4 ταινίες που θα ήταν διαφορετικές αν δεν είχε έρθει η 11η Σεπτεμβρίου 2001

Ο απόηχος από τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη πριν από 23 χρόνια έφτασε και στην κινηματογραφική παραγωγή της τότε περιόδου, με σκηνές να κόβονται και φινάλε να αλλάζουν.

Spider-Man 1

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, δύο από τις οποίες οδήγησαν στην πτώση των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, σφράγισαν με τον πιο δραματικό τρόπο τη σύγχρονη ιστορία. Ο απόηχος από τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν 23 χρόνια επηρέασε και την κινηματογραφική παραγωγή της τότε περιόδου, με σκηνές να κόβονται και φινάλε να αλλάζουν. Παρακάτω, 4 ταινίες οι οποίες θα ήταν διαφορετικές αν δεν είχε έρθει ποτέ εκείνη η ημέρα.

"Spider-Man”

Επτά μήνες μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, το κοινό πρωτοείδε την ταινία που ζωντάνεψε στο πανί τον άνθρωπο-αράχνη. Αυτή ήταν η αρχή για το franchise με πρωταγωνιστή τον φανταστικό χαρακτήρα των κόμικ της Μάρβελ, που δημιουργήθηκε από τον Σταν Λι και τον Στιβ Ντίτκο και ενσαρκώθηκε για πρώτη φορά από τον Τόμπι Μαγκουάιρ. Η πλοκή είναι εν πολλοίς γνωστή: ένας μαθητής λυκείου δαγκώνεται από μια αράχνη και αναπτύσσει υπερ-δυνάμεις. Αυτό που ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι προστέθηκαν στην αρχική μορφή της ταινίας δύο σκηνές. Στην πρώτη, ο υπερ-κακός της ταινίας Γκριν Γκόμπλιν δέχεται επίθεση από Νεοϋρκέζους που του φωνάζουν "Μπλέκεις με τον Σπάιντερμαν, μπλέκεις με όλη τη Νέα Υόρκη” και "Μπλέκεις με έναν, μπλέκεις με όλους μας”. Η δεύτερη είναι το φινάλε της ταινίας, όπου ο υπερήρωας κρέμεται από τον ιστό μιας αμερικάνικης σημαίας.

"Οι Άνδρες με τα Μαύρα 2” ("Men in Black II”)

Ο Γουίλ Σμιθ και ο Τόμι Λι Τζόουνς ένωσαν για ακόμη μία φορά τις δυνάμεις τους για τις ανάγκες του σίκουελ του "Men in Black”. Σε αυτό, ο Τζέι, δουλεύοντας ως Άντρας με τα Μαύρα για πέντε πια χρόνια, έχει γίνει ένας από τους καλύτερους πράκτορες. Το μόνο πρόβλημά του είναι ότι δεν βρίσκει έναν άξιο συνεργάτη μετά τη διαγραφή μνήμης και τη συνταξιοδότηση του συνοδοιπόρου του, Κέι. Μία επικίνδυνη εξωγήινος, όμως, η οποία θέλει να βρει μία πηγή ενέργειας που μπορεί να αφανίσει τη Γη, γίνεται η αφορμή για να ξαναμπεί ο τελευταίος στην ενεργό δράση. Στην περίπτωση αυτής της ταινίας, η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου καθυστέρησε την κυκλοφορία και άλλαξε το τέλος. Πιο συγκεκριμένα,οι τελευταίες στιγμές της θα ήταν γεμάτες με φαντασμαγορικά ειδικά εφέ και θα λάμβαναν χώρα κάτω από τους Δίδυμους Πύργους. Τελικά επελέγη το Άγαλμα της Ελευθερίας.

"Λίλο και Στιτς" ("Lilo & Stitch”)

"Οχάνα σημαίνει οικογένεια. Και οικογένεια σημαίνει ότι κανείς δεν μένει πίσω ούτε ξεχνιέται”. Αυτήν την ατάκα ακούσαμε για πρώτη φορά είκοσι δύο χρόνια πριν, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το "Lilo & Stitch” και γνωρίσαμε τη μικρή κοπέλα από τη Χαβάη και το μπλε εξωγήινο πλασματάκι με το οποίο εκείνη φτιάχνει μια συγκινητική φιλία. Ο απόηχος της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους έφτασε αναπόφευκτα και σε αυτή την ταινία και οδήγησε στην αναδιαμόρφωση μίας σκηνής της. Πιο συγκεκριμένα, το αρχικό φιλμ συμπεριελάμβανε μία σεκάνς όπου ο Στιτς, ο Τζούμπα, ο Πλίκλι και η Νάνι παίρνουν τον έλεγχο ενός Μπόινγκ 747 προκειμένου να κυνηγήσουν τον Κάπτεν Γκάντου στους δρόμους της Χονολουλού και να σώσουν τη Λίλο. Φυσικά, κάτι τέτοιο επανέφερε στη μνήμη πολύ πρόσφατα τραύματα, οπότε η καταδίωξη έγινε με διαστημόπλοιο και "μεταφέρθηκε” στα βουνά της Χαβάης.

"Τζέιμς Μποντ: Πέθανε Μια Άλλη Μέρα” ("Die another day”)

Η τελευταία ταινία όπου ο Πιρς Μπρόσναν υποδύθηκε τον πράκτορα 007 (και η εικοστή κατά σειρά στο franchise με τον ήρωα του Ίαν Φλέμινγκ) επηρεάστηκε και αυτή από το τραγικό γεγονός του 2001 που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία. Σε αυτήν του την περιπέτεια, ο Μποντ, έχοντας στο πλάι του τη Χάλι Μπέρι, υποπτεύεται ότι ένας διπλός πράκτορας του έχει στήσει μια πλεκτάνη και ψάχνει να τον βρει. Το πλάνο αρχικά ήταν η ταινία να φτάσει στο καταληκτικό της κρεσέντο με μία επίθεση στο Μανχάταν από δορυφόρους της Νότιας Κορέας. Αντ’ αυτού, ωστόσο, και για να αποφευχθεί η σύνδεση με την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων, η σκηνή μεταφέρθηκε στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μια συνέντευξη για την πολιτική και την εργατική τάξη με τον "Παρείσακτο" Λαντζ Λι

Ο διακεκριμένος Γάλλος σκηνοθέτης ("Οι Άθλιοι") μιλά στο "α" για το νέο του κοινωνικό δράμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/09/2024

Σεμινάρια ιστορίας κινηματογράφου από τον Χρήστο Μήτση

Μάθετε τα πάντα για το παρελθόν και το παρόν της έβδομης τέχνης από τον πολύπειρο κριτικό κινηματογράφου του "α".

Ραντεβού με Έναν Serial Killer

Η αληθινή ιστορία του Ρόντνεϊ Αλκάλα ενισχύεται μυθοπλαστικά και μετατρέπεται σε ένα σφιχτοδεμένο θρίλερ, το οποίο περιγράφει καίρια τον συστημικό μισογυνισμό μιας ολόκληρης εποχής και κοινωνίας.

Slow

Βραβείο σκηνοθεσίας στο Σάντανς για μια εναλλακτική ερωτική ιστορία η οποία αμφισβητεί με συγκινητική τρυφερότητα μια σειρά από στερεότυπα πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία και συντροφικότητα.

Η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ

Με ρεαλισμό που αγγίζει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, μια αληθινή ιστορία φωτίζει μια εναλλακτική, σκληρή, μα και αισιόδοξη συνάντηση ζωής και τέχνης.

Κόκκινο Νησί

Ατμοσφαιρική, χαμηλής έντασης ιστορία ενηλικίωσης ενός αγοριού, αλλά και μιας ολόκληρης χώρας, στη σκιά έντονων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών.

Μπανέλ & Άνταμα

Γραφικά τοπία, γοητευτικές εικόνες και ένας κόσμος δέσμιος πολλαπλών προκαταλήψεων, σε ένα λακωνικό και χαμηλότονο, μα υποβλητικό σκηνοθετικό ντεμπούτο.