Η "Arcadia" του Γιώργου Ζώη και οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου στη λίστα των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους ταινιών οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία της.

Arcadia

Δυο Έλληνες σκηνοθέτες - και οι δυο Γιώργηδες! – βρίσκονται μέσα στην πρώτη επιλογή που έκανε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου για τους πιθανούς υποψήφιους των διακρίσεών της για το 2024, οι οποίες θα απονεμηθούν στις 7 Δεκεμβρίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Οι 29 τίτλοι ταινιών αφορούν εκείνες οι οποίες προβλήθηκαν επισήμως από 1/6/2023 έως και 31/5/2024, ενώ περισσότεροι θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, περιλαμβάνοντας όσες θα κάνουν πρεμιέρα στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Αυτές οι οποίες κυριαρχούν προέρχονται φυσικά από το τελευταίο φεστιβάλ των Κανών, όπως οι βραβευμένες "Emilia Pérez" του Ζακ Οντιάρ, "Grand Tour" του Μιγκέλ Γκομέζ, "Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς" του Μοχάμαντ Ρασούλοφ "The Substance" της Κοραλί Φαρζά και φυσικά οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου. Δίπλα τους το folk horror "The Devil’s Bath" των Βερόνικα Φραντς και Σέβεριν Φιάλα, το οποίο ενθουσίασε το φεστιβάλ Βερολίνου, η τεράστια ιταλική επιτυχία "Πάντα Υπάρχει το Αύριο" της Πάολα Κορτελέζι, αλλά και το "Arcadia" του Γιώργου Ζώη, το οποίο έκανε κι αυτό την πρεμιέρα του τον Φεβρουάριο στην Μπερλινάλε. Η δεύτερη, μετά το "Interruption", μεγάλου μήκους του βραβευμένου Έλληνα δημιουργού, στην οποία οι Βαγγέλης Μουρίκης και Αγγελική Παπούλια υποδύονται δυο ηθοποιούς οι οποίοι προσπαθούν να επουλώσουν την τραυματισμένη από την απώλεια σχέση τους, με μια ατμοσφαιρική σκηνοθεσία και μια σεναριακή έκπληξη να καθοδηγούν το θεατή σε ριψοκίνδυνα, πολύ ενδιαφέροντα δραματικά μονοπάτια. Η ταινία αναμένεται να κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εγώ, ο Απαισιότατος 4

Οι χαριτωμενιές των χαρακτήρων, με τα Μίνιονς να κλέβουν εύκολα την παράσταση, δίνουν περιστασιακό ενδιαφέρον σε μια αδύναμη πλοκή, η οποία δεν έχει ιδέες ανανέωσης του franchise.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/08/2024

Βρέχει Άντρες

Η Λορ Καλαμί είναι απολαυστική σε έναν πικάντικο ρόλο, τον οποίο η Καρολίν Βινιάλ ("Ο Γάιδαρος, ο Εραστής μου κι Εγώ") τυποποιεί με ανάλαφρη αφέλεια.

Η Λεωφόρος της Δύσης

Η πιο ειλικρινής, σκληρή και νοσταλγική ματιά στα παρασκήνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο αριστούργημα κι ένα από τα "πετράδια του στέμματος" του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Θαύμα στο Μιλάνο

Χιούμορ, μελοδραματική αισιοδοξία και ποιητικός νεορεαλισμός, βραβευμένος με Μεγάλο Βραβείο (αντίστοιχο του κατοπινού Χρυσού Φοίνικα) στο Φεστιβάλ Κανών.

Οι Υπάλληλοι

Έξυπνοι διάλογοι, αστείοι χαρακτήρες, cool ύφος και μια ασπρόμαυρη low budget κωμωδία, μια από τις ταινίες που γέννησαν τον νέο ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

"A complete unknown": Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Bob Dylan

Κυκλοφόρησε το teaser trailer της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ.

Ο Γιόακιν Φίνιξ αποχώρησε από το πολυαναμενόμενο γκέι δράμα του Τοντ Χέινς

Ο οσκαρικός ηθοποιός εγκατέλειψε το τολμηρό σχέδιο μόλις λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα στο Μεξικό.