Οι αληθινές ιστορίες που μπορείς να δεις τώρα στον κινηματογράφο

Όλες οι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα ταινίες που παίζονται στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα.

Lee 1 «Lee»

Όλες οι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης που παίζονται στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα (3-9/10).

Η σειρά εμφάνισης των ταινιών είναι αλφαβητική.

Τα 13 Τριαντάφυλλα

Με το τέλος του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, οι υποστηρικτές του Φράνκο εξαπολύουν ένα πανεθνικό πογκρόμ εναντίον των δημοκρατικών πολιτών. Ανάμεσα στους αμέτρητους συλληφθέντες είναι και δεκατρείς γυναίκες, οι οποίες φυλακίζονται χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

100 Χρόνια από τον Οδυσσέα

Μια αναδρομή στη ζωή του Τζέιμς Τζόις και στην επίδραση του εμβληματικού μυθιστορήματός του με τίτλο "Οδυσσέας". Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Αζήτητοι

Το 2015, 30 βαλίτσες που ανακαλύπτονται τυχαία φέρνουν στο φως τα υπάρχοντα πεθαμένων φυματικών του νοσοκομείου Σωτηρία και μαζί πολλές άγνωστες ανθρώπινες ιστορίες και ένα απωθημένο συλλογικό τραύμα. Ορθογραφημένο σινε-οδοιπορικό σε ένα αόρατο εθνικό παρελθόν, το οποίο ρίχνει συγκινητικές γέφυρες στο σήμερα. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ανατομία ενός Εγκλήματος

Ένας επαρχιακός δικηγόρος αναλαμβάνει να υπερασπιστεί έναν στρατιωτικό ο οποίος σκότωσε εν βρασμώ ψυχής τον βιαστή της γυναίκας του. Κατά πόσο όμως αληθεύει ο ισχυρισμός του; Υποψήφιο για επτά Όσκαρ, το κλασικότερο ίσως χολιγουντιανό δικαστικό δράμα είναι ταυτόχρονα μια τολμηρή ακτινογραφία της "βαθιάς Αμερικής" του ’50. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ο Δάσκαλος που Υποσχέθηκε τη Θάλασσα

Η Αριάδνα ανακαλύπτει ότι ο υπέργηρος παππούς της ψάχνει κρυφά τα ίχνη του πατέρα του, ο οποίος είχε εξαφανιστεί κατά τον ισπανικό εμφύλιο. Αποφασίζει τότε να ταξιδέψει ως τη γενέτειρά του, ένα ορεινό χωριό στον Βορρά, όπου θα μάθει την ιστορία του, αλλά κι εκείνη του δασκάλου Άντονι Μπενάγιες. Δράμα εποχής στην υπηρεσία της ιστορικής μνήμης. Λιτό, εύστοχο και αναπόφευκτα αγιογραφικό, διαθέτει συναίσθημα και μια έντιμη λαϊκότητα, χωρίς να γίνεται ρετρό. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Δύο προς Ένα

Λίγο πριν τη διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας, μια παρέα φίλων ανακαλύπτει έναν τεράστιο αριθμό γερμανικών μάρκων που προορίζονται για καταστροφή. Αποφασίζουν τότε να τα κλέψουν, και να τα ξοδέψουν όσο εξακολουθούν να έχουν αξία. Ανάλαφρη (υπαρκτο)σοσιαλιστική νοσταλγία, με καλοδεχούμενο αντικαπιταλιστικό τουίστ και feelgood διάθεση. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Η Θηλιά

Πεπεισμένοι πως έχουν διαπράξει το τέλειο έγκλημα, δυο φίλοι καλούν στο διαμέρισμά τους και πνίγουν έναν πρώην συμμαθητή τους. Κρύβουν το πτώμα του σ’ ένα μπαούλο και αποφασίζουν να οργανώσουν ένα μικρό πάρτι. Τολμηρό σκηνοθετικό πείραμα που εντυπωσιάζει (η ταινία είναι γυρισμένη σε ένα και μόνο πλάνο). Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Κόκκινο Νησί

Στη Μαδαγασκάρη του 1971, ο δεκάχρονος Τομά ανακαλύπτει τον κόσμο μεγαλώνοντας στη γαλλική στρατιωτική βάση όπου υπηρετεί ο πατέρας του. Ατμοσφαιρική, χαμηλής έντασης ιστορία ενηλικίωσης ενός αγοριού, αλλά και μιας ολόκληρης χώρας, στη σκιά έντονων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Μια Ζωή

Λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Λονδρέζος χρηματιστής ταξιδεύει στην Τσεχία για να σώσει πρόσφυγες που έχουν διαφύγει του ναζιστικού ζυγού, επιλογή που τον οδηγεί σε μια οδύσσεια γεμάτη ρίσκο. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ

Έγκλειστος στις φυλακές του Σινγκ Σινγκ για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, ο Ντιβάιν Τζι οργανώνει μια θεατρική ομάδα φυλακισμένων. Κατά την προετοιμασία ανεβάσματος μιας καινούργιας παράστασης, στο γκρουπ εντάσσεται ο ανυπότακτος Ντιβάιν Άι, ο οποίος θα αμφισβητήσει πολλά από τα στερεότυπα της όλης διαδικασίας. Με ρεαλισμό που αγγίζει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, μια αληθινή ιστορία φωτίζει μια εναλλακτική, σκληρή, μα και αισιόδοξη συνάντηση ζωής και τέχνης. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ραντεβού με Έναν Serial Killer

Προσπαθώντας να κάνει καριέρα ηθοποιού, η Τσέριλ Μπράντσο δέχεται τον Σεπτέμβριο του 1978 να συμμετάσχει σε επεισόδιο του "Ραντεβού στα τυφλά". Ανάμεσα στους υποψήφιους συνοδούς της, όμως, είναι και ένας ασύλληπτος κατά συρροήν δολοφόνος. Η αληθινή ιστορία του Ρόντνεϊ Αλκάλα ενισχύεται μυθοπλαστικά και μετατρέπεται σε ένα σφιχτοδεμένο θρίλερ, το οποίο περιγράφει καίρια τον συστημικό μισογυνισμό μιας ολόκληρης εποχής και κοινωνίας. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Οι Στρατιώτες της Σαλαμίνας

Η Λόλα, μια καθηγήτρια φιλολογίας, ερευνά τη διάσωση ενός φασίστα ποιητή από μια ομαδική εκτέλεση των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου και προβληματίζεται γύρω από το νόημα της λέξης ήρωας στη σημερινή εποχή. Ψύχραιμος αναστοχασμός πάνω στην ιστορική μνήμη μέσα από ένα πολυφωνικό δράμα (μυθοπλασία, αρχειακό υλικό, ανασυντεθειμένα ντοκουμέντα), το οποίο βασίζεται σε πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Χαβιέρ Θέρκας. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Υπόθεση Γκολντμάν

Ένα από τα πιο αγωνιώδη δικαστικά δράματα των τελευταίων ετών, αναμοχλεύει μια διχαστική υπόθεση από το παρελθόν με τρόπο που είναι αδύνατο να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη. Ένα από τα πιο αγωνιώδη δικαστικά δράματα των τελευταίων ετών, αναμοχλεύει μια διχαστική υπόθεση από το παρελθόν με τρόπο που είναι αδύνατο να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Το Χρώμα του Ροδιού

Η ζωή και το έργο του Αρμένιου ποιητή και μουσικού του 18ου αιώνα Αρουθίν Σαγιαντίν, γνωστού ως Σάγιατ Νόβα. Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Aftersun

Κατά τη διάρκεια ολιγοήμερων καλοκαιρινών διακοπών, ένα 11χρονο κορίτσι προσπαθεί να πλησιάσει και να κατανοήσει τον απόμακρο μα τρυφερό πατέρα της. Ένα από τα καλύτερα και πιο συγκινητικά ντεμπούτα των τελευταίων ετών, το οποίο πραγματεύεται τη σχέση της μνήμης με την ενηλικίωση και την απώλεια τόσο εύστοχα, που σε αφήνει ανοχύρωτο. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Dourgouti Town

Η ιστορία της συνοικίας του Νέου Κόσμου, παλιότερα γνωστής ως Δουργούτι, αναβιώνει μέσα από την περιπλάνηση ενός μεσίτη, ο οποίος θέλει να επενδύσει στην περιοχή. Αρχειακό υλικό και εξομολογήσεις κατοίκων περιγράφουν την πολλαπλή μεταμόρφωση ενός αθηναϊκού λαϊκού προαστίου κατά τον 20ό αιώνα. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Lee

Μια Αμερικανίδα επιχειρεί να αφήσει την καριέρα του μοντέλου και να γίνει πολεμική ανταποκρίτρια κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρά την απειρία και τις εις βάρος της προκαταλήψεις. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μετά το "Τζόκερ: Τρέλα για Δύο" Ο Τοντ Φίλιπς δε θα γυρίσει άλλη ταινία για τη DC

Σε δηλώσεις του ο σκηνοθέτης ανέφερε πως ο κύκλος του με το "κομιξάδικο" στούντιο ολοκληρώθηκε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/10/2024

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων με δύο ταινίες για αδέσποτα

Τα ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Αντωνίου και της Τσεϊντά Τορούν θα σας κάνουν να σφίξετε στην αγκαλιά τα κατοικίδιά σας.

Σέρσια Ρόναν, Γκρέτα Γκέργουιγκ και τα νέα "Χρονικά της Νάρνια"

Η τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός και η σκηνοθέτρια του "Barbie" ίσως επανενωθούν για χάρη μιας μεγαλεπήβολης παραγωγής.

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ ετοιμάζει ήδη την επόμενη ταινία του

Ασταμάτητος ο 75χρονος δημιουργός ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το αγγλόφωνο "Διπλανό Δωμάτιο".

Σε ποιο βιβλίο βασίζεται το "Θηρίο" του Μπερτράν Μπονελό;

Ένα βιβλίο του Χένρι Τζέιμς, του συγγραφέα του μυθιστορήματος "Το στρίψιμο της βίδας", ενέπνευσε τους δημιουργούς του φιλμ που έρχεται προσεχώς στους κινηματογράφους.

Ένα από τα καλύτερα horror όλων των εποχών έγινε 50 ετών

Ένα ριζοσπαστικό ντεμπούτο που άλλαξε τελείως το είδος των ταινιών τρόμου και παραμένει ασύγκριτα ανατριχιαστικό.

Η υπεύθυνη casting του Μάρτιν Σκορσέζε έρχεται στο 65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η καταξιωμένη Έλεν Λούις πρόκειται να παραδώσει masterclass στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης.