"The Apprentice": Απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ την κυκλοφορία της ταινίας για τη ζωή του;

Η επικείμενη βιογραφία έχει κινητοποιήσει φίλα προσκείμενα στον υποψήφιο πρόεδρο πρόσωπα ώστε να παρεμποδίσουν τη διανομή της στις αίθουσες.

The Apprentice clip

Με τις κρισιμότατες αμερικανικές προεδρικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, τα δύο στρατόπεδα των διεκδικητών δεν έχουν περιθώριο να αφήσουν τίποτα να πάει στραβά. Και ενώ η Κάμαλα Χάρις είναι αφιερωμένη στο να οικειοποιείται τη νεανική ιντερνετική κουλτούρα (λυπάμαι, δεν είναι brat), οι υπεύθυνοι της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ έχουν ένα ακόμα δυνάμει πρόβλημα να αντιμετωπίσουν.

Ο λόγος για την ταινία "The Apprentice", η οποία δανείζεται τον τίτλο της από τη διάσημη σειρά reality που απογείωσε τη δημοφιλία του Τραμπ στις αρχές των '00s, καθώς βασίζεται στη ζωή του εκατομμυριούχου πρώην πλανητάρχη. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, η υπόθεση τοποθετείται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '70, όταν ο Τραμπ ήταν ακόμη ένας άσημος πλην τρομερά πλούσιος γόνος ισχυρής οικογένειας. Τότε, ο δικηγόρος Ρόι Κον αποκτά στενή σχέση μαζί του, πιστεύοντας πως μαζί θα μπορέσουν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποκτήσουν φήμη, δύναμη και πλούτη, με κάθε κόστος. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκεται ο δοκιμασμένος Αλί Αμπάσι ("Ιερή Αράχνη"), ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται οι Σεμπάστιαν Σταν ("Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα", "Monday") και Τζέρεμι Στρόνγκ ("Succession") ως Τραμπ και Κον, αντίστοιχα.

Τον περασμένο Μάιο, το "Apprentice" έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ των Καννών, όπου ο ανταποκριτής του "α" Χρήστος Μήτσης έγραψε σχετικά: "Ο Αλί Αμπάσι εξερευνά την προσωποποίηση της πολύ μοντέρνας, ξεδιάντροπα αυτάρεσκης, μισαλλόδοξης και απενοχοποιημένης μορφής του ξέφρενου καπιταλισμού. Κοιτώντας το αυγό πριν εκκολαφθεί από μέσα του το φίδι, το ισορροπημένο σε τόνο, σπιντάτο και σαρκαστικό αυτό biopic επικεντρώνεται στα 70s και 80s, κυρίως όμως στη σχέση του φιλόδοξου νέου επιχειρηματία (Σεμπάστιαν Σταν) με τον βετεράνο δικηγόρο, πρώην δεξί χέρι του αντικομμουνιστή γερουσιαστή Μακάρθι, Ρόι Κον (ένας Τζέρεμι Στρονγκ για Όσκαρ). Μια σχέση που αντανακλά με απολαυστική διαύγεια τους δεσμούς της τωρινής Αμερικής και της νεοσυντηρητικής ρητορικής της με τον πατριωτισμό, τα οικονομικά συμφέροντα και την πολιτικοκοινωνική διαπλοκή που γέννησαν το 'τέρας'".

Βέβαια, καθόλου ευχαριστημένοι με την απεικόνιση του Τραμπ στην ταινία αποδείχθηκαν οι υποστηρικτές του. Μεταξύ των οποίων και ο δισεκατομμυριούχος Ντιν Σνάιντερ που είχε επενδύσει στο "Apprentice" και μέσω εξώδικου έδωσε εντολή να μην κυκλοφορήσει το φιλμ. Δεν τα κατάφερε, όμως, διότι η εταιρία παραγωγής Kinematics ανήκει στο γαμπρό του και μάλιστα, αυτή αποτελεί τη πρώτη δουλειά τους. Εξάλλου, η αίσθηση πως θα έφταναν στο σημείο να λογοκρίνουν έναν τίτλο τους δε δίνει και το καλύτερο μήνυμα στην αγορά...

The Apprentice

Έπειτα, το "Apprentice" δυσκολεύτηκε τρομερά να βρει διανομέα, αφού κανείς δεν επιθυμούσε να το αγοράσει υπό το φόβο του ντόρου που θα προκαλούσε. Τελικά, πιο θαρραλέα εμφανίστηκε η Briarcliff Entertainment, η οποία ωστόσο ήρθε αντιμέτωπη με νέα προβλήματα. Κινηματογράφοι αρνούνταν να προβάλλουν τη βιογραφία και τα χρήματα για την προώθηση αποδείχθηκαν τόσο λίγα που η εταιρία έκανε εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της: "Παρά την εντιμότητα της ταινίας και δίχως να την έχει δει, η πλευρά του Τραμπ επιχείρησε να την εμποδίσει. Η ιδέα πως οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να ασκούν κριτική στους ισχυρούς θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Τα εμπόδια που έχουμε αντιμετωπίσει στην προσπάθεια κυκλοφορίας της ταινίας έχουν καταγραφεί. Η διανομή μας εμποδίστηκε. […] Μεγάλες εταιρίες φοβήθηκαν να προβάλλουν την ταινία. Η διανομή της έχει μετατραπεί σε μια μάχη Δαβίδ και Γολιάθ, αλλά με τη στήριξή σας, μπορεί να βοηθήσετε στην κυκλοφορία της".

Οι τύχες του "Apprentice" θα κριθούν στις 11/10, όταν και κυκλοφορεί στις ΗΠΑ λίγες εβδομάδες προτού οι Αμερικανοί προσέλθουν στις κάλπες. Στην Ελλάδα, η βιογραφία "κρεμιέται" στις μαρκίζες στις 17 Οκτωβρίου.

Δείτε ένα απόσπασμα του "Apprentice":

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Wolfs": H νέα ταινία των Μπραντ Πιτ & Τζορτζ Κλούνεϊ έχει τις περισσότερες προβολές στην ιστορία του Apple TV+

Η νέα ταινία, σε σκηνοθεσία Τζον Γουότς, έχει ήδη καταφέρει να γίνει η πιο προβεβλημένη παραγωγή στην ιστορία του Apple TV+, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανθεκτικότητα και τη δημοτικότητα των streaming πλατφορμών στην εποχή μας.

02/10/2024

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τoν Οκτώβριο

Φουλ του arthouse, δύο συζητημένα σίκουελ και επιστροφές σημαντικών σκηνοθετών δίνουν τον τόνο στις κυκλοφορίες του μήνα.

"Joker: Τρέλα για Δύο": το πολυαναμενόμενο σίκουελ στις αίθουσες και η κριτική του "α"

Οι εντυπώσεις του "α" για το σίκουελ του Τοντ Φίλιπς και ο αναλυτικός οδηγός των αιθουσών όπου προβάλλεται η ταινία.

Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις επιστρέφει στην υποκριτική για χάρη του γιου του

Μετά από επτά χρόνια αδράνειας ο σπουδαίος ηθοποιός θα βρεθεί σύντομα ξανά μπροστά από την κάμερα.

Η 40η ταινία του Κλιντ Ίστγουντ απέκτησε τρέιλερ

Νίκολας Χουλτ και Τόνι Κολέτ πρωταγωνιστούν στη νέα παραγωγή του ακούραστου σκηνοθέτη.

Πως άνοιξε το "Megalopolis" στις αμερικανικές αίθουσες;

Συνοδευμένο από χλιαρές κριτικές, το φιλόδοξο έπος του Φράνσις Κόπολα συνάντησε την αδιαφορία του σινεφίλ κοινού, το οποίο αποθέωσε το animation "Το Ατίθασο Ρομπότ",

Joker: Τρέλα για Δύο

Ευρηματικό σίκουελ με έντονα σκοτεινό ύφος, το οποίο μελοποιεί τις νευρώσεις μιας διπολικής κοινωνίας, που μετατρέπει τα πάντα σε θέαμα. Καταιγιστική η Λέιντι Γκάγκα, κλέβει τις εντυπώσεις.