Η επανέκδοση του "Όλα για τη Μητέρα μου" του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι ίσως η σημαντικότερη του καλοκαιριού

Το οσκαρικό μελόδραμα του Πέδρο Αλμοδόβαρ άλλαξε άρδην το κινηματογραφικό τοπίο πριν 25 χρόνια και τώρα επιστρέφει σε ένα κόσμο πιο κοντά σε εκείνον που οραματίστηκε ο Ισπανός auteur.

Όλα για τη Μητέρα μου

Ένα από τα πράγματα που δίνουν αξία σε κάθε κινηματογραφικό καλοκαίρι είναι οι επανεκδόσεις κλασικών φιλμ που μας δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουμε από την αρχή στη μεγάλη οθόνη ενός θερινού. Αυτήν την εβδομάδα, βέβαια, επιστρέφει στις μαρκίζες μια ταινία που έκανε τομή στην εποχή της και αποτελεί ιδανική ευκαιρία για αναστοχασμό τόσο της συγκυρίας που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, όσο και αυτής που ζούμε σήμερα.

Ο λόγος, φυσικά, για το αριστουργηματικό "Όλα για τη Μητέρα μου" του Πέδρο Αλμοδόβαρ, το βραβευμένο με διεθνές Όσκαρ φιλμ το οποίο το 1999 έκανε τους πάντες να μιλούν τόσο για τον Ισπανό auteur και τη μία εκ των πρωταγωνιστριών Πενέλοπε Κρουζ, όσο και για τις μείζονες θεματικές που θίγει. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια ανύπαντρη μητέρα, η οποία βλέπει το μοναχογιό της να πεθαίνει ανήμερα των 17ων γενεθλίων του, στην προσπάθειά του να πάρει αυτόγραφο από μια ηθοποιό. Εξαιτίας της οδυνηρής απώλειας, η γυναίκα αποφασίζει να εντοπίσει τον πατέρα του παιδιού, επιλογή που ανοίγει το δρόμο για μια υπαρξιακή οδύσσεια που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

Ο μοντέρνος τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το μελόδραμα ο Αλμοδόβαρ, το αγαπημένο του κινηματογραφικό είδος, όπως επίσης το πώς έφερε στο προσκήνιο έννοιες όπως queer σινεμά, τρανς ορατότητα κ.ο.κ. σε μια εποχή που δε χρησιμοποιούνταν όσο σήμερα, είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν το "Όλα για τη Μητέρα μου" μια σπουδαία ταινία. Η αξία της, όμως, δεν περιορίζεται εκεί.

Διαβάστε περισσότερα στην κριτική μας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.