Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων με δύο ταινίες για αδέσποτα

Τα ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Αντωνίου και της Τσεϊντά Τορούν θα σας κάνουν να σφίξετε στην αγκαλιά τα κατοικίδιά σας.

Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης «Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης»

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων σήμερα και ευκαιρία να τη γιορτάσετε με δύο ντοκιμαντέρ που αγαπούν τα ζώα.

Από τη μία, η σκηνοθέτρια Αγγελική Αντωνίου καταγράφει τη ζωή των αδέσποτων σκύλων στο κέντρο Αθήνας και τη σχέση τους με τους ανθρώπους αλλά και το χώρο γύρω τους, στο ντοκιμαντέρ "Οι Άγνωστοι Αθηναίοι". Πρόκειται για μια ακτινογραφία της πρωτεύουσας από μια εντελώς πρωτότυπη οπτική γωνία, η οποία αποκαλύπτει ποικίλες όψεις της σύγχρονης αστικής πραγματικότητας. Όπως μοιράστηκε με το "α" στη συνέντευξή της: "Αρχικά η ιδέα για να γυρίσω αυτό το ντοκιμαντέρ κυριολεκτικά με "συνάντησε" στο δρόμο. Βρισκόμουν στο κέντρο μια μέρα και έγινα μάρτυς μιας σκηνής που με συγκίνησε πάρα πολύ. Στη μέση του δρόμου, είδα έναν άνθρωπο πάνω σε μηχανάκι να σταματάει και πολλά σκυλιά να ορμούν πάνω του. Ήθελε να τα ταΐσει, ήταν πραγματικά ένα σουρεαλιστικό γεγονός. Αυτός ήταν ο πρώτος που συνάντησα και ήθελα να κινηματογραφήσω. Έπειτα μέσω εκείνου συνειδητοποίησα πόσοι άνθρωποι υπάρχουν και φροντίζουν τα αδέσποτα. Ξέρετε όμως, δεν ήταν καθόλου εύκολο να τους προσεγγίσω. Χρειάστηκαν σχεδόν δέκα μήνες ώστε να νιώσουν άνετα και να μου ανοιχτούν. Ταυτόχρονα, απαιτητική ήταν και η παρατήρηση των σκυλιών, αφού όπως φαντάζεστε συμπεριφέρονται με το δικό τους ωράριο κι ακολουθούν ένα ιδιόμορφο πρόγραμμα. Υπήρχαν κάποια που ξεκινούσαν τη μέρα από το στέκι τους στην οδό Αμαλίας, όπου και παρέμεναν μέχρι το βράδυ για να πάνε ως το μπαράκι που βρίσκουν τροφή. Συνολικά, πάντως, για να ολοκληρωθεί η ταινία χρειάστηκαν επτά χρόνια".

Σημειώστε πως οι "Άγνωστοι Αθηναίοι" είναι διαθέσιμοι προς θέαση στο Cinobo.

"Οι Άγνωστοι Αθηναίοι"

Από την άλλη, η σκηνοθέτρια Τσεϊντά Τορούν κινηματογραφεί την καθημερινότητα της τούρκικης μεγαλούπολης μέσα από την ιστορία μερικών από τις γάτες της, στο ταιριαστά τιτλοφορημένο "Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης". Ένα πρωτότυπο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ με αφηγηματικές ιδέες, έμμεσο κοινωνικό σχολιασμό και αμίμητους… πρωταγωνιστές, το οποίο αποκαλύπτει απολαυστικά την πολύβουη και διαρκώς μεταβαλλόμενη καθημερινότητα της τούρκικης μεγαλούπολης. Όπως είπε η δημιουργός στο "α": "Αρχικά ξεκινήσαμε το γύρισμα προσπαθώντας να απεικονίσουμε τι σημαίνει να "είσαι" γάτα στην Κωνσταντινούπολη. Πήγαμε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη το 2013 για να ανακαλύψουμε τις γειτονιές της και τότε γνωριστήκαμε με τους ανθρώπους που τελικά μπήκαν στην ταινία. Την επόμενη χρονιά ντόπιοι παραγωγοί έκαναν έρευνα για τρεις μήνες ώστε να βρουν τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις γατών. Συνολικά είχαμε πληροφορίες για 35 γάτες, κινηματογραφήσαμε 19 από αυτές για τρεις μήνες (μιας και οι γάτες δεν τηρούσαν πάντα τα ραντεβού τους) και τελικά χρησιμοποιήσαμε τις 7 που βλέπετε στην ταινία".

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το έβδομο "Scream" έρχεται (σχετικά) σύντομα

Ύστερα από μια σειρά προβλημάτων η παραγωγή έχει μπει στο δρόμο για τους κινηματογράφους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/10/2024

Μετά το "Τζόκερ: Τρέλα για Δύο" Ο Τοντ Φίλιπς δε θα γυρίσει άλλη ταινία για τη DC

Σε δηλώσεις του ο σκηνοθέτης ανέφερε πως ο κύκλος του με το "κομιξάδικο" στούντιο ολοκληρώθηκε.

Σέρσια Ρόναν, Γκρέτα Γκέργουιγκ και τα νέα "Χρονικά της Νάρνια"

Η τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός και η σκηνοθέτρια του "Barbie" ίσως επανενωθούν για χάρη μιας μεγαλεπήβολης παραγωγής.

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ ετοιμάζει ήδη την επόμενη ταινία του

Ασταμάτητος ο 75χρονος δημιουργός ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το αγγλόφωνο "Διπλανό Δωμάτιο".

Σε ποιο βιβλίο βασίζεται το "Θηρίο" του Μπερτράν Μπονελό;

Ένα βιβλίο του Χένρι Τζέιμς, του συγγραφέα του μυθιστορήματος "Το στρίψιμο της βίδας", ενέπνευσε τους δημιουργούς του φιλμ που έρχεται προσεχώς στους κινηματογράφους.

Ένα από τα καλύτερα horror όλων των εποχών έγινε 50 ετών

Ένα ριζοσπαστικό ντεμπούτο που άλλαξε τελείως το είδος των ταινιών τρόμου και παραμένει ασύγκριτα ανατριχιαστικό.

Η υπεύθυνη casting του Μάρτιν Σκορσέζε έρχεται στο 65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η καταξιωμένη Έλεν Λούις πρόκειται να παραδώσει masterclass στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης.