Η σκηνοθέτρια Έλεν Κούρας φέρνει αέρα Χόλιγουντ στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Μια βιογραφία με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Κέιτ Γουίνσλετ πραγματοποιεί ελληνική πρεμιέρα στην Πάτμο.

Lee 1

Προ των πυλών βρίσκεται το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαιου (18-26/7), το οποίο με έδρα την Πάτμο παρουσιάζει ένα πληθωρικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει πρωτοκλασάτες ταινίες, όπως το "Lee" της Έλεν Κούρας.

Η βιογραφία φέρνει αέρα Χόλιγουντ στο νησί, καθώς στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται η βραβευμένη με Όσκαρ Κέιτ Γουίνσλετ ("Τιτανικός"). Η κορυφαία ηθοποιός υποδύεται την Ελίζαμπεθ Μίλερ, θρυλική πολεμική ανταποκρίτρια, η οποία απαθανάτισε με αμείλικτη ειλικρίνεια με την κάμερά της τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η φωτογράφος, η οποία ως το τέλος της ζωής της επέλεξε να αφήσει εν πολλοίς κρυφό το πολύτιμο έργο της, προτού βρεθεί στο μέτωπο είχε εργαστεί ως μοντέλο τη δεκαετία του ‘20, ενώ αργότερα κατέγραψε, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση του Παρισιού από τους ναζί και το αποτρόπαιο θέαμα του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Νταχάου.

Lee 2

Αυτή η πολυπρισματική προσωπικότητα ενέπνευσε την Κούρας να γυρίσει το "Lee" και να μοιραστεί μαζί μας λίγο χρόνο συζήτησης για την ταινία. Η σκηνοθέτρια, η οποία είχε περάσει μέρος της εφηβείας της στην Ελλάδα και μας καλησπέρησε στη γλώσσα μας, ήταν εντυπωσιασμένη τόσο από τη ζωή της φωτογράφου, όσο και από τον τρόπο που προσέγγιζε την τέχνη της φωτογραφίας. "Υπήρξε αυθεντική σουρεαλίστρια, έτσι γνώριζε καλά πώς να δημιουργεί νόημα συνθέτοντας ένα κάδρο με τα πιο ανόμοια υλικά. Έπειτα, αποδείχθηκε ατρόμητα αποφασιστική, είχε την αυτοπεποίθηση να κυνηγήσει αυτό που είχε στο μυαλό της ως το τέλος. Ακόμη, ένα από τα πράγματα που με έκανε να ταυτιστώ μαζί της είναι το γεγονός πως άνοιξε δρόμους ώστε και άλλες γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Διότι, προσωπικά, θυμάμαι πως ήμουν μεταξύ των ελάχιστων γυναικών που δούλευαν στον κινηματογράφο όταν ξεκίνησα την καριέρα μου τη δεκαετία του ‘90".

Lee 3

Σε αυτό το σημείο η Κούρας αναφέρεται στη σπουδαία καριέρα της ως διευθύντρια φωτογραφίας, μια από τις σημαντικότερες της γενιάς της, έχοντας συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Τζιμ Τζάρμους ("Καφές και Τσιγάρα") και ο Μισέλ Γκοντρί ("Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού", "Γύρνα του Μόνος Σου"), ενώ "φώτισε" διάσημες ταινίες σαν το "Blow" (Τεντ Ντέμι, 2001). Παράλληλα, έχει ασχοληθεί ενεργά με τη σκηνοθεσία σε σινεμά και τηλεόραση, φτάνοντας μέχρι τη διεκδίκηση Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ ("The Betrayal"). Έτσι, η Κούρας έχει συνάψει επαγγελματικές όσο και προσωπικές σχέσεις με πολλούς διάσημους σταρ, σαν την πρωταγωνίστριά της Γουίνσλετ. Πόσο εύκολο ήταν, όμως, να τους "κλείσει" για το "Lee"; "Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την Κέιτ. Είμαστε φίλες χρόνια χάρη στα γυρίσματα της ‘Αιώνιας Λιακάδας’. Ήμουν η διευθύντρια φωτογραφίας εκεί, έτσι την πρόσεχα πολύ και φρόντιζα να νιώθει άνετα με τις λήψεις και έκτοτε γίναμε φίλες. Τώρα, εκτός από ηθοποιός είναι και παραγωγός στην ταινία. Οπότε, ανέλαβε εκείνη όλα τα τηλεφωνήματα και τις επαφές, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αυτό το φανταστικό cast". Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως στην πρωτοκλασάτη διανομή βρίσκουμε ονόματα όπως οι Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Τζος Ο’Κόνορ, Άντρεα Ράιζμποροου και Άντι Σάμπεργκ.

Η πλήρης συνέντευξή μας με την Κούρας θα δημοσιευθεί στις 19 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κυκλοφορίας του "Lee" στους κινηματογράφους. Έως τότε, όμως, κλείστε ακτοπλοϊκά και κινηματογραφικά εισιτήρια για την Πάτμο και το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
13/07/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.

Δείτε τη σικάτη επετειακή αφίσα των 30ων Νυχτών Πρεμιέρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ετοιμάζεται να γιορτάσει τα γενέθλιά του υιοθετώντας μια γοητευτική εικαστική ταυτότητα.