Η επανέκδοση του "Όλα για τη Μητέρα μου" του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι ίσως η σημαντικότερη του καλοκαιριού

Το οσκαρικό μελόδραμα του Πέδρο Αλμοδόβαρ άλλαξε άρδην το κινηματογραφικό τοπίο πριν 25 χρόνια και τώρα επιστρέφει σε ένα κόσμο πιο κοντά σε εκείνον που οραματίστηκε ο Ισπανός auteur.

Όλα για τη Μητέρα μου

Ένα από τα πράγματα που δίνουν αξία σε κάθε κινηματογραφικό καλοκαίρι είναι οι επανεκδόσεις κλασικών φιλμ που μας δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουμε από την αρχή στη μεγάλη οθόνη ενός θερινού. Αυτήν την εβδομάδα, βέβαια, επιστρέφει στις μαρκίζες μια ταινία που έκανε τομή στην εποχή της και αποτελεί ιδανική ευκαιρία για αναστοχασμό τόσο της συγκυρίας που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, όσο και αυτής που ζούμε σήμερα.

Ο λόγος, φυσικά, για το αριστουργηματικό "Όλα για τη Μητέρα μου" του Πέδρο Αλμοδόβαρ, το βραβευμένο με διεθνές Όσκαρ φιλμ το οποίο το 1999 έκανε τους πάντες να μιλούν τόσο για τον Ισπανό auteur και τη μία εκ των πρωταγωνιστριών Πενέλοπε Κρουζ, όσο και για τις μείζονες θεματικές που θίγει. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια ανύπαντρη μητέρα, η οποία βλέπει το μοναχογιό της να πεθαίνει ανήμερα των 17ων γενεθλίων του, στην προσπάθειά του να πάρει αυτόγραφο από μια ηθοποιό. Εξαιτίας της οδυνηρής απώλειας, η γυναίκα αποφασίζει να εντοπίσει τον πατέρα του παιδιού, επιλογή που ανοίγει το δρόμο για μια υπαρξιακή οδύσσεια που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

Ο μοντέρνος τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το μελόδραμα ο Αλμοδόβαρ, το αγαπημένο του κινηματογραφικό είδος, όπως επίσης το πώς έφερε στο προσκήνιο έννοιες όπως queer σινεμά, τρανς ορατότητα κ.ο.κ. σε μια εποχή που δε χρησιμοποιούνταν όσο σήμερα, είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν το "Όλα για τη Μητέρα μου" μια σπουδαία ταινία. Η αξία της, όμως, δεν περιορίζεται εκεί.

Διαβάστε περισσότερα στην κριτική μας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Για καλό σινεμά, κρασί και πίτσα στην ανανεωμένη Αίγλη Ζαππείου

Με νέο πρόσωπο συστήνεται το ιστορικό θερινό σινεμά στην καρδιά του κέντρου, το οποίο έχει αναβαθμιστεί σε όλα του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/07/2024

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής των Όσκαρ

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου καλεί τους Έλληνες και τις Ελληνίδες παραγωγούς ταινιών να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τα βραβεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Παγκόσμια πρεμιέρα στο Τορόντο για το "Κρέας" του Δημήτρη Νάκου

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ταξιδεύει στο κορυφαίο φεστιβάλ του Καναδά για την παγκόσμια πρεμιέρα του μεγάλου μήκους ντεμπούτου του.

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Μπομπ Ντίλαν στο teaser του A Complete Unknown

Τραγουδώντας το "A Hard Rain's A-Gonna Fall" συστήνεται στο ρόλο του θρυλικού τραγουδοποιού ο διάσημος ηθοποιός.

Όλα για τη Μητέρα μου

Βραβείο διεθνούς Όσκαρ για ένα απενοχοποιημένα πληθωρικό και απόλυτα αλμοδοβαρικό μελόδραμα, το οποίο παραμένει μοντέρνο, συγκινητικό και αδιαπραγμάτευτα πολύτιμο.

Deadpool & Wolverine

Το πάλαι ποτέ πιο διασκεδαστικό franchise του MCU εδώ παίρνει αναίτια στα σοβαρά τον εαυτό του και επαναλαμβάνει μηχανικά μια συνταγή που χρειάζεται επειγόντως ανανέωση.

Ο Κανόνας του Παιχνιδιού

Πρωτότυπη, σεναριακά ιδιοφυής και σκηνοθετικά αξεπέραστη.