Ένα από τα καλύτερα horror όλων των εποχών έγινε 50 ετών

Ένα ριζοσπαστικό ντεμπούτο που άλλαξε τελείως το είδος των ταινιών τρόμου και παραμένει ασύγκριτα ανατριχιαστικό.

Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι 2

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Οκτωβρίου 1974 όταν στις μαρκίζες των αμερικανικών κινηματογράφων κρεμάστηκε για πρώτη φορά ο μακροσκελής τίτλος της ταινίας "Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι". Τότε, λίγοι μπορούσαν να είχαν προβλέψει το μέγεθος της επίδρασης που έμελλε να καταφέρει το χαμηλού προϋπολογισμού φιλμ του σκηνοθέτη Τόμπι Χούπερ για δύο λόγους. Από τη μία, ο δημιουργός είχε μόλις άλλη μία ταινία στο όνομά του, το ακόμα μικρότερου μπάτζετ, ψυχεδελικό και αρκετά καμμένο "Eggshells" (1972) που λίγοι είχαν δει. Ο πήχης, επομένως, δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλά. Από την άλλη, ο "Σχιζοφρενής Δολοφόνος" έδινε την εντύπωση πως έμοιαζε με δεκάδες άλλες αντίστοιχης αισθητικής παραγωγές, στην πλειοψηφία τους b-movies που προορίζονταν είτε για drive-ins είτε για αμφιβόλλου ποιότητας κινηματογράφους. Έλα, όμως, που η πραγματικότητα δε θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική.

Ο Χούπερ σκαρφίστηκε την πιο απλή πλοκή, ώστε να την μπολιάσει με όσο το δυνατόν περισσότερο τρόμο. Όλα ξεκινούν όταν μια παρέα νεαρών ταξιδιωτών αναγκάζεται να σταματήσει σε μια απομονωμένη επαρχιακή περιοχή και να εξερευνήσει τα λιγοστά σπίτια που υπάρχουν για τον εντοπισμό καυσίμων. Η αναζήτησή τους τούς οδηγεί σε μια μονοκατοικία που μοιάζει εγκαταλελειμμένη, αλλά εν ανγοία τους κατοικείται από μια ακραία, παρανοϊκή οικογένεια.

Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι

Όπως γράφαμε για το "Σχιζοφρενή Δολοφόνο" στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών: "Η επίδραση που αφήνει η δεύτερη ταινία του Τόμπ Χούπερ μοιάζει με ολομέτωπη επίθεση στις αισθήσεις μέσα από ένα κινηματογραφικά πρωτοφανές μακελειό, χωρίς να έχει καν ανάγκη κάποιας μορφής στιλιζάρισμα. Ο παραλυτικός τρόμος του φιλμ οφείλεται στην απλότητά του. Υιοθετώντας έναν ντοκιμαντερίστικο ρεαλισμό, ο Χούπερ σερβίρει κυνικό, ωμό horror. Ο νατουραλισμός του ύφους σε συνδυασμό με το γεγονός πως κανένας θάνατος δε έρχεται προβλέψιμα ή ανόητα, επιτείνει την παραλυτική αγωνία που συνοδεύει την ταινία και βοηθά να υπογραμμιστεί το πιο αποστομωτικό: ότι η πιο τρομακτική εμπειρία είναι αυτή που αδυνατείς να κατανοήσεις γιατί συμβαίνει".

Ήταν τέτοια η τρομάρα που κέρασε το φιλμ στο κοινό, ώστε μόνο το '74 ξεπέρασε τα 16 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της επιτυχίας, το κόστος παραγωγής ήταν μόλις μεταξύ 80 και 140 χιλιάδων δολαρίων. Με δεδομένο, λοιπόν, το εμπορικό σουξέ, ακολούθησαν συνολικά οκτώ σίκουελ, πρίκουελ και ριμέικ στο σύμπαν του "Σχιζοφρενή Δολοφόνου", κανένα ωστόσο δεν πλησίασε τα επίπεδα του πρωτότυπου. Όσον αφορά το πολιτισμικό αντίκτυπο, βέβαια, η ταινία υπήρξε καθοριστική στο σμίλευμα αυτού που σήμερα αναγνωρίζουμε ως slasher movie, χάρη στον τρόπο που συστήνει το δολοφονικό μασκοφόρο ανταγωνιστή Leatherface. Εσύ, ακόμα να το δεις;

Διαβάστε Επίσης

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το έβδομο "Scream" έρχεται (σχετικά) σύντομα

Ύστερα από μια σειρά προβλημάτων η παραγωγή έχει μπει στο δρόμο για τους κινηματογράφους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/10/2024

Μετά το "Τζόκερ: Τρέλα για Δύο" Ο Τοντ Φίλιπς δε θα γυρίσει άλλη ταινία για τη DC

Σε δηλώσεις του ο σκηνοθέτης ανέφερε πως ο κύκλος του με το "κομιξάδικο" στούντιο ολοκληρώθηκε.

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων με δύο ταινίες για αδέσποτα

Τα ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Αντωνίου και της Τσεϊντά Τορούν θα σας κάνουν να σφίξετε στην αγκαλιά τα κατοικίδιά σας.

Σέρσια Ρόναν, Γκρέτα Γκέργουιγκ και τα νέα "Χρονικά της Νάρνια"

Η τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός και η σκηνοθέτρια του "Barbie" ίσως επανενωθούν για χάρη μιας μεγαλεπήβολης παραγωγής.

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ ετοιμάζει ήδη την επόμενη ταινία του

Ασταμάτητος ο 75χρονος δημιουργός ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το αγγλόφωνο "Διπλανό Δωμάτιο".

Σε ποιο βιβλίο βασίζεται το "Θηρίο" του Μπερτράν Μπονελό;

Ένα βιβλίο του Χένρι Τζέιμς, του συγγραφέα του μυθιστορήματος "Το στρίψιμο της βίδας", ενέπνευσε τους δημιουργούς του φιλμ που έρχεται προσεχώς στους κινηματογράφους.

Η υπεύθυνη casting του Μάρτιν Σκορσέζε έρχεται στο 65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η καταξιωμένη Έλεν Λούις πρόκειται να παραδώσει masterclass στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης.