Η "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην Επίδαυρο με ελεύθερη είσοδο

Η βασισμένη στη νουβέλα του Παπαδιαμάντη ταινία προβάλλεται για μια μοναδική βραδιά στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Φόνισσα «Η Φόνισσα»


Η "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα για μια προβολή το Σάββατο 10 Αυγούστου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Η "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα συνεχίζει το ταξίδι της ανά την Ελλάδα και τον κόσμο με μια προβολή στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου- ο Παπαδιαμάντης, μεταφυσικά τοποθετείται στον φυσικό του χώρο.

Λίγα λόγια για την ταινία

Με φόντο μία τοποθεσία του προηγούμενου αιώνα, η κλασική ιστορία της Χαδούλας μεταφέρεται στο παρόν, επιχειρώντας να φέρει στο φως αλλά και να γιατρέψει το διαγενεαλογικό τραύμα που διέπει την ελληνική κοινωνία. Το σκηνοθετικό εγχείρημα της Εύας Νάθενα, εμπνευσμένο από το διαχρονικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αποτελεί μια κινηματογραφική προσέγγιση πάνω στην τραγική ηρωίδα "Φόνισσα". Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τη Μαρία Πρωτόπαππα. Η Έλενα Τοπαλίδου, η Πηνελόπη Τσιλίκα, η Γεωργιάννα Νταλάρα, η Νίκη Παπανδρέου, ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Στάθης Σταμουλακάτος και ο Δημήτρης Ήμελλος απαρτίζουν το cast της ταινίας.

Φόνισσα
'Φόνισσα'

Σύνοψη

Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της–μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της. Αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν  αντιμέτωπη με τον νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

Ο κριτικός κινηματογράφου του "α" Χρήστος Μήτσης έγραψε σχετικά: "Ο νους της Χαδούλας ψηλώνει γιατί η σκέψη της ταξιδεύει πολύ μακρύτερα από το στενά σύνορα (γύρω γύρω θάλασσα) ενός κόσμου αγκυλωμένου σε ανυπέρβλητα πατριαρχικά, αλλά και ταξικά/οικονομικά, στερεότυπα. Εξεγείρεται εναντίον του με τον πιο γενναίο όσο και τραγικό τρόπο, μια "αθώα με βρόμικα χέρια" της οποίας η ύβρις είναι ότι δεν αποδέχεται την κοινωνική της μοίρα της".

Σάββατο 10/8, 9μ.μ. Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

5 ταινίες κινουμένων σχεδίων για τα Χριστούγεννα

Μια λίστα από animation φτιαγμένα για να απολαύσετε τις γιορτές με τους αγαπημένους σας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/12/2024

Οι χριστουγεννιάτικες ταινίες που παίζονται τώρα στα σινεμά

Οι μαρκίζες "φορούν" τα γιορτινά τους και οι σκοτεινές αίθουσες προσφέρουν την απαραίτητη θαλπωρή για κινηματογραφικές γιορτές.

Οι 50 καλύτερες ταινίες του 2024 από την Guardian

Δείτε τις επιλογές της επιδραστικής βρετανικής εφημερίδας με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές στιγμές της χρονιάς.

"Υπάρχω": Πρεμιέρα με ρεκόρ εισιτηρίων

Ουρές στα ταμεία των αιθουσών που προβάλλουν την κινηματογραφική βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη, την οποία είδαν 22.000 θεατές την πρώτη της κιόλας μέρα.

Και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ζητά εξηγήσεις για το θέμα του Φεστιβάλ Δράμας

Το διοικητικό συμβούλιο σε ανοιχτή επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει το μετέωρο μέλλον στο οποίο εισέρχεται η διοργάνωση.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (19-25/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ μας εξηγεί πώς γύρισε την πιο θαρραλέα ταινία της χρονιάς

Συναντήσαμε τον Ιρανό σκηνοθέτη του "Σπόρου της Ιερής Συκιάς" στο Φεστιβάλ Καννών, στο οποίο διαγωνίστηκε το αντικαθεστωτικό κοινωνικό δράμα του. Μας μίλησε για την ταινία αλλά και για την προσωπική περιπέτειά του, η οποία τον οδήγησε στην εξορία.