Δύο προς Ένα

2,5

Ανάλαφρη (υπαρκτο)σοσιαλιστική νοσταλγία, με καλοδεχούμενο αντικαπιταλιστικό τουίστ και feelgood διάθεση που, βέβαια, ωραιοποιεί αδόκιμα τις ελαττωματικές πτυχές της ανατολικογερμανικής πραγματικότητας.

Δύο προς Ένα

Το Τείχος του Βερολίνου έχει πια γκρεμιστεί και μαζί του διαλύεται η Ανατολική Γερμανία. Λίγο πριν την κατάλυση του σοσιαλιστικού κράτους, οι πολίτες του οφείλουν να παραδώσουν ό,τι συνάλλαγμα διαθέτουν σε γερμανικά μάρκα, αφού σύντομα το νόμισμα δεν θα έχει καμία αξία. Στο μεταίχμιο μεταξύ ενοποίησης και λήθης, μια παρέα φίλων ανακαλύπτει εκατοντάδες εναπομείναντα χαρτονομίσματα, που προορίζονται για καταστροφή. Αποφασίζει, τότε, να τα κλέψει και να τα ξοδέψει, όσο ακόμα υπάρχει καιρός.

Κάτι ανάμεσα σε ανάλαφρη heist movie και feelgood "παρεΐστικη" κωμωδία, το φιλμ της Νάτια Μπράνκχορστ (πάλαι ποτέ πρωταγωνίστριας του περιβόητου "Christiane F.") κερδίζει στο επίπεδο της νοσταλγίας και της καλοδεχούμενης αντικαπιταλιστικής προσέγγισης του θέματός του. Βλέπετε, οι ήρωες δεν βλέπουν θετικά τη γνωριμία με την ελεύθερη αγορά η οποία, μεταξύ άλλων, θα τους φέρει αντιμέτωπους με πρωτοφανείς καταστάσεις, όπως η ανεργία και η επισφαλής στέγαση. Γι’ αυτό και τα χρήματα που ανακαλύπτουν αποτελούν μεν αφορμή για την προσωρινή ικανοποίηση της καταναλωτικής τους όρεξης, αλλά ίσως ανοίξουν το δρόμο για έναν εναλλακτικό, δικαιότερο τρόπο ζωής.

Η Μπράνκχορστ εμφυσεί "καουρισμακική" χαριτωμενιά στο ύφος της, κάτι που κάνει γνώριμα συμπαθείς τους χαρακτήρες, οι οποίοι ενσαρκώνονται από διακεκριμένους ηθοποιούς, όπως η αλάνθαστη Σάντρα Χίλερ ("Ανατομία μιας Πτώσης"). Από την άλλη, η αδόκιμη ωραιοποίηση του ανατολικογερμανικού παρελθόντος, σε συνδυασμό με την αφηγηματική αναποφασιστικότητα, αφού πότε προτεραιοποιείται η διαχείριση της κλοπής, πότε οι υπαρξιακές και κούφιες ιδεολογικές ανησυχίες των πρωταγωνιστούν, "απλώνουν" αχρείαστα σε διάρκεια τη δραματουργία. Μιας και είπαμε Καουρισμάκι, κάτι ξέρει ο Φινλανδός που δεν ξεπερνά ποτέ τα 90 λεπτά...

Γερμανία. 2024. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Δύο προς Ένα

Zwei zu Eins
2,5
  • Κωμωδία
  • 2024
  • Διάρκεια: 116 '
  • Νάτια Μπράνκχορστ

Λίγο πριν τη διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας, μια παρέα φίλων ανακαλύπτει έναν τεράστιο αριθμό γερμανικών μάρκων που προορίζονται για καταστροφή. Αποφασίζουν τότε να τα κλέψουν, και να τα ξοδέψουν όσο εξακολουθούν να έχουν αξία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Ξαβιέ Λεγκράν μιλάει για τον "Διάδοχο" και μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές της χρονιάς

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης του "Μετά τον Χωρισμό" μας εξηγεί τα μυστικά του τελευταίου, αγωνιώδους όσο και σοκαριστικού ψυχολογικού θρίλερ του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/08/2024

Ο Διάδοχος

Ψυχολογικό δράμα με πειστική, υποβλητικά μυστηριώδη ατμόσφαιρα, το οποίο όμως δυσκολεύεται να υποστηρίξει μέχρι τέλους τις ψυχολογικές αλήθειες του. Από τον σκηνοθέτη του πολυβραβευμένου "Μετά τον Χωρισμό".

Το Γύρισμα

Η τέχνη μιμείται τη ζωή και αντιστρόφως, σε μια γλυκόπικρη, σαρκαστική και πολύ… γαλλική απομυθοποίηση του λαμπερού κόσμου της μεγάλης οθόνης.

Το Κορίτσι των Γενεθλίων

Η δυναμική Τρίνε Ντίρχολμ παίρνει επάνω της ένα ασφυκτικών προθεσμιών και χώρων δραματικό θρίλερ, το οποίο αντιμετωπίζει τολμηρά το ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης.

Η Ζαριά

Τα περίπλοκα παιχνίδια της τύχης δεν γίνονται απόλυτα πιστευτά σε ένα ερωτικό θρίλερ με πρωτοκλασάτο καστ και επινοημένη πλοκή.

Η Πύλη της Κολάσεως

Μεγάλο Βραβείο στις Κάνες και ξενόγλωσσο Όσκαρ για μια συγκινητική και εικαστικά εντυπωσιακή ιστορία πάθους τραγικών διαστάσεων, από τις πρώτες διεθνείς επιτυχίες του γιαπωνέζικου κινηματογράφου.