Σιωπηλός Μάρτυς

5

Θρίλερ υποδειγματικού σασπένς και σαρδόνιου χιούμορ, αποτελεί μια περίτεχνη ψυχαναλυτική μελέτη και την πλέον ολοκληρωμένη προβληματική του χιτσκοκικού έργου πάνω στη σχέση θεατή - θεάματος.

Σιωπηλός Μάρτυς

Στην πρώτη γραμμή των αριστουργημάτων του μετρ του σασπένς, ο "Σιωπηλός Μάρτυς" (γιατί αυτή η εμμονή των επανεκδόσεων σε παλιομοδίτικους, καθαρευσιάνικους ελληνικούς τίτλους;) είναι ένα σινε-αίνιγμα διαρκούς αγωνίας και σαρδόνιου χιούμορ, αποτελώντας την πλέον ολοκληρωμένη προβληματική του χιτσκοκικού έργου πάνω στη σχέση θεατή - θεάματος. Πρώτα επειδή η σεναριακή ιδέα του Τζον Μάικλ Χέιζ πάνω σε έναν ακινητοποιημένο από ατύχημα φωτογράφο ο οποίος, καθηλωμένος σε αμαξίδιο, κοιτά τα όσα διαδραματίζονται στην απέναντι πολυκατοικία, επιτρέπει στον Χίτσκοκ να επιστρέψει αφηγηματικά στους βασικούς νόμους του μοντάζ (κοιτάμε κάποιον που κοιτάει και προβάλουμε πάνω του τις δικές μας σκέψεις ή προσπαθούμε να μαντέψουμε τις δικές του) και του βωβού σινεμά.

Κατόπιν επειδή ο ήρωας αποτελεί μια μετωνυμία του κινηματογραφικού θεατή, ο οποίος βιώνει το "όνειρο του Γύγη" (του βασιλιά της Λυδίας που γινόταν αόρατος) και οργανώνει στο μυαλό του μια μυθοπλασία (ο άντρας του αντικρινού διαμερίσματος που δολοφονεί τη γυναίκα του), την οποία προσπαθεί να διαλευκάνει. Ο ίδιος, ως παθητικός παρατηρητής, μένει σε απόσταση ασφαλείας και δεν συμμετέχει ενεργά στη λύση της, αλλά η –ένοχη– επιθυμία του να εξελιχθεί η μυθοπλασία, βάζοντας σε κίνδυνο την υπηρέτρια και την αρραβωνιαστικιά του, θα τον καταστήσει έναν "αμαρτωλό" που πρέπει να πληρώσει το τίμημα (θα σπάσει και το άλλο του πόδι) για να εξιλεωθεί. Κάτι το οποίο θα γίνει όταν τελικά από θεατής μετατραπεί σε δρώντα, σε σκηνοθέτη της ίδιας του της ζωής (η φωτογραφική μηχανή-κάμερα τον σώζει). Ταυτόχρονα, όλη αυτή η διαδρομή του ήρωα είναι και μια πορεία σεξουαλικής ενηλικίωσης (στο τέλος της, ο "ανώριμος" Τζέιμς Στιούαρτ δέχεται να παντρευτεί τη σέξι Γκρέις Κέλι), με τον Χίτσκοκ να "δένει" αριστουργηματικά τη σχέση ευνουχισμού - ηδονοβλεψίας - ενοχής - κινηματογραφικής θέασης. Μια περίτεχνη ψυχαναλυτική μελέτη και ένα απολαυστικότατο θρίλερ, το οποίο χάρισε στο δημιουργό του μια οσκαρική υποψηφιότητα σκηνοθεσίας, αποσπώντας ακόμα εκείνες του σεναρίου, της φωτογραφίας και του ήχου.

ΗΠΑ. 1954. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

Σιωπηλός Μάρτυς

Rear Window
5
  • Θρίλερ
  • 1954
  • Διάρκεια: 112 '
  • Άλφρεντ Χίτσκοκ

Καθηλωμένος στο διαμέρισμά του με σπασμένο πόδι, ένας φωτορεπόρτερ παρακολουθεί βαριεστημένα από το παράθυρό του τους γείτονες. Όταν όμως γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ενός φόνου ακριβώς απέναντι, προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα με τη βοήθεια της αγαπημένης του.

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το έβδομο "Scream" έρχεται (σχετικά) σύντομα

Ύστερα από μια σειρά προβλημάτων η παραγωγή έχει μπει στο δρόμο για τους κινηματογράφους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/10/2024

Μετά το "Τζόκερ: Τρέλα για Δύο" Ο Τοντ Φίλιπς δε θα γυρίσει άλλη ταινία για τη DC

Σε δηλώσεις του ο σκηνοθέτης ανέφερε πως ο κύκλος του με το "κομιξάδικο" στούντιο ολοκληρώθηκε.

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων με δύο ταινίες για αδέσποτα

Τα ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Αντωνίου και της Τσεϊντά Τορούν θα σας κάνουν να σφίξετε στην αγκαλιά τα κατοικίδιά σας.

Σέρσια Ρόναν, Γκρέτα Γκέργουιγκ και τα νέα "Χρονικά της Νάρνια"

Η τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός και η σκηνοθέτρια του "Barbie" ίσως επανενωθούν για χάρη μιας μεγαλεπήβολης παραγωγής.

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ ετοιμάζει ήδη την επόμενη ταινία του

Ασταμάτητος ο 75χρονος δημιουργός ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το αγγλόφωνο "Διπλανό Δωμάτιο".

Σε ποιο βιβλίο βασίζεται το "Θηρίο" του Μπερτράν Μπονελό;

Ένα βιβλίο του Χένρι Τζέιμς, του συγγραφέα του μυθιστορήματος "Το στρίψιμο της βίδας", ενέπνευσε τους δημιουργούς του φιλμ που έρχεται προσεχώς στους κινηματογράφους.

Ένα από τα καλύτερα horror όλων των εποχών έγινε 50 ετών

Ένα ριζοσπαστικό ντεμπούτο που άλλαξε τελείως το είδος των ταινιών τρόμου και παραμένει ασύγκριτα ανατριχιαστικό.