Υπόθεση Γκολντμάν

3,5

Ένα από τα πιο αγωνιώδη δικαστικά δράματα των τελευταίων ετών.

Υπόθεση Γκολντμάν 4 «Υπόθεση Γκολντμάν» / ©Moonshaker

Ένα ρεύμα του γαλλικού σινεμά των τελευταίων ετών βρίσκεται συχνά… στο εδώλιο. Η Αλίς Ντιόπ στο "Σεντ Ομέρ" αναζήτησε τις πιο αφανείς πτυχές της πατριαρχίας εμβαθύνοντας στη δίκη μιας σύγχρονης Μήδειας, η Ζιστίν Τριέ προσέγγισε τις περιπλοκότητες στην κατασκευή της αθωότητας με την "Ανατομία μιας Πτώσης" και, τώρα, ο Σεντρίκ Καν αναμοχλεύει την "Υπόθεση Γκολντμάν" που δίχασε τη γαλλική κοινωνία τη δεκαετία του ’70, έχοντας το συν-σεναριογράφο της "Ανατομίας", Αρτούρ Χαράρι, σε ρόλο δικηγόρου.

Ο ηθοποιός υποδύεται έναν από τους συνηγόρους του Πιέρ Γκολντμάν, ενός εβραϊκής καταγωγής ακροαριστερού αγωνιστή, ο οποίος καταδικάστηκε σε δις ισόβια για μια σειρά από ληστείες που είχαν ως παράπλευρη απώλεια το θάνατο δύο πολιτών. Ο ίδιος, ωστόσο, αρνήθηκε πεισματικά την ενοχή του για τις ανθρωποκτονίες, ενώ κατήγγειλε πολλάκις τόσο την αυθαιρεσία όσο και τη ρατσιστική συμπεριφορά της αστυνομίας εις βάρος του. Γεγονότα που ανέπτυξε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο που έγραψε από τη φυλακή ("Σκοτεινές αναμνήσεις ενός Πολωνοεβραίου γεννημένου στη Γαλλία", εκδ. Πράξις), το οποίο τον ανέδειξε σε λαϊκό ήρωα και οδήγησε σε δεύτερη δίκη προκειμένου να διεκδικήσει την αθώωσή του.

Υπόθεση Γκολντμάν 2
©Moonshaker

Σε ένα από τα πιο αγωνιώδη δικαστικά δράματα εδώ και καιρό, ο Καν παίρνει τη ραθυμία μιας ακροαματικής διαδικασίας και τη μετατρέπει σε σπασπένς θρίλερ, υιοθετώντας τον αφιλτράριστο ρεαλισμό του σινεμά βεριτέ και μια αμείλικτη προσήλωση στην κλειστοφοβία της δικαστικής αίθουσας. Παράλληλα, η προσωπικότητα του Γκολντμάν –άριστα ενσαρκωμένος από τον Αριέ Γουορτχάλτερ– συνιστά την επιτομή του αντιήρωα. Πειστικά αδικημένος μα αλαζόνας, δεινός ομιλητής μα αμετανόητος προβοκάτορας, ο κατηγορούμενος είναι μια σπινθηροβόλα παρουσία που φορτίζει αδιάκοπα τη δράση. Αντίστοιχα, ο Καν σκηνοθετεί με τέτοιον τρόπο, που είναι αδύνατο να πάρεις τα μάτια από την οθόνη, ακόμα περισσότερο όταν θίγονται οι επίκαιρες προβληματικές της ταινίας. Πρωτίστως, η ανοχή του κράτους απέναντι στην αστυνομική βία και ο κεκαλυμμένος αντισημιτισμός, έπειτα η νοσταλγία για μια εποχή αυθεντικής επαναστατικότητας. Μια ριζοσπαστική ανάγκη που συνοψίζεται στη φράση: "Είμαι αθώος, γιατί είμαι αθώος".

Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Υπόθεση Γκολντμάν

Le Procès Goldman
3,5
  • Δικαστικό Θρίλερ
  • 2023
  • Διάρκεια: 115 '
  • Σεντρίκ Καν

Ένα από τα πιο αγωνιώδη δικαστικά δράματα των τελευταίων ετών, αναμοχλεύει μια διχαστική υπόθεση από το παρελθόν με τρόπο που είναι αδύνατο να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Προβληματισμοί και πρώτες εντυπώσεις από το 47ο Φεστιβάλ Δράμας

Οι μικρού μήκους που ξεχωρίσαμε και ορισμένες σκέψεις για το παρόν του ελληνικού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
06/09/2024

Αφιέρωμα Αλέν Ντελόν στο θερινό Cine Paris στην Πλάκα

Ο θερινός τιμά τη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντα ηθοποιού προβάλλοντας πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του.

Πρώτο κλιπ από το "Queer" του Λούκα Γκουαντανίνο που εντυπωσίασε στη Βενετία

Ο Ντάνιελ Κρεγκ πρωταγωνιστεί στη μεταφορά του μυθιστορήματος του Μπάροουζ που ξεχώρισε στο Λίντο.

Το 47ο Φεστιβάλ Δράμας μοίρασε τα πρώτα βραβεία του

Δείτε αναλυτικά τους νικητές των διαγωνιστικών τμημάτων εθνικό, διεθνές σπουδαστικό και διεθνές animation.

Η "Υπόθεση Γκολντμάν" είναι το δικαστικό δράμα της χρονιάς και οι συντελεστές μας το αποδεικνύουν

Συναντήσαμε στο Παρίσι το σκηνοθέτη Σεντρίκ Καν και τους πρωταγωνιστές Αριέ Γουορτχάλερ και Αρτούρ Χαράρι για να μάθουμε περισσότερα για το αγωνιώδες φιλμ τους.

Φεστιβάλ Βενετίας: Το "Joker: Folie a Deux" δεν είναι αυτό που περιμένεις

Διχασμένες απόψεις συνοδεύουν την πιο hot πρεμιέρα του φετινού φεστιβάλ, ενός σκοτεινού και κλειστοφοβικού μιούζικαλ που ανήκει στην Λέιντι Γκάγκα.

Το αφιέρωμα του Άστυ στον Βιμ Βέντερς συνεχίζεται

Ο κινηματογράφος της Κοραή προβάλλει μερικά από τα αριστουργήματα του Γερμανού σκηνοθέτη.