίστρια: Ελένη Μητσιάκη
Τρίτη 5 Νοεμβρίου, 11 π.μ.-12.30 μ.μ.
Ελεύθερη είσοδος, με σειρά προτεραιότητας
​​​​

O ήχος του σκηνοθέτη και το βλέμμα της μουσικού | Ευανθία Ρεμπούτσικα & Τάσος Μπουλμέτης

Ο Τάσος Μπουλμέτης και η Ευανθία Ρεμπούτσικα παρουσιάζουν και συνομιλούν για τον τρόπο και τη μέθοδο της συνεργασίας τους. Στο masterclass θα συζητηθούν θεματικές όπως η μουσική στο στάδιο της γραφής του σεναρίου και της προετοιμασίας, η σχέση σκηνοθέτη και μουσικού πριν και μετά τα γυρίσματα, τα θέματα, τα μοτίβα και οι γέφυρες σε ένα κινηματογραφικό score, τα ηχητικά αποσπάσματα, όπως και η σχέση ανάμεσα στον σχεδιασμό ήχου (sound design) και τη μουσική.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου, 1-2.30 μ.μ.
Ελεύθερη είσοδος, με σειρά προτεραιότητας

Ευανθία Ρεμπούτσικα
Ευανθία Ρεμπούτσικα

Το ταξίδι της μουσικής σε μια κινηματογραφική ταινία | Σουζάνα Πέριτς 

Από την πρωτότυπη ιδέα μιας ιστορίας μέχρι την τελική μορφή ενός σεναρίου, το κάστινγκ, τη φωτογραφία, τα κουστούμια και τον σχεδιασμό της παραγωγής, πότε ακριβώς τρυπώνει η σκέψη της μουσικής στην εξίσωση; Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει ακριβώς απάντηση. Δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος δρόμος, δεν υπάρχουν κανόνες που καθορίζουν τη διαδικασία. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ταινία βρίσκεται πάντα στη θέση του οδηγού, εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή στον χρόνο, με το συγκεκριμένο σύνολο από χαρακτήρες. Ωστόσο, εκεί που υπάρχει απάντηση είναι στο πώς εδραιώνει η μουσική τη θέση της εκείνη τη χρονική στιγμή, αλλά και στο πώς μετατρέπεται σε κομβικό σκέλος μιας συγκεκριμένης ιστορίας. Η αποστολή ενός μοντέρ μουσικής είναι να αναζητήσει αυτή την απάντηση, ενώ εκείνη του συνθέτη είναι να την ανακαλύψει. 

Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 11 π.μ.-12.30 μ.μ.
Ελεύθερη είσοδος, με σειρά προτεραιότητας

Agora Series

Η ενότητα Agora Series, το φόρουμ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, που εγκαινιάστηκε το 2022, επιστρέφει με ένα πλούσιο διήμερο πρόγραμμα, το Σαββατοκύριακο 2-3 Νοεμβρίου. Η Αγορά πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe-MEDIA.

Στόχος του Agora Series είναι να ενισχύσει την τηλεοπτική παραγωγή στην Ελλάδα, τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, προσφέροντας ένα διήμερο γεμάτο με masterclasses, συζητήσεις για την οπτικοακουστική βιομηχανία και παρουσιάσεις case studies.

Φέτος, το Agora Series περιλαμβάνει μια σημαντική συνεργασία με την Oxbelly και ένα masterclass με την Anna Winger, δημιουργό των επιτυχημένων σειρών "Unorthodox" και "Transatlantic", σε μια συζήτηση με τη Rachel Eggebeen της Amplify Pictures. Το masterclass "Running the Show" εστιάζει στον ρόλο του showrunner, έναν σχετικά νέο όρο στην ευρωπαϊκή τηλεοπτική παραγωγή, και θα εξετάσει τις ευθύνες και τις προκλήσεις που προκύπτουν από αυτόν τον ρόλο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συνεργασίες με αναγνωρισμένα ιδρύματα, όπως το MIDPOINT Institute και το Mediterranean Film Institute, και συναντήσεις με χρηματοδοτικά εργαλεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Για πρώτη φορά, θα διοργανωθεί εκδήλωση δικτύωσης σε συνεργασία με το Creative Media Desk Ελλάδας, φέρνοντας σε επαφή Έλληνες δημιουργούς με παραγωγούς, διανομείς και εκπροσώπους τηλεοπτικών δικτύων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαβάστε Επίσης

Μια ιδιαίτερη παρουσίαση αφορά τη δραματική σειρά "Kabul", η οποία θα συζητηθεί από τους παραγωγούς Fabienne Servan Schreiber και Matthias Weber, με επίκεντρο τις προκλήσεις και ευκαιρίες των διεθνών συμπαραγωγών. Το "Kabul", γυρισμένο αποκλειστικά στην Αθήνα, βασίζεται στα γεγονότα της πτώσης της Καμπούλ το 2021 και θα κάνει πρεμιέρα στο Cosmote TV το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Συνεχίζοντας τη μακρόχρονη συνεργασία με το MIDPOINT Institute, θα παρουσιαστεί μια συζήτηση για τη δημιουργία περιεχομένου με κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς και το πρόγραμμα War Room Content, το οποίο φέρνει σε επαφή σεναριογράφους και ειδικούς για την ανάπτυξη τηλεοπτικών σειρών. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η μίνι-σειρά "Areena Stories", η οποία αναπτύσσεται για το Instagram, στοχεύοντας σε νεανικό κοινό.

Ο Zac Ntim από το Deadline θα συντονίσει τις συζητήσεις του Agora Series, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με το masterclass "Real Imagination: Storytelling In the Age of AI" από την Tatjana Samopjan, το οποίο θα εξετάσει πώς οι εμπειρίες μας επηρεάζουν τις ιστορίες που δημιουργούμε, μέσα από το πρίσμα της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Σχεδόν 90.000 θεατές παρακολούθησαν το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Αριθμοί ρεκόρ για τη διοργάνωση που και φέτος προσέλκυσε μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου σινεμά στην πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/11/2024

Όλα όσα μας επιφυλάσσει το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Το φεστιβάλ θα ταξιδέψει σε 14 πόλεις της Πελοποννήσου, προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει την τέχνη του ντοκιμαντέρ μέσα από αφιερώματα, πρωτοποριακές ταινίες και τη συμμετοχή καταξιωμένων δημιουργών και καλλιτεχνών.

37ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Masterclasses, ημερίδες και όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις

Το φεστιβάλ συνοδεύεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που περιλαμβάνει masterclasses, ημερίδες, εργαστήρια και προβολές.

Η Ντέμι Μουρ θα ήθελε ένα άστρο στο Χόλιγουντ όπως στο "Substance"

Πως ζηλεύει λιγάκι το ρόλο της στη διχαστική ταινία τη Κοραλί Φαρζά εκμυστηρεύτηκε η ηθοποιός, εμείς πάντως θα της δίναμε ένα αστέρι χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τι γίνεται με τη νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, "Juror #2";

Παρά τους διθυράμβους το δικαστικό θρίλερ του βετεράνου παίζεται σε περιορισμένο κύκλωμα και δεν έχει (ακόμα) ημερομηνία κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

Οι ταινίες που απαθανάτισαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Μετά από 50 χρόνια οι αντιδικτατορικοί αγώνες συνεχίζουν να εμπνέουν μέσα από τα φιλμ - ντοκουμέντα που τους κατέγραψαν.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 21/11

Μια υπέροχη διασκευή, η Μαριόν Κοτιγιάρ και η πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.