Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (22-28/8)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Γυμνοί στον Ήλιο «Γυμνοί στον Ήλιο»

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα (22-28/8) με βάση τον πλήρως ενημερωμένο οδηγό του "α".

Η σειρά εμφάνισης των ταινιών είναι αλφαβητική.

Άγνωστοι Μεταξύ Μας

Ένας σεναριογράφος, ο οποίος ξεκινά μια σχέση με το γείτονά του, επισκέπτεται έπειτα από πολύ καιρό το πατρικό του. Εκεί συναντά τους γονείς του, οι οποίοι ζουν όπως ακριβώς την ημέρα που σκοτώθηκαν σε αυτοκινητικό δυστύχημα, τριάντα χρόνια πριν. Υπνωτιστικά μελαγχολική μελέτη της σύγχρονης αστικής αποξένωσης, σκηνοθετημένη με υποδειγματική οικονομία, συναισθηματική γενναιοδωρία και μια αξιοθαύμαστη ισορροπία ανάμεσα στο λυτρωτικό όνειρο και την επώδυνη πραγματικότητα. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Άγριες Φράουλες

Ο 78χρονος καθηγητής Μποργκ, ταξιδεύοντας οδικώς με τη νύφη του στο πανεπιστήμιο της Λουντ, για να γιορτάσει το ιωβηλαίο του, αναπολεί σημαντικές στιγμές από τα νιάτα του και κάνει τον απολογισμό της ζωής του. Πικρός και συνάμα αισιόδοξος στοχασμός πάνω στη μνήμη, στις αξίες και τις (μικρο)χαρές της ζωής. Βαθιά συγκινητικός και αφηγηματικά πρωτοποριακός, ο Μπέργκμαν κοιτάζει κατάματα την ανθρώπινη ψυχή και υπογράφει την καλύτερη ίσως ταινία του, μία από τις κορυφαίες της παγκόσμιας φιλμογραφίας. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Η Αλίκη τις Πόλεις

Ένας δημοσιογράφος και ένα εννιάχρονο κορίτσι συναντιούνται στην Αμερική, επιστρέφουν μαζί στην Ευρώπη και αποφασίζουν να συνταξιδέψουν αναζητώντας τη γιαγιά της μικρής. Αρχετυπικό και αρυτίδωτο από το χρόνο road movie, που μετατρέπει το χρονικό μιας χωρίς σκοπό περιπλάνησης σε συναρπαστική περιπέτεια. Απέριττο, καθαρό σινεμά στο οποίο η εικόνα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ίσως η κορυφαία στιγμή ενός (πάλαι ποτέ) απόλυτα μοντέρνου σκηνοθέτη. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ανατομία ενός Εγκλήματος

Ένας επαρχιακός δικηγόρος αναλαμβάνει να υπερασπιστεί έναν στρατιωτικό ο οποίος σκότωσε εν βρασμώ ψυχής τον βιαστή της γυναίκας του. Κατά πόσο όμως αληθεύει ο ισχυρισμός του; Υποψήφιο για επτά Όσκαρ, το κλασικότερο ίσως χολιγουντιανό δικαστικό δράμα είναι ταυτόχρονα μια τολμηρή ακτινογραφία της "βαθιάς Αμερικής" του ’50. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ανατομία μιας Πτώσης

Μια Γερμανίδα συγγραφέας κατηγορείται για το θάνατο του Γάλλου συζύγου της. Στο δικαστήριο αποκαλύπτονται πολλές κρυφές πλευρές της σχέσης τους, περιπλέκοντας τις ενδείξεις για την ενοχή ή την αθωότητά της. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για ένα καλοστημένο κι αγωνιώδες δικαστικό δράμα με μια καθηλωτική ερμηνεία από τη Σάντρα Χίλερ, το οποίο εντάσσει έντεχνα στην ακροαματική διαδικασία περίπλοκα, συναρπαστικά κοινωνικά ερωτήματα. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

ετά την απροσδόκητη επανένωση του Γκάρφιλντ με το χαμένο πατέρα του, τον αλητόγατο Βικ, αυτός και ο φίλος του Όντι αναγκάζονται να συνεργαστούν μαζί του σε μια επικίνδυνη ληστεία. Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή". Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Γυμνοί στον Ήλιο

Ένας φτωχός νέος αναλαμβάνει να φέρει πίσω στις ΗΠΑ από την Ιταλία έναν πλούσιο πλεϊμπόι κατ’ εντολή του πατέρα του. Στην πορεία, όμως, αλλάζει το σχέδιό του, προσπαθώντας ν’ αποκτήσει τα λεφτά και το κορίτσι του. Εξαιρετική, κομψή και κυνική μεταφορά του μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ "Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ". Ο Ρενέ Κλεμάν, αν και επιλέγει ένα διαφορετικό (κι ηθικοπλαστικό) φινάλε, μένει εν πολλοίς πιστός στους σαρκαστικούς τόνους της συγγραφέα, ενώ ο Νίνο Ρότα υπογράφει ένα υποβλητικό σάουντρακ. "Όλα τα λεφτά", όμως, είναι ο Αλέν Ντελόν, σε μια γεμάτη ασυγκράτητο ερωτισμό ερμηνεία. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Δεσμώτης του Ιλίγγου

Ένας αστυνομικός παραιτείται από την υπηρεσία του επειδή πάσχει από ακροφοβία. Κάποια στιγμή συναντάει ένα φίλο του, ο οποίος του προτείνει να παρακολουθήσει τη γυναίκα του γιατί φοβάται ότι πάσχει από διχασμό προσωπικότητας και έχει τάσεις αυτοκτονίας. Η μοναδική ταινία που μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του "Πολίτη Κέιν" στην κινηματογραφική ιστορία είναι ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, η συγκινητικότερη ερωτική ιστορία κι ένα πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στην επιθυμία και την απατηλή "εικόνα" της. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Η Έβδομη Σφραγίδα

Ένας ιππότης και ο ιπποκόμος του, επιστρέφοντας από τις Σταυροφορίες σε μια Σουηδία αφανισμένη από την πανούκλα, συναντούν το Θάνατο. Ο ιππότης τού προτείνει μια παρτίδα σκάκι ως τελευταία προθεσμία για να βρει απάντηση στα μεταφυσικά ερωτήματα που τον βασανίζουν. Ένας περίτεχνος, γοητευτικός στοχασμός πάνω στη ζωή και την τέχνη, όσο και μια από τις βαθύτερα φιλοσοφικές, άρτια δραματουργικές και αξεπέραστες εικαστικά κινηματογραφικές δημιουργίες. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ένας Αμερικάνος Φίλος

Ένας Αμερικανός τυχοδιώκτης εμπλέκει έναν ετοιμοθάνατο κορνιζοποιό από το Αμβούργο στη δολοφονία δύο μαφιόζων, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μαζί του μια ιδιαίτερη, ισχυρή φιλία. Αποδεικνύοντας την απεριόριστη αγάπη (και γνώση) του για το αμερικανικό σινεμά, ο Βέντερς διασκευάζει "Το παιχνίδι του κυρίου Ρίπλεϊ" της Πατρίσια Χάισμιθ σαν αριστοτεχνικό γκανγκστερικό νουάρ, περιγράφοντας ταυτόχρονα την ιστορία μιας βαθιάς, αληθινά συγκινητικής αντρικής φιλίας. Από τη δραματουργική δομή και τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία μέχρι την εικαστική του τελειότητα, ένα απόλυτα μοντέρνο σινεφίλ αριστούργημα. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ερωτική Επιθυμία

Στο Χονγκ Κονγκ του 1962 μια γυναίκα και ένας άντρας, αμφότεροι παντρεμένοι, γνωρίζονται τυχαία ως γείτονες και αποκτούν μια τρυφερή φιλία η οποία αλλάζει υφή όταν συνειδητοποιήσουν πως οι σύζυγοί τους έχουν ερωτική σχέση μεταξύ τους. Ένα αψεγάδιαστο πορτρέτο της θλίψης και της λαχτάρας του έρωτα, το οποίο εξυμνεί όπως καμία άλλη ταινία τις εμμονές που το συνοδεύουν, τη λυτρωτική επίδραση του συναισθηματικού συγχρονισμού και εντέλει τους ψιθύρους αγάπης που θάβονται στο στέρνο δύο αγαπημένων. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ζώνη Ενδιαφέροντος

Η ειδυλλιακή καθημερινότητα της επταμελούς οικογένειας του διοικητή του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες και της συζύγου του Χέντγουικ, οι οποίοι περνούν τις μέρες του σ’ ένα πανέμορφο σπίτι με κήπο δίπλα στον τοίχο του στρατοπέδου. Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών για ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην καρδιά του σκοταδιού, όπου φρίκη, γαλήνη, γενοκτονία και γλυκιά ζωή αγκαλιάζονται με έναν αποστασιοποιημένο κινηματογραφικά τρόπο, ο οποίος αναδεικνύει με μεγαλοφυή λιτότητα τον πυρήνα του ιστορικού κακού. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Θαύμα στο Μιλάνο

Ο καλόκαρδος κι εφευρετικός Τοτό καθοδηγεί τους φτωχούς του Μιλάνου εναντίον ενός πλούσιου μεγιστάνα ο οποίος θέλει να τους διώξει από την τενεκεδούπολή τους. Χιούμορ, μελοδραματική αισιοδοξία και ποιητικός νεο-ρεαλισμός, σε μια συγκινητική αλληγορία που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο (αντίστοιχο του κατοπινού Χρυσού Φοίνικα) στο Φεστιβάλ Κανών. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Η Θυσία

Ένας αποσυρμένος δημοσιογράφος και φιλόσοφος γιορτάζει τα γενέθλιά του με φίλους, όταν γίνεται γνωστό ότι ξεσπά πυρηνικός πόλεμος. Το κύκνειο άσμα του Ταρκόσφκι είναι ένα βραδυφλεγές ζοφερό ρέκβιεμ, ένα ποίημα εκστατικής καλλιέπειας και υπερβατικών ιδιοτήτων, όπου η ειλικρινής πνευματικότητα σμίγει με την καθηλωτική δύναμη του υπαρξιακού τρόμου. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Κλέφτης Ποδηλάτων

Ένας άντρας βρίσκει δουλειά ως αφισοκολλητής, αλλά την πρώτη μέρα του κλέβουν το ποδήλατο. Καθώς δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς αυτό, ξεκινά με τον μικρό του γιο μια απελπισμένη αναζήτηση στους δρόμους της Ρώμης. Λιτός ρεαλισμός, σκηνοθετική αμεσότητα, ερασιτέχνες ηθοποιοί, απουσία δραματουργικών τρικ και μια κινηματογραφική αλήθεια που, φέρνοντας δάκρυα στα μάτια, σου αποκαλύπτει μια αόρατη ως τότε στη μεγάλη οθόνη πραγματικότητα. Ξενόγλωσσο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για μία από τις καλύτερες, αλλά και συγκινητικότερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Το Κυνήγι του Κλέφτη

Ένας ασύλληπτος λωποδύτης που έχει πλέον αποσυρθεί ερωτεύεται μια πλούσια Αμερικάνα η οποία παραθερίζει στην Κυανή Ακτή και, χωρίς να το καταλάβει, καταλήγει καταζητούμενος της αστυνομίας. Μια από τις πιο ανάλαφρες, παιχνιδιάρικες στιγμές του μετρ του σασπένς, ο οποίος εκμεταλλεύεται το πολυτελές, κοσμοπολίτικο σκηνικό για να στήσει ένα αγωνιώδες ρομάντσο γεμάτο σημειολογικές "πονηριές". Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Η Λεωφόρος της Δύσης

Ένας αριβίστας σεναριογράφος πείθει μια πρώην σταρ του σινεμά να τον συντηρεί, γράφοντάς της ένα σενάριο που θα την ξαναφέρει στη μεγάλη οθόνη. Αλλά όταν αυτός ερωτευτεί μια νεαρή κοπέλα, εκείνη δεν θα τον αφήσει να την εγκαταλείψει έτσι εύκολα. Τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, έντεκα υποψηφιότητες και τρία Όσκαρ, μερικές μνημειώδεις ατάκες και η Γκλόρια Σουάνσον σε μία από τις σπαρακτικότερες κινηματογραφικές ερμηνείες της: η πιο ειλικρινής, σκληρή και νοσταλγική ματιά στα παρασκήνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας παραμένει ακόμη και σήμερα ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο αριστούργημα, ένα από τα "πετράδια του στέμματος" του κλασικού αμερικανικού σινεμά. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Μαύρη Βροχή

Λίγες ώρες μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας, μια ραδιενεργή βροχή θα πέσει στη Χιροσίμα. Η οικογένεια Σιγκεμάτσου θα εγκατασταθεί στην εξοχή, αλλά οι μέρες της είναι μετρημένες, μιας και ελάχιστοι θα γλιτώσουν από "τον θάνατο που ήρθε από τον ουρανό". Λυρικό ρέκβιεμ για έναν κόσμο που χάνεται και μια από τις συγκινητικότερες και βαθιά φιλοσοφημένες κινηματογραφικές προσεγγίσεις του πυρηνικού ολέθρου. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Μικρή Ιστορία για Ένα Φόνο

Ένας ιδεαλιστής δικηγόρος αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός νεαρού ο οποίος δολοφόνησε σαδιστικά και αναίτια έναν ταξιτζή. Αφοπλιστικά ωμό κοινωνικό δράμα και διεισδυτικό φιλοσοφικό ερώτημα πάνω στο έγκλημα και την τιμωρία. Κινηματογραφική βερσιόν της βιβλικής εντολής "ου φονεύσεις" από τον κισλοφσκικό τηλεοπτικό "Δεκάλογο", η οποία ανακηρύχτηκε καλύτερη ταινία στα Ευρωπαϊκά Βραβεία, ενώ απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής και εκείνο των κριτικών στο Φεστιβάλ Κανών. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2

Η Ράιλι μπαίνει στην εφηβεία και τα κυρίαρχα μέχρι τώρα συναισθήματά της, η Χαρά, η Λύπη, ο Θυμός, ο Φόβος και η Αηδία, αιφνιδιάζονται όταν εμφανίζεται η Ανησυχία. Η οποία, μάλιστα, καταφθάνει με παρέα. Διασκεδαστικό και ταυτόχρονα σκεπτόμενο σίκουελ της κορυφαίας animation δημιουργίας της Pixar. Αστείο και ψυχαναλυτικό, ευρηματικό και ευαίσθητο, επαναλαμβάνει κεφάτα μια δοκιμασμένη συνταγή. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Όλα για τη Μητέρα μου

Μια ανύπαντρη μητέρα βλέπει το μοναχογιό της να πεθαίνει ανήμερα των 17ων γενεθλίων του, στην προσπάθειά του να πάρει αυτόγραφο από μια ηθοποιό. Εξαιτίας της οδυνηρής απώλειας, η γυναίκα αποφασίζει να εντοπίσει τον πατέρα του παιδιού, επιλογή που ανοίγει το δρόμο για μια υπαρξιακή οδύσσεια που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Βραβείο διεθνούς Όσκαρ για ένα απενοχοποιημένα πληθωρικό και απόλυτα αλμοδοβαρικό μελόδραμα, το οποίο παραμένει μοντέρνο, συγκινητικό και αδιαπραγμάτευτα πολύτιμο. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Παρίσι, Τέξας

Ύστερα από μακρόχρονη περιπλάνηση στα σύνορα του Μεξικού, ο Τράβις, που αρνείται να μιλήσει, οδηγείται από τον αδελφό του στο σπίτι του. Εκεί προσπαθεί να κερδίσει την εκτίμηση του οκτάχρονου γιου του, με τον οποίο ξεκινά μια δεύτερη περιπλάνηση, σε αναζήτηση αυτήν τη φορά της εξαφανισμένης γυναίκας του. Με τη βοήθεια των σεναριογράφων Σαμ Σέπαρντ και Ελ Εμ Κιτ Κάρσον, του φωτογράφου Ρόμπι Μίλερ και του μουσικού Ράι Κούντερ, ο Βιμ Βέντερς μετατρέπει ένα απλό, λιγόλογο road movie σε μια βαθιά εσωτερική οδύσσεια η οποία περιγράφει σπαρακτικά τη σισύφεια αναζήτηση του σύγχρονου ανθρώπου για επικοινωνία. Πρόκειται για ένα απόλυτα μοντέρνο αριστούργημα το οποίο εξελίσσει το σινεμά του Αντονιόνι και των ανεξάρτητων αμερικανικών ’60s & ’70s, βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Κανών. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Περασμένες Ζωές

Οι παιδικοί φίλοι Να Γιανγκ και ο Χάε Σουνγκ χωρίζονται όταν η οικογένεια της πρώτης μεταναστεύει από τη Νότια Κορέα στον Καναδά. Σιωπηρά ερωτευμένοι μεταξύ τους, θα συναντηθούν είκοσι πέντε χρόνια αργότερα στη Νέα Υόρκη. Ένα μοντέρνο ρομαντικό παραμύθι συγκινητικής κινηματογραφικής διαύγειας. Ειλικρινές όσο και συναισθηματικό, προσπερνά όλα τα κλισέ με απαράμιλλη κομψότητα. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Πεσμένα Φύλλα

Ένας αλκοολικός οικοδόμος και μια υπάλληλος σουπερμάρκετ αποφασίζουν, έπειτα από μια σειρά τυχαίων συναντήσεων, να πάνε μαζί σινεμά. Θέλουν να ανανεώσουν το ραντεβού τους, αλλά εκείνος θα χάσει το τηλέφωνό της. Λιτά, αλλά πολύχρωμα πλάνα, σινεφιλία, χιούμορ, πολλά πολλά τραγούδια και η πιο μελαγχολική αλλά και αισιόδοξη ιστορία αγάπης: μια χαμηλόφωνη σινε-μπαλάντα για όλες τις φθινοπωρινές καρδιές. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Πρόγευμα στο Τίφανις

Μια γοητευτική κοσμική συναντά έναν νεαρό συγγραφέα, ο οποίος έχει μόλις μετακομίσει στην πολυκατοικία της. Αρχίζουν να συναναστρέφονται την υψηλή νεοϋορκέζικη κοινωνία και, μέσα από την ιδιαίτερη σχέση τους, ανακαλύπτουν τον πραγματικό τους εαυτό. Το τέλος της αθωότητας και των ανέμελων νεοϋορκέζικων χρόνων διά χειρός Τρούμαν Καπότε και υπό το αέρινο σκηνοθετικό άγγιγμα του Μπλέικ Έντουαρντς. Αξέχαστη η κομψή Όντρεϊ Χέπμπορν ως Χόλι Γκολάιτλι, Όσκαρ τραγουδιού για τον Χένρι Μαντσίνι και το "Moon river" του. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Η Πύλη της Κολάσεως

Στην Ιαπωνία του 1160 ένας γενναίος σαμουράι ερωτεύεται μια γυναίκα της αυτοκρατορικής αυλής. Παρότι είναι παντρεμένη, εκείνος είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει. Μεγάλο Βραβείο στις Κάνες και ξενόγλωσσο Όσκαρ για μια συγκινητική και εικαστικά εντυπωσιακή ιστορία πάθους τραγικών διαστάσεων, από τις πρώτες διεθνείς επιτυχίες του γιαπωνέζικου κινηματογράφου. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Σιωπηλός Μάρτυς

Καθηλωμένος στο διαμέρισμά του με σπασμένο πόδι, ένας φωτορεπόρτερ παρακολουθεί βαριεστημένα από το παράθυρό του τους γείτονες. Όταν όμως γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ενός φόνου ακριβώς απέναντι, προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα με τη βοήθεια της αγαπημένης του. Θρίλερ υποδειγματικού σασπένς και σαρδόνιου χιούμορ, αποτελεί μια περίτεχνη ψυχαναλυτική μελέτη και την πλέον ολοκληρωμένη προβληματική του χιτσκοκικού έργου πάνω στη σχέση θεατή - θεάματος. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Σταυρωμένοι Εραστές

Ο Ισούν είναι ο αυτοκρατορικός τυπογράφος, ο οποίος κατηγορεί άδικα τη σύζυγό του και τον καλύτερο υπάλληλό του ότι είναι εραστές. Για να γλιτώσουν την τιμωρία, εκείνοι τρέπονται μαζί σε φυγή, κάτι που ο Ισούν προσπαθεί να αποσιωπήσει για να μην αμαυρωθεί η κοινωνική υπόληψή του. Ποιητικής ομορφιάς δράμα εποχής, από τα κορυφαία του γιαπωνέζικου σινεμά, στο οποίο τα αγνά ανθρώπινα πάθη "εξεγείρονται" ενάντια σε έναν κόσμο άκαμπτης τυπολατρίας και αβάσταχτης σκληρότητας. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Στην Παγίδα του Νόμου

Τρεις κοινωνικά απόκληροι άντρες καταλήγουν αδίκως στο ίδιο κελί, όπου διαπιστώνουν πως, παρότι δε χωνεύουν καθόλου ο ένας τον άλλον, πρέπει να βρουν τρόπο να δραπετεύσουν πάση θυσία. Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων που εδραίωσε το σκηνοθετικό ύφος του Τζάρμους, σκηνοθέτη ταυτισμένου με το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά. Δείτε που παίζεται η ταινία.

Στις Σκιές των Ξεχασμένων Προγόνων

Στα Καρπάθια και στις αρχές του 20ού αιώνα, ο φτωχός Ιβάν ερωτεύεται τη Μαρίτσκα, κόρη του δολοφόνου του πατέρα του. Ορκίζεται να την κάνει ταίρι του, αλλά η μοίρα παίζει τα δικά της, τραγικά παιχνίδια. Εικόνες μεθυστικού φολκλόρ συνοδεύουν μια πληθωρική, οπτικά σαγηνευτική προσαρμογή του "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" στα καλούπια του λαϊκού μύθου. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Υπέροχες Μέρες

Ο Χιραγιάμα εργάζεται ως καθαριστής δημόσιων τουαλετών στο Τόκιο. Οι μέρες του κυλούν πανομοιότυπα, δουλεύοντας, ακούγοντας μουσική, φωτογραφίζοντας τη φύση και διαβάζοντας. Μια ρουτίνα, την οποία θα χρωματίσουν ο καινούργιος βοηθός του και η επίσκεψη της νεαρής ανιψιάς του. Μια αίσθηση ζεν κυριαρχεί σ' αυτό το μινιμαλιστικό σινε-κομψοτέχνημα, το οποίο αποκαλύπτει πλάνο πλάνο έναν κόσμο τυλιγμένο σε μια βαθιά αστική μελαγχολία. Οσκαρική υποψηφιότητα διεθνούς ταινίας και βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Φρίμοντ

Μετανάστρια από το Αφγανιστάν, η Ντόνια εργάζεται σε ένα εργοστάσιο κινέζικων μπισκότων τύχης. Καθώς προσπαθεί να βάλει τη ζωή της σε τάξη, δοκιμάζει τολμηρά να στείλει ένα ξεχωριστό μήνυμα στον "έξω κόσμο". Οδοιπορικό αναζήτησης ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα σ’ έναν κόσμο πολυπολιτισμικής μοναξιάς. Με αναζωογονητικό χιούμορ, κατασταλαγμένη σοφία και τη γήινη, απολαυστική απλότητα του πρώιμου Τζάρμους. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Τα Φτερά του Έρωτα

O Ντάμιελ και ο Κάσιελ, δυο άγγελοι αόρατοι στα μάτια των ανθρώπων πλην των παιδιών, περιφέρονται στο Βερολίνο. Ο Ντάμιελ ερωτεύεται μια ακροβάτισσα και θέλει να γίνει θνητός, κάτι στο οποίο θα τον βοηθήσει ένας Αμερικανός ηθοποιός που ήταν στο παρελθόν κι αυτός άγγελος. Στην ποιητικότερη και πιο συναισθηματική στιγμή του, ο Βέντερς (βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες) συνθέτει μια κομψή, γεμάτη τρυφερότητα κινηματογραφική "συμφωνία της μεγαλούπολης", φόντο του διαχρονικότερου ανθρώπινου μύθου – "εκείνον ενός άντρα και μιας γυναίκας". Μέσα του συναντιούνται η ιστορία, το σινεμά, η κοινωνική πραγματικότητα, η φαντασία, η ποίηση και ο ρεαλισμός, μονταρισμένα με ουράνιο μουσικό τρόπο. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Το Χρώμα του Ροδιού

Η ζωή και το έργο του Αρμένιου ποιητή και μουσικού του 18ου αιώνα Αρουθίν Σαγιαντίν, γνωστού ως Σάγιατ Νόβα. Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ψυχώ

Σ' ένα απομονωμένο μοτέλ μια όμορφη κλέφτρα αντιμετωπίζει έναν ψυχοπαθή δολοφόνο. Από τις πιο ανατριχιαστικές, και γεμάτες σασπένς, ταινίες τρόμου. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Aftersun

Κατά τη διάρκεια ολιγοήμερων καλοκαιρινών διακοπών, ένα 11χρονο κορίτσι προσπαθεί να πλησιάσει και να κατανοήσει τον απόμακρο μα τρυφερό πατέρα της. Ένα από τα καλύτερα και πιο συγκινητικά ντεμπούτα των τελευταίων ετών, το οποίο πραγματεύεται τη σχέση της μνήμης με την ενηλικίωση και την απώλεια τόσο εύστοχα, που σε αφήνει ανοχύρωτο. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Hit Man

Ένας καθηγητής κολεγίου, ο οποίος συνεργάζεται με την αστυνομία της Νέας Ορλεάνης για να παγιδεύει όσους θέλουν να διαπράξουν τον τέλειο φόνο, γοητεύεται από μια όμορφη και απεγνωσμένη γυναίκα που θέλει να δολοφονήσει τον άντρα της. Διασκεδαστικότατο νεονουάρ, που μέσα από μια αστεία πλοκή, η οποία αποκτά σταδιακά αγωνιώδεις εξελίξεις, σατιρίζει με πικρό χαμόγελο το αμερικανικό όνειρο και την έννοια της ταυτότητας στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Longlegs

Μια αστυνομική ντετέκτιβ αποκτά εμμονή με την υπόθεση ενός κατά συρροήν δολοφόνου, ώσπου συνειδητοποιεί ότι όσο εντρυφά σε αυτήν τόσο περισσότερο σφίγγει γύρω της ένας κλοιός που βάζει τη ζωή της σε κίνδυνο. Ένα μοντέρνας κοπής slasher που εμβαθύνει στη συμβιωτική σχέση θύτη και θύματος υπό ένα πρωτότυπο πρίσμα, σμιλεύει μια γνήσια αγωνιώδη ατμόσφαιρα και αποζημιώνει με τις στοιχειωτικές ιδιότητές του. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Pacifiction

Ο έμπειρος διπλωμάτης Ντε Ρολέ υπηρετεί στην Ταϊτή ως Γάλλος ύπατος αρμοστής. Προσπαθεί να κρατήσει τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες, οι οποίες διαταράσσονται όταν η εμφάνιση ενός υποβρυχίου σπέρνει ανησυχίες για πυρηνικές δοκιμές. Μνήμες αποικιοκρατίας και υπαρξιακά αδιέξοδα αγκαλιάζονται σε ένα υπνωτιστικό θρίλερ μινιμαλιστικής πλοκής και νωχελικών, υποβλητικών ρυθμών, το οποίο θυμίζει απειλητικό όσο και γοητευτικό όνειρο. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Poor Things

Στη Γλασκόβη της βικτωριανής περιόδου, μια γυναίκα αυτοκτονεί μονάχα για να βρει τον εαυτό της ξανά ζωντανό, χάρη σε έναν ιδιότροπο γιατρό, ο οποίος την επαναφέρει. Ωστόσο πλέον δεν θυμάται το παραμικρό, έτσι ο επιστήμονας τη θέτει υπό την προστασία του, αγνοώντας πως εμπόδιο στα σχέδιά του πρόκειται να μπουν ο νεαρός βοηθός του, ένας ερωτύλος δικηγόρος, αλλά και η βούληση της ίδιας της Μπέλα. Εκστατικό, ατρόμητο, συναρπαστικό σινεμά, που καταθέτει μια ρηξικέλευθη κινηματογραφική πρόταση, αποθεώνοντας τις απελευθερωτικές διαστάσεις της ηδονής, και διαθέτει τη δυναμική να γίνει σημείο αναφοράς για το μέλλον. Χρυσός Λέοντας στη Βενετία. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Strange Darling": Γιατί μιλούν όλοι για αυτήν την ταινία τρόμου;

Ένα horror που υπόσχεται διαπεραστικές ανατριχίλες έχει ενθουσιάσει το κινηματογραφικό ίντερνετ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/08/2024

Updated | Η σκηνοθέτρια Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη μιλά για το νεορομαντικό "What Mary Didn’t Know"

Είδαμε την καινούρια ταινία της ταλαντούχας σκηνοθέτριας και τις απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ στο φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Υπουργείο Πολιτισμού & Όσκαρ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου

Απορίες και ενδείξεις προχειρότητας ανέδειξε η συνέντευξη τύπου του Υφυπουργού Ιάσονα Φωτήλα και της Γενικής Γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη αναφορικά με την ελληνική εκπροσώπηση στην 97η απονομή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Παγίδα

Άλλη μια πρωτότυπη ιδέα του σκηνοθέτη της "Έκτης Αίσθησης" για ένα αγωνιώδες θρίλερ χαραμίζεται, καθώς εξαντλείται γρήγορα, δίνοντας τη θέση της σε μια εξωφρενικά ασυνάρτητη κορύφωση.

Borderlands

Περιπέτεια και χαβαλές αλληλοεξοντώνονται σε ένα φουτουριστικό νεογουέστερν, το οποίο, παρά τις προσπάθειες της Lady Kate, τα κάνει όλα λάθος.

Γκάφα επιπέδου… "Megalopolis" στο νέο τρέιλερ της ταινίας του Κόπολα

Μια καλή ιδέα βρήκε κάκιστη εκτέλεση από τους διανομείς του αμφιλεγόμενου νέου φιλμ του θρυλικού σκηνοθέτη.

Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν: "Δεν χρειάζεται να καταλαβαίνουμε τα πάντα, αρκεί να τα αποδεχόμαστε"

Κατά την απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Lux συναντήσαμε τη σκηνοθέτιδα της ταινίας "20.000 Είδη Μελισσών" και μιλήσαμε για τις ευαίσθητες γραμμές στην κατανόηση και την κινηματογράφηση των τρανς ταυτοτήτων.