Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 47ο Φεστιβάλ Δράμας

Λίγες ώρες απομένουν από την έναρξη της διεθνούς διοργάνωσης και αυτά είναι τα highlights που ξεχωρίζουμε.

MJ «MJ»

Νέα κινηματογραφική σεζόν χωρίς Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δραμας δε νοείται τα τελευταία 47 χρόνια, περίοδο δηλαδή που διοργανώνεται ο θεσμός ο οποίος έχει ταυτιστεί με το φθινοπωρινό συναπάντημα σινεφίλ, επαγγελματιών και μη, αλλά και με την ανάδειξη των φρέσκων ταλέντων του παγκόσμιου σινεμά. Φέτος, το φεστιβάλ διεξάγεται από τις 2 έως και τις 8/9, κάνοντας προσωρινά τη μακεδονική πόλη κινηματογραφική πρωτεύουσα της χώρας. Προτού αναπτύξουμε τα φετινά highlights του προγράμματος, θυμίζουμε πως εάν είστε κάτοικοι Ελλάδας, οι ταινίες είναι διαθέσιμες και ψηφιακά, δωρεάν, στη ψηφιακή πλατφόρμα που βρίσκετε εδω.

Mira μικρού μήκους
"Mira"

Το πραγματικά πληθωρικό πρόγραμμα φιλοξενεί περισσότερες από 200 μικρού μήκους από 39 χώρες, εκ των οποίων οι 148 διεκδικούν τις δάφνες του θεσμού συμμετέχοντας στα επτά διαγωνιστικά τμήματα. Εδώ αξίζει να επισημάνουμε πως οι δημιουργοί του εθνικού και του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος που θα αποσπάσουν τον αντίστοιχο Χρυσό Διόνυσο, ήτοι το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, λαμβάνουν αυτόματα μέρος στη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφιοτήτων για το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας μικρού μήκους, αλλά και εκείνων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Τα Περιστέρια Αρρωσταίνουν Όταν Η Πόλη Φλέγεται
"Τα Περιστέρια Αρρωσταίνουν Όταν Η Πόλη Φλέγεται"

Ας περάσουμε, όμως, στο προκείμενο. Παραδοσιακά, την πλειονότητα της προσοχής κερδίζει το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα και όχι άδικα. Από εκεί προκύπτουν οι σκηνοθέτες που αργότερα καθιερώνονται στο ελληνικό σινεμά, εξάλλου μέσα από αυτό έχουν αναδειχθεί ονόματα όπως ο Γιάννης Οικονομίδης. Έπειτα, μεγάλος αριθμός των δημιουργών δίνει το "παρών" στη Δράμα, με αποτέλεσμα να ευδοκιμούν οι συζητήσεις, οι γνωριμίες και γενικώς το "σούσουρο" γύρω από τις προβολές. Ομολογουμένως, είναι ένα κλίμα που σπανίως συναντά κανείς σε αυτό το βαθμό, ακόμα και σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Φέτος, λοιπόν, το Χρυσό Διόνυσο διεκδικούν 27 μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται γνώριμα ονόματα σκηνοθετών από προηγούμενα lineup.

What Mary Didn't Know 1
"What Mary Didn't Know"

Ο Αλέξανδρος Σκούρας, κάτοχος Χρυσού Διόνυσου με τον "Κύβο" (2016), παρουσιάζει τις ασπρόμαυρες "Αλκυονίδες", οι οποίες με φόντο ένα ορεινό χωριό αφηγούνται το δράμα μιας αγρότισσας που βλέπει να εκδηλώνονται απροσδόκητοι τριγμοί στα σχέδια του γάμου της. Ο Χανιώτης σκηνοθέτης Σταύρος Μαρκουλάκης, μετά την πολύτιμα τολμηρή "Madonna f64.0" (2020, βραβείο Drama Queer), επανέρχεται με το "Τα Περιστέρια Αρρωσταίνουν Όταν Η Πόλη Φλέγεται", μια αστική ρομαντική ιστορία που εξελίσσεται την πιο καυτή μέρα του καλοκαιριού. Η ταινία έχει ήδη συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως εκείνα του Κλερμόν-Φεράν και του Σαράγεβο. Με τη σειρά της, η κάτοχος του βραβείου της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφων του 2020 με το "Goads", Ίρις Μπαγλανέα, στο "Zange" επικεντρώνεται σε μια τετραμελή οικογένεια που ζει απομονωμένη σε έναν υδροβιότοπο. Η μητέρα προσπαθεί με κάθε κόστος να διαφυλάξει την αθωότητα των παιδιών της, άγχος το οποίο μπορεί να την οδηγήσει στα άκρα.

7hz
"7hz"

Σημειώνουμε, ακόμα, τις νέες δουλειές αναγνωρισμένων σκηνοθετριών όπως η Νικολέτα Λεούση ("Άσκοπη Μετακίνηση"), η Μαρία Χατζάκου ("7Hz") και η Δέσποινα Κούρτη ("Numb"). Έπειτα, στη Δράμα επιστρέφει ένας ακόμα κατοχος Χρυσού Διόνυσου, ο πολύπειρος Γιώργος Φουρτούνης, ο οποίος το 2011 είχε επικρατήσει με το εξαιρετικό "Πίστομα". Τώρα, διαγωνίζεται με το "MJ" όπου κεντρικός ήρωας είναι ένας τραπ τραγουδιστής(!) που έχει εμμονή με τη φήμη και τον πλούτο. Εμάς, πάντως, ο πρωταγωνιστής Γιώργος Κατσής μας θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Sin Boy και Ali G και αυτό για καλό το λέμε…

Άσκοπη Μετακίνηση
"Άσκοπη Μετακίνηση"

Παραδόξως, ο μουσικός του Κατσή δεν είναι ο μόνος που εκπροσωπεί τον ευρύτερο χιπ χοπ ήχο στη Δράμα. Ο διακεκριμένος ράπερ Novel εμφανίζεται στο "Βίωμα" (Angel Shaft) και η Mira στο ομώνυμο φιλμ του Ορφέα Περετζή. Ακολούθως, δεν είναι λίγοι οι γνωστοί ηθοποιοί που εμφανίζονται στις φετινές μικρού μήκους, όπως ενδεικτικά ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, η Μυρτώ Αλικάκη, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Τάκης Σακελλαρίου, η Φλομαρία Παπαδάκη, ο Χρήστος Πασσαλής, ο Νικολάκης Ζεγκίνογλου, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Μισέλ Βάλεϊ και η Τόνια Σωτηροπούλου. Κλείνοντας, ξεχωρίζουμε τις ελληνικές συμμετοχές στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα. Εκτός από την Κούρτη, εκεί βρίσκουμε επίσης τη Δάφνη Χαιρετάκη με το "Αυτό που Ζητάμε από ένα Άγαλμα είναι να μην Κινείται", το οποίο πρόσφατα συμμετείχε στην Εβδομάδα της Κριτικής στις Κάννες και βραβεύτηκε στο Σαράγεβο, αλλά και την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη με τη μεσαίου μήκους "What Mary Didn’t Know" που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Λοκάρνο. Στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο πολύπειρος συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης, ενώ στο διεθνές ο υποψήφιος για Όσκαρ μοντερ Γιώργος Μαυροψαρίδης, γνωστός για τη συνεργασία του με τον Γιώργο Λάνθιμο.

Αυτό που Ζητάμε από ένα Άγαλμα είναι να μην Κινείται
"Αυτό που Ζητάμε από ένα Άγαλμα είναι να μην Κινείται"

Στα παραπάνω, προσθέστε τα εξής: πέντε επιπλέον διαγωνιστικά τμήματα (διεθνές σπουδαστικό, εθνικό σπουδαστικό, short and green, διεθνές animation, kiddo), τις δράσεις δικτύωσης επαγγελματιών του Short Film Hub, την 11η διεξαγωγή του εργαστηρίου ανάπτυξης σεναρίου Pitching Lab, τις καθιερωμένες πια προβολές στο πλαίσιο του Cinematherapy, όπως επίσης έξι αφιερώματα (Φρίντα Λιάππα, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, νέο πρόγραμμα σπουδών ΕΑΠ, 20 χρόνια Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ, 10 χρόνια Animapride, Εργαστήρι Κινηματογράφου Φεστιβάλ Δράμας).

Αλκυονίδες μικρού μήκους
"Αλκυονίδες"

Αν μη τι άλλο χορταστικό το πρόγραμμα του 47ου Φεστιβάλ Δράμας, για το οποίο μπορείτε να μάθετε ακόμα περισσότερα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του. Μη ξεχνάτε, επιπλέον, ότι οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στη ψηφιακή πλατφόρμα από τη Δευτέρα 2/9 (22.00) μέχρι και τη Δευτέρα 9/9. Όσοι βρεθούν στην πόλη, ας γνωρίζουν πως οι χώροι διεξαγωγής του φεστιβάλ είναι: ο κινηματογράφος Ολυμπία, το θερινό σινεμά Αλέξανδρος, το Δημοτικό Ωδείο Δράμας, ο πολιτιστικός χώρος ΚΥΚΛΩΨ, το καφέ-πολυχώρος Ελευθερία και το Γυμνάσιο Αρρένων. Όσο για το σποτ του φεστιβάλ, το σκηνοθέτησε και μόνταρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής και έμπειρος δημιουργός Γιάννης Σακαρίδης, βασισμένος σε ιδέα και κείμενα του Βασίλη Τερζόπουλου, ενώ η μουσική φέρει την υπογραφή του Κωστή Μαραβέγια.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες της σεζόν από τον Χρήστο Μήτση

Οι 20 κορυφαίες κινηματογραφικές στιγμές των τελευταίων μηνών σύμφωνα με τον κριτικό του "α".

Ο Μπάρι Κέογκαν προστίθεται στο cast του "Peaky Blinders"

Η κινηματογραφική μεταφορά της δημοφιλούς σειράς αποκτά ακόμα έναν αστέρα στη διανομή των ηθοποιών.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (29/8-4/9)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Φεστιβάλ Βενετίας: Πώς η Αντζελίνα Τζολί έγινε "Maria" Κάλλας

Η ευρηματική βιογραφία της Ελληνίδας σοπράνο κέρδισε τις πρώτες εντυπώσεις της φετινής Μπιενάλε, στην οποία επέστρεψε και ο για καιρό "αγνοούμενος" Αλέξανδρος Αβρανάς.

Όλες οι ταινίες "Alien" στη σωστή σειρά

Βλέπουμε ξανά και βάζουμε σε λίστα τα φιλμ του franchise που δημιούργησε ο Ρίντλεϊ Σκοτ.

Οι καλύτερες ταινίες της σεζόν από τον Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο

Οι 20 κορυφαίες κινηματογραφικές στιγμές των τελευταίων μηνών σύμφωνα με τον κριτικό του "α".