Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κάνει αφιέρωμα στον καταξιωμένο σκηνοθέτη Πάνο Χ. Κούτρα

Η διοργάνωση πρόκειται επίσης να απονείμει στο δημιουργό τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο.

Πάνος Χ. Κούτρας 1 ©Ολυμπία Κρασαγκάκη

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες των τελευταίων δεκαετιών, πρόκειται να έχει την τιμητική του στο προσεχές 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (31/10-10/11).

Ο λόγος για τον Πάνο Χ. Κούτρα, δημιουργό του cult διαμαντιού "Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά" (1999) αλλά και μοντέρνων σπουδαίων φιλμ όπως η "Στρέλλα" (2009), το έργο του οποίου πρόκειται να παρουσιαστεί σε πλαίσιο αφιερώματος, ενώ ο ίδιος θα παραλάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του στον κινηματογράφο. Η αντίδρασή του δε στην ιδιαίτερη τιμή που του κάνει το φεστιβάλ, είναι όλα τα λεφτά: "OMG! Αφιέρωμα και τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος; Ελπίζω να μην γνωρίζετε κάτι που εγώ αγνοώ! Μια μεγάλη τιμή αλλά ταυτόχρονα και μια τεράστια ευκαιρία να αναζητήσω τον χαμένο χρόνο ανάμεσα στις μεγάλου μήκους ταινίες που γνωρίζουν όλοι και τις χαμένες μικρού μήκους που δεν έχει δει κανείς. Περισσότερο απ’ όλα, μια επιστροφή στους αγαπημένους μου φίλους και συνεργάτες, αυτούς που με πίστεψαν και στους outsiders που υπήρξαν πάντα οι ήρωές μου στη ζωή και στις ταινίες, και με συνόδευσαν σε αυτό το walk on the wild side που λέγεται σινεμά".

Στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να προβληθούν οι πέντε μεγάλου μήκους του Κούτρα, εκ των οποίων η "Επίθεση", η "Αληθινή Ζωή" και η "Στρέλλα" σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες, αλλά και οι σπάνιες μικρού μήκους του δημιουργού. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου: "Στον πυρήνα των ταινιών του βρίσκονται οι στενοί δεσμοί που δημιουργούμε με τους γύρω μας, αλλά και οι εμπειρίες και τα βιώματα που ορίζουν την ύπαρξή μας. Η συμπερίληψη, η αποδοχή του διαφορετικού, η μετανάστευση και η ενσωμάτωση, η ανάγκη οικοδόμησης της προσωπικής ταυτότητας, η σύγκρουση με τις στερεοτυπικές προκαταλήψεις, καθώς και το παράλογο της ζωής και η διαφυγή του ονείρου, είναι ορισμένες από τις θεματικές που συναντούμε στο έργο του Πάνου Χ. Κούτρα".

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ετοιμάζεται ένα ολοήμερο αφιέρωμα στο σκηνοθέτη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το φεστιβάλ "σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιήσει προβολές, συζητήσεις και workshops για φοιτητές, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σπάνιες μικρού μήκους ταινίες του αγαπημένου δημιουργού". Επιπλέον, ο Κούτρας πρόκειται να παραδώσει masterclass με επίκεντρο την queer ταυτότητα στο σινεμά του, όπου μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στις άγνωστες πτυχές του έργου του, τις πολύτιμες εμπειρίες του από τα σχεδόν 25 χρόνια διαδρομής στον ελληνικό κινηματογράφο, τις queer αναπαραστάσεις στις ταινίες του, καθώς και τις επιρροές και τις αναφορές που έχουν διαμορφώσει τη σκηνοθετική του ματιά. Φυσικά, το περιοδικό του φεστιβάλ Πρώτο Πλάνο θα ακολουθήσει το συνολικό "πρόσταγμα" και θα μεταμορφωθεί σε φανζίν εμπνευσμένο από τον Κούτρα.

Πάνος Χ. Κούτρας 2
©Ολυμπία Κρασαγκάκη

Ακολουθούν οι ταινίες του αφιερώματος "Το Αληθινό Σινεμά του Πάνου Χ. Κούτρα":

Dodo (2022)
Παίζουν: Σμαράγδα Καρύδη, Άκης Σακελλαρίου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Πολύδωρος Βογιατζής, Άγγελος Παπαδημητρίου, Νίκος Γκέλια, Μαριέλλα Σαββίδου, Τζεφ Μοντάνα, Κρις Ραντάνοφ, Άννα Τζωρτζίκια, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Ahmad Kontar, Jomana Alhasan.

Ένα ντόντο, είδος πουλιού που έχει εκλείψει εδώ και 300 χρόνια, εμφανίζεται ξαφνικά έξω από την Αθήνα, στο κτήμα μιας πρώην πλούσιας οικογένειας που μετράει αντίστροφα τα δύο κρίσιμα 24ωρα μέχρι τον γάμο της κόρης τους με έναν πλούσιο κληρονόμο. Τα όρια ανάμεσα στη λογική και την τρέλα θα δοκιμαστούν και η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου.

Xenia (2014)
Παίζουν: Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Ρομάνα Λόμπατς, Πάτι Πράβο.

O Ντάνι και ο αδελφός του, ο Οδυσσέας, 16 και 18 ετών αντίστοιχα, μετά τον θάνατο της Αλβανής μητέρας τους ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, ο οποίος τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σ’ ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όλα όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει πάση θυσία να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει.

Στρέλλα
"Στρέλλα"

Στρέλλα (2009)
Παίζουν: Μίνα Ορφανού, Γιάννης Κοκιασμένος, Μίνως Θεοχάρης, Μπέττυ Βακαλίδου, Άκης Ιωάννου, Αργύρης Καβίδας, Κώστας Σειραδάκης, Γιώργος Μάζης.

O Γιώργος, 48 ετών, αποφυλακίζεται έπειτα από 15 χρόνια εγκλεισμού για έναν φόνο που διέπραξε στο χωριό που γεννήθηκε. Το βράδυ της αποφυλάκισής του, διανυκτερεύει σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Εκεί γνωρίζει τη Στρέλλα, μια όμορφη νεαρή τρανσέξουαλ πόρνη. Κάνουν έρωτα και δεν αργούν να ερωτευτούν. Οι λογαριασμοί με το παρελθόν όμως είναι ακόμα ανοιχτοί, και μια άλλη "φυλακή" τον περιμένει. Μαζί με τη Στρέλλα, θα πρέπει να βρουν τον δρόμο προς την έξοδο.

Αληθινή ζωή (2004)
Παίζουν: Νίκος Κουρής, Μαρίνα Καλογήρου, Θέμις Μπαζάκα, Χρήστος Διαμαντής, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρία Πανουργιά, Ανά Μουγκλαλίς

Ο Αρης Καλλιγάς, 27 ετών, επιστρέφει στην Αθήνα στο πατρικό του σπίτι, το οποίο είναι διάσημο τόσο για την εκθαμβωτική του θέα στην Ακρόπολη όσο και για την πισίνα του, τη βαθύτερη στην Ευρώπη. Είναι αποφασισμένος να λύσει το μυστήριο που τυλίγει την οικογένειά του. Ένα βράδυ, ύστερα από ένα τρακάρισμα, θα συναντήσει την Αλεξάνδρα και θα ερωτευτούν παράφορα. Η μητέρα του, όμως, η ακαταμάχητη κα Καλλιγά, θα προσπαθήσει να τους σταματήσει με κάθε τρόπο. Σε μια πόλη που παραπαίει ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, ο Άρης πρέπει να βρει πού κρύβεται η αληθινή ζωή.

Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά (1999)
Παίζουν: Γιάννης Αγγελάκης, Χρήστος Μάντακας, Θέμις Μπαζάκα, Μύριαμ Βούρου, Γρηγόρης Πατρικαρέας, Μιχάλης Πάντος, Ρουμπίνη Βασιλακόπουλου, Τζένη Μπαλατσινού, Δωροθέα Μερκούρη, Κλειώ Χατζηστεφάνου

Το 2000 ένα τρομερό γεγονός συνταράζει την Αθήνα: ένα τεράστιο κομμάτι μουσακά εμφανίζεται στους δρόμους σκορπίζοντας τον πανικό και τον θάνατο. Όλοι αναρωτιούνται τι συμβαίνει πραγματικά, τι είναι, από πού ήρθε, γιατί και πώς. Εκτός από την Τάρα και μια ομάδα ετερόκλητων ανθρώπων που είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να το συναντήσουν…

Διαβάστε όλα τα νεότερα για το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μικρού μήκους γυρισμένες στον δημόσιο χώρο προβάλλονται στο "Ατενέ"

Οι ταινίες παρουσιάζονται σε επιμέλεια του χώρου τέχνης Jacqueline.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2024

Ο ανερχόμενος σταρ Κόλμαν Ντομίνγκο μιλάει για την "Παράσταση του Σινγκ Σινγκ" (βίντεο)

Δείτε το αποκλειστικό απόσπασμα με τον πρωταγωνιστή της συγκινητής ταινίας που δεν είναι απίθανο να τον οδηγήσει ξανά στις υποψηφιότητες των Όσκαρ.

8ο Φεστιβάλ WIFT GR: Ανοιχτό κάλεσμα για γυναίκες δημιουργούς

Μικρού μήκους ταινίες με την υπογραφή θηλυκοτήτων από όλο τον κόσμο φέρνει για ακόμα μια χρονιά ο θεσμός που διοργανώνει το ελληνικό παράρτημα της οργάνωσης Women in Film and Television (WIFT).

Μόνικα Μπελούτσι: 5 ταινίες της σταρ του σινεμά που γεννήθηκε σαν σήμερα (30/9)

Η Μόνικα Μπελούτσι γιορτάζει τα γενέθλιά της σήμερα και εμείς θυμόμαστε το πλούσιο καλλιτεχνικό της έργο μέσα από πέντε χαρακτηριστικούς ρόλους της.

Οι πιο εμβληματικοί ρόλοι του Κρις Κριστόφερσον

Θυμόμαστε τις πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες του ηθοποιού και μουσικού με αφορμή το θάνατό του σε ηλικία 88 ετών.

Τα 101 καλύτερα σάουντρακς όλων των εποχών σύμφωνα με το Rolling Stone

Δείτε τα σάουντρακς που συμπεριέλαβε τo έγκριτο αμερικανικό περιοδικό στην πρόσφατη λίστα του.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 3/10

Φουλ του Τζόκερ στα σινεμά με την ευρεία κυκλοφορία του σίκουελ με πρωταγωνιστές τους Γιόακιν Φίνιξ και Lady Gaga.