Το ANIMASYROS επιστρέφει για 17η χρονιά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων φέρνει στη χώρα σημαντικές προσωπικότητες της μεγάλης οθόνης με προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

animesyros

Τo ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων επιστρέφει για 17η χρονιά, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024. Για πρώτη φορά φέτος, στους συνδιοργανωτές του μεγαλύτερου φεστιβάλ ανιμέισον στην Ελλάδα κι ενός από τα σημαντικότερα της Ευρώπης εντάσσεται το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ο τοπικός φορέας εθνικής και διεθνούς εμβέλειας που εκπροσωπεί και υποστηρίζει 20.500 επιχειρήσεις στα 24 νησιά των Κυκλάδων.

animesyros

Η αυλαία του φετινού ANIMASYROS ανοίγει με την πολυβραβευμένη "Sultana’s Dream" της Ισαμπέλ Χερκουέρα (Isabel Herguera), συμπαραγωγής Γερμανίας και Ισπανίας. Η Ινες (Inés), μία Ισπανίδα καλλιτέχνις που ζει στην Ινδία, ανακαλύπτει τυχαία το Sultana's Dream, μια φεμινιστική sci-fi ιστορία γραμμένη στη Βεγγάλη το 1905 από τη Ροκέγα Χοσέιν. Το κείμενο περιγράφει τη Λέιντυλαντ (Ladyland), μια ουτοπία όπου οι γυναίκες κυβερνούν τη χώρα ενώ οι άντρες ζουν σε απομόνωση και είναι υπεύθυνοι για τις δουλειές του σπιτιού. Γοητευμένη από την ιστορία, η Ίνες ξεκινά ένα ταξίδι σε όλη την Ινδία, για να ανακαλύψει το μοναδικό μέρος όπου οι γυναίκες μπορούν να ζουν ειρηνικά.

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης "Αφρική: Μια Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων" είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και παραγωγή κινουμένων σχεδίων και διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ. Το παρών στο Φεστιβάλ θα δώσουν διεθνείς καλεσμένοι από την Αφρική, όπως οι Έμπελε Οκόγιε, Ρέιμοντ Μαλίνγκα και Κόμφορτ Άρθουρ, ενώ ένα πρόγραμμα 40 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους θα αναδείξει το πλούσιο μωσαϊκό της αφήγησης και της καλλιτεχνικής καινοτομίας που προέρχεται απ’ αυτήν την περιοχή του πλανήτη. Ακόμη, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ταινίες σημαντικών Ευρωπαίων δημιουργών που αποτίουν φόρο τιμής στην Αφρική και την ιστορία της, ανάμεσα στις οποίες "Ο Φαραώ, ο κλέφτης και η πριγκίπισσα” του θρυλικού Μισέλ Οσελό.

animesyros

Ακόμη, το ANIMASYROS, αναγνωρίζοντας τη συνεχώς εξελισσόμενη και ιδιαίτερα δραστήρια σκηνή ανιμέισον της κεντρικής Ευρώπης, προβάλλει, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έξι ταινίες κινουμένων σχεδίων από τη Σλοβακία που επέλεξε η παραγωγός, σκηνοθέτις και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μπρατισλάβα, Ιβάνα Λουσίκοβα. Ένα αφιέρωμα στο μεξικανικό ανιμέισον, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE), παρουσιάζει 21 ταινίες μικρού μήκους από νέους και παλιούς Μεξικανούς δημιουργούς, ενώ οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 12 νέες ταινίες από την Τσεχία, σε συνεργασία με το Zlín Film Festival. Τέλος, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης επιλέγει τις αγαπημένες του ταινίες από την κατηγορία Animapride των τελευταίων ετών, οι οποίες θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και στο ANIMASYROS σε ένα μοναδικό αφιέρωμα για όλ@.

Στα highlights των φετινών προβολών μεγάλου μήκους δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Χαγιάο Μιγιαζάκι "Το Αγόρι και ο Ερωδιός" και "Οι Χωρικοί" της υποψήφιας για Όσκαρ δημιουργού του "Loving Vincent" Ντορότα Κομπιέλα. Στο πρόγραμμα του ANIMASYROS συμπεριλαμβάνεται ακόμη η πολυβραβευμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας "White Plastic Sky" των Τίμπορ Μπανόσκι και Σαρλότα Σαμπό, η οποία αφηγείται ένα μέλλον όπου τα ζώα και τα φυτά έχουν εξαφανιστεί και οι εναπομείναντες άνθρωποι επιβιώνουν βρίσκοντας καταφύγιο κάτω από πελώριους πλαστικούς θόλους.

animesyros

Κατά τη διάρκεια του καλέσματος συμμετοχών στα Διαγωνιστικά Τμήματα του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024 και ολοκληρώθηκε την 1η Ιουνίου, υποβλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 2.600 συμμετοχές από 115 χώρες. Και φέτος, το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του ANIMASYROS περιλαμβάνει διακεκριμένες σε διεθνή φεστιβάλ ταινίες, καθώς και έργα διαχρονικά από παγκοσμίως καταξιωμένους επαγγελματίες. Ως προς το Διεθνές Φοιτητικό Πρόγραμμα, το Φεστιβάλ υποδέχεται τις καλύτερες σπουδαστικές ταινίες από διεθνώς αναγνωρισμένες σχολές, ενώ πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από τεχνικής ή σκηνοθετικής άποψης έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη περιλαμβάνονται στο Διεθνές Πανόραμα. Οι καλύτερες ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται, όπως κάθε χρόνο, στο αντίστοιχο Ελληνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα με βραβείο που αθλοθείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και, για πρώτη φορά φέτος, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, προστίθενται το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα Δημιουργού (1.500 €) και το Βραβείο Ελληνόφωνης φοιτητικής ταινίας (1.500 €). Το πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα του ANIMASYROS περιλαμβάνει, επίσης, ταινίες K.ID.S με έργα ανιμέισον για όλη την οικογένεια, καθώς και τις ταινίες του τμήματος Animapride με LGBTQI+ περιεχόμενο.

Τα Emile Awards για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο ANIMASYROS

Τα Emile Awards επιστρέφουν, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, κι έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η τελετή απονομής που θα κηρύξει τη νέα εποχή των θρυλικών ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο και στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του ANIMASYROS.

Μετά από δύο ιδιαίτερα επιτυχημένες διοργανώσεις στη Λιλ της Γαλλίας, το 2018 και το 2019, τα ευρωπαϊκά βραβεία κινουμένων σχεδίων, που πήραν το όνομά από τους πρωτοπόρους Γάλλους δημιουργούς Εμίλ Ρεϊνό και Εμίλ Κολ, αναβιώνουν με πρωτοβουλία μιας ομάδας καταξιωμένων επαγγελματιών του ανιμέισον απ’ όλη την Ευρώπη, με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των βραβείων τον πρόεδρο του ANIMASYROS, Βασίλη Κ. Καραμητσάνη. Η μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ανιμέισον έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, να τιμήσει το ταλέντο και τα επιτεύγματα δημιουργών και επαγγελματιών από περισσότερες από 30 χώρες, να αναδείξει την ποικιλομορφία και τη δημιουργικότητα της μεγάλης ευρωπαϊκής κοινότητας των κινουμένων σχεδίων.

animesyros

ANIMASYROS 2024 Agora

Στο πλαίσιο της Αγοράς, φέτος, το ANIMASYROS εγκαινιάζει μία νέα τριετή στρατηγική συνεργασία με το International Animation Film Market (MIFA) του Φεστιβάλ του Annecy, του μεγαλύτερου φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στον κόσμο, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Institut français (Παρίσι). Πιο συγκεκριμένα, το Agora Pitching Forum εντάσσεται στο International MIFA Campus, ένα διεθνές πρόγραμμα που στόχο έχει να υποστηρίξει νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες από χώρες της Μεσογείου, και συγκεκριμένα την Ελλάδα και την Κύπρο, τις Βαλκανικές χώρες, την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο, παρέχοντάς τους δεξιότητες και εμπειρία. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν συνολικά έξι (6) επαγγελματίες από τις παραπάνω χώρες οι οποίοι θα επιλεγούν βάσει του σχεδίου έργου που κατέθεσαν έως τις 15 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο του International MIFA Campus, από τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, θα διοργανωθεί στη Σύρο το καθιερωμένο 4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitching Coaching Workshop), με Pitching Workshop Tutors καταξιωμένους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου που επιλέγονται από την ομάδα του  International Animation Film Market (MIFA) του Φεστιβάλ του Annecy, και συγκεκριμένα την creative producer & μέντορα Ντελφίν Νικολίνι, τη σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα Κλερ Σίτσεζ και τον επικεφαλής του MIFA Talent Projects Σύλβεν Γρέιν. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι έξι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν τα projects τους ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της διεθνούς αγοράς και θα προετοιμαστούν αποτελεσματικά ώστε να συμμετάσχουν στο Pitch Partenaire που θα πραγματοποιηθεί, τον Ιούνιο του 2025, στο Annecy και στο οποίο θα συμμετάσχουν αποκλειστικά οι έξι επιλεγέντες υποψήφιοι.

animesyros

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, οι παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια, τα masterclasses, οι συναντήσεις δικτύωσης που διοργανώνονται, στο πλαίσιο της Αγοράς του ANIMASYROS, προσφέρουν τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό που ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της εμψύχωσης, ή, απλώς, την αγαπά, να διευρύνει το δίκτυο του, να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και να έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος. Φυσικά, από την Αγορά φέτος δεν θα μπορούσε να λείπει η κεντρική θεματική του Φεστιβάλ "Αφρική: μία ήπειρος κινουμένων σχεδίων”, masterclasses, συζητήσεις και παρουσιάσεις από διεθνούς φήμης παραγωγούς και καλλιτέχνες από το Μαρόκο και τη Γκάνα μέχρι την Αίγυπτο και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Μερικές ακόμη θεματικές που θα παρουσιαστούν αφορούν στις νέες τεχνολογίες και την εικονική πραγματικότητα, στη διαφήμιση, στην αρχιτεκτονική και στην ιδιαίτερα δημοφιλή αλλά και απαιτητική τεχνική του stop motion. Σημαντική ακόμη θα είναι στην Αγορά και η παρουσία των θεσμικών σταθερών συνεργατών του ANIMASYROS, όπως το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Enterprise Greece, το Creative Europe και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  

animesyros

Μερικές από τις προσωπικότητες της διεθνούς κοινότητας ανιμέισον που θα βρεθούν στην Αγορά του ANIMASYROS είναι:

  • Η Ισπανίδα σκηνοθέτις Ισαμπέλ Χερκουέρα, δημιουργός - μεταξύ άλλων - της πολυσυζητημένης ταινίας μεγάλου μήκους Sultana’s Dream (2023).
  • Η διεθνούς φήμης ανιμέιτορ από την Πορτογαλία Ρεγκίνα Πεσσόα για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον creative masterclass.  
  • Η παραγωγός Mounia Aram από το Μαρόκο, ιδρύτρια της εταιρείας παραγωγής και διανομής Mounia Aram Company.
  • Η Βανέσα Ανν Σίντεον, παραγωγός του Triggerfish Animation, ενός από τα μεγαλύτερα animation studios στην Αφρική.
  • Ο Εμμάνουελ Μπλάνχαρντ, ιστορικός και σκηνοθέτης της εμβληματικής ταινίας animated documentary Notre-Dame de Paris (2019).  
  • Η υποψήφια για Οσκαρ θρυλική δημιουργός Τζοάνα Κουίν και ο συνεργάτης της και σεναριογράφος Λες Μίλλς από τη Μεγάλη Βρετανία.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας Sultan's Dream εδώ:

Τέλος, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του ANIMASYROS για την ενδυνάμωση του ελληνικού ανιμέισον, θα πραγματοποιηθούν και φέτος τα ιδιαίτερα επιτυχημένα Greek Animation Talks, όπου Έλληνες δημιουργοί μιλούν για το έργο τους, τις προκλήσεις της δημιουργικής διαδικασίας και μοιράζονται καλές πρακτικές. Φέτος, οικοδεσπότης των Greek Animation Talks θα είναι ο σεναριογράφος, ηθοποιός και παρουσιαστής Γιώργος Καπουτζίδης.

Συνεχίζονται ακόμη και τα speed dating sessions που εγκαινιάστηκαν πέρυσι. Έλληνες δημιουργοί επιλέγονται από το ANIMASYROS για να συμμετάσχουν σε σύντομες συναντήσεις 20’ με διεθνούς φήμης παραγωγούς και καλλιτέχνες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, να κάνουν pitch την ιδέα τους ή/και να μοιραστούν μαζί τους τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές τους αναζητήσεις, με σκοπό την εξεύρεση συμπαραγωγών ή και επαγγελματικών ευκαιριών στη διεθνή σκηνή ανιμέισον. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής θα ανακοινωθούν σύντομα.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια


Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, ένας από τους βασικούς πυλώνες του ANIMASYROS, φέτος αντλούν έμπνευση από την κεντρική θεματική του Φεστιβάλ "Αφρική: μία ήπειρος κινουμένων σχεδίων”. Μαζί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες, όπως ο Ιμπραίμ Σάαντ (Αίγυπτος), η Τούντνε Φόλλενμπροεκ (Ολλανδία) και η Αναστασία Μιχαήλ, ο Θόμας Κούνστλερ και ο Μάνος Μαστοράκης, ο Δημήτρης Παπαχαραλάμπους και η Ματούλα Παπαδημητρίου (ΕΚΟΜΕ), η Μαργαρίτα Σιμοπούλου, η Έλενα Παυλάκη, ο Αγησίλαος Ρόμπολας και η Άννα Οικονόμου, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ΑμεΑ αλλά και οι αγαπημένοι μας "βετεράνοι" (άτομα τρίτης ηλικίας) θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν αφρικανικές μάσκες, να ζωντανέψουν εξωτικά ζώα της αφρικανικής σαβάνας και να μεταφερθούν με τον πιο συναρπαστικό τρόπο στις τροπικές ζώνες και στα ερημικά τοπία της γειτονικής μας ηπείρου.

Ακόμη, για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του ANIMASYROS, θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο εντατικό hands-on workshop "Είσαι έτοιμος να αλλάξεις την ιστορία σου;" για φοιτητές animation/multimedia και νέους επαγγελματίες, αφιερωμένο στη συγγραφή σεναρίων και το storyboarding, με εισηγητές την υποψήφια για Όσκαρ Τζοάνα Κουίν και τον σταθερό συνεργάτη της Λες Μιλλς.
Για το εργαστήριο αυτό, η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει βάσει αίτησης από τους εκπαιδευτές και την ομάδα του ANIMASYROS. Όσοι/-ες επιλεγούν να το παρακολουθήσουν, θα ειδοποιηθούν μέσω μέιλ.

Αιτήσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση education2@animasyros.gr έως και τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.

Αιτήσεις συμμετοχής για τα υπόλοιπα εργαστήρια πραγματοποιούνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση education2@animasyros.gr έως και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν.

Την οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης έχει σχεδιάσει η Γεωργιάννα Νταλάρα, ενώ το επίσημο trailer υπογράφει το βραβευμένο studio Synthesee.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα "Anora" έχει τρέιλερ σε ρυθμούς Blondie

Μια πρώτη γεύση για την αναμενόμενη ταινία του Σον Μπέικερ που απέσπασε το κορυφαίο βραβείο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/07/2024

"100 Χρόνια Ατρόμητος": Δείτε δωρεάν το ντοκιμαντέρ για την ομάδα του Περιστερίου

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Χρήστος Καρτέρης οι συνεργάτες του αποτίνουν φόρο τιμής στο ιστορικό κλαμπ της γειτονιάς τους.

"Η Σιωπηλή Καμαριέρα": Η ταινία που χρηματοδότησαν ο Σόντερμπεργκ και το κρυπτονόμισμα

Το ατμοσφαιρικό ταξικό δράμα του Μιγκέλ Φάους, εκτός από καλλιτεχνική αξία, έχει να επιδείξει και μερικούς αξιοσημείωτους υποστηρικτές, οι οποίοι ίσως δείχνουν το μέλλον της κινηματογραφικής παραγωγής.

5 πολιτικές δολοφονίες που στιγμάτισαν τη μεγάλη οθόνη

Ο κινηματογράφος έχει ουκ ολίγες φορές εμπνευστεί από γεγονότα που σόκαραν την κοινή γνώμη και αυτές οι ταινίες αποδεικνύουν το αντίκτυπό τους.

Η Φύση του Έρωτα

Νοσταλγική, απενοχοποιημένα αισθησιακή και ενεργητικά σκηνοθετημένη κομεντί που υποβάλλει με το ζεστό ύφος και τον καταπραϋντικό υπαρξισμό της.

Χάος

Μεγαλειώδες ποιητικό σινεμά, που παίρνει διαστάσεις υπερβατικής λαογραφίας προσφέροντας αποστομωτικές, σπουδαίες στιγμές.

Ομαδική Θεραπεία

Ξέπνοο και θεατρικά στημένο δράμα δωματίου γύρω από τη μάχη των φύλων, που κορυφώνεται με τρόπο απροσδόκητο μεν, τραβηγμένο από τα μαλλιά δε.