Η Παράσταση Αρχίζει

4

Τέσσερα βραβεία Όσκαρ για ένα ανεπανάληπτο ρέκβιεμ, ένα υπαρξιακό μιούζικαλ δίχως ταίρι που αποθεώνει το δώρο της ύπαρξης, τη μαγεία του θεάματος και τις αντιφάσεις που ορίζουν τους ανθρώπους.

Η Παράσταση Αρχίζει «Η Παράσταση Αρχίζει»

Κάτι που λίγοι θα παραδεχτούν, αλλά πολλοί έχουν κάνει κάποια στιγμή στη ζωή τους, είναι να φανταστούν την κηδεία τους. Τη μέρα που όλοι όσοι νοιάστηκαν γι’ αυτούς θα σμίξουν, θα αγκαλιαστούν και ίσως κλάψουν για μια απώλεια που αφήνει, μάλλον, δυσαναπλήρωτο κενό. Πέρα από τις σαφείς δόσεις ματαιοδοξίας και αυταρέσκειας που περικλείει μια τέτοια σκέψη, φέρει επίσης το άγχος του ελέγχου, της απόπειρας ως την ύστατη ώρα να καθορίσεις εσύ πώς θέλεις να σε θυμούνται.

Αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει τη δεκαετία του ’70 ο Μπομπ Φόσι, αφού επιβίωσε μιας καρδιακής προσβολής, ευγενική χορηγία της ρουτίνας του που περιλάμβανε αμφεταμίνες για πρωινό, μανιώδες κάπνισμα, μπόλικο αλκοόλ, ενώ παράλληλα σκηνοθετούσε μια ταινία (το υπέροχο "Λένι ο Βρωμόστομος") και ένα μιούζικαλ (το εμβληματικό "Chicago"). Λίγο η υπερκόπωση, λίγο οι καταχρήσεις, ο επιζήσας Φόσι εμπνέεται τότε το σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό ρέκβιεμ "Η Παράσταση Αρχίζει", που αποδεικνύεται το magnum opus του.

Σε μια ερμηνεία ζωής, τον κεντρικό ρόλο κρατά ο Ρόι Σέιντερ ενσαρκώνοντας –τι άλλο;– έναν ιδιοφυή πλην όμως εγωπαθή σκηνοθέτη, ο οποίος κάνει έναν απολογισμό της ζωής του έχοντας γλιτώσει παρά τρίχα το θάνατο. Τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα θολώνουν έντονα από τον Φόσι, ο οποίος βαδίζει προσεκτικά μεταξύ ναρκισσιστικής αυτοαναφορικότητας και ειλικρινούς αυτοκριτικής, φροντίζοντας το κινηματογραφικό άλτερ έγκο του, ένας γνήσιος αντιήρωας, να διατηρεί την ανθρωπιά του. Προσγειωμένα, παρά τον ηδονισμό και την πληθωρικότητα της ταινίας, η γοητεία του ελαττωματικού πρωταγωνιστή αποδομείται ώσπου να αντικατασταθεί από τον αξεπέραστο φόβο του Τέλους, την ουσία όλου του αφηγήματος. Συμφιλίωση με το αναπόφευκτο δεν υπάρχει, μονάχα η ψευδαίσθηση πως θα τα προλάβουμε όλα, ότι η αφοσίωση σε έργα και συντρόφους θα απαλύνει τον πόνο της φυγής, ότι βιώνοντας όσα περισσότερα γίνεται θα έχει πληρωθεί το χρέος απέναντι στο δώρο της ύπαρξης. Ο Φόσι, εξάλλου, τα λέει όλα εξαρχής: "Η ακροβασία είναι ζωή. Τα υπόλοιπα είναι αναμονή".

ΗΠΑ. 1980. Διάρκεια: 123΄. Διανομή: RIVIERA.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Παράσταση Αρχίζει

All that Jazz
4
  • Μιούζικαλ
  • 1979
  • Διάρκεια: 123 '
  • Μπομπ Φόσι

Ύστερα από μια καρδιακή προσβολή και ενώ ετοιμάζει ταυτόχρονα μια παράσταση και μια ταινία, ένας σκηνοθέτης αποφασίζει να κάνει τον πικρό απολογισμό της ζωής του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.