Το 9ο Parthenώn Film Festival διηγείται ιστορίες από τα '90s

"Το Κορίτσι μου" του Χάουαρντ Ζιφ και το "The Truman Show", το ιδιοφυές και προφητικό φιλμ του Πίτερ Γουέαρ, ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν στο νοσταλγικό κινηματογραφικό ταξίδι στα '90s.

9ο Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο Χωριό

Το 9ο Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο Χωριό προσκαλεί και αυτό το καλοκαίρι παλιούς και νέους φίλους στην πλατεία του Παρθενώνα Χαλκιδικής με ελεύθερη είσοδο, από τις 12 έως τις 14 Ιουλίο. Φέτος, το Φεστιβάλ θα διηγηθεί ιστορίες από τα ‘90s, μια δεκαετία με σπουδαίες παραγωγές, που άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην κινηματογραφική ιστορία. 

Το νοσταλγικό κινηματογραφικό ταξίδι στα ‘90s θα ξεκινήσει την Παρασκευή 12 Ιουλίου με μία από τις πρώτες ταινίες που μας συγκίνησε στο πανί, "Το Κορίτσι μου" του Χάουαρντ Ζιφ, μία από τις πιο τρυφερές ιστορίες ενηλικίωσης στο σινεμά των ‘90s. Ακολουθεί το "The Truman Show", το ιδιοφυές και προφητικό φιλμ του Πίτερ Γουέαρ, που σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο τον "νέο κόσμο" που αναδύεται λίγο πριν την αυγή της νέας χιλιετίας, με μια από τις πιο στιβαρές ερμηνείες του Τζιμ Κάρεϊ. 

9ο Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο Χωριό

Τη σκυτάλη παίρνει το Σάββατο 13 Ιουλίου το "Πριν το Ξημέρωμα", το πρώτο μέρος της εμβληματικής τριλογίας του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και ακολουθεί η "Έκτη Αίσθηση" του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, ταινία-σταθμός στο είδος του μεταφυσικού θρίλερ, που όρισε εκ νέου την έννοια του plot twist, με ένα από τα πλέον αξιομνημόνευτα φινάλε στην ιστορία του σινεμά τρόμου. 

Τέλος, το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου με την προβολή του "Άγρυπνος στο Σιάτλ" της Νόρα Έφρον, το κλασικό πια ρομαντικό παραμύθι, που μοιάζει να μην τους χωρίζει τίποτα άλλο, από έναν δυνατό έρωτα. 

9ο Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο Χωριό

Το Πρόγραμμα Προβολών θα πλαισιώσουν τρεις αντιπροσωπευτικές ελληνικές μικρού μήκους ταινίες των τελευταίων χρόνων, η "Βουρβουρού" της Καρίνας Λογοθέτη, ένα νοσταλγικό, σουρεαλιστικό και εντελώς τρυφερό φιλμ ενηλικίωσης, το "Nothing Holier Than a Dolphin" της Ισαβέλλας Μαργάρα, ένα θαλασσινό παραμύθι - αλληγορία του κύκλου της ζωής, με σαφές περιβαλλοντικό στίγμα και το "Φῶς ἐκ Φωτός" του Νεριτάν Ζιντζιρία, ένα μυσταγωγικό υβρίδιο μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που εκτυλίσσεται στο Άγιο Όρος. 

Την αφίσα του 9ου Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο χωριό σχεδίασε και επιμελήθηκε η Τίνα Μαρινάκη, εικονογράφος και δημιουργός εικαστικών ΑΙ projects, γνωστή ως  @athens_surreal.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 12 Ιουλίου

9 μ.μ. | Το Κορίτσι μου (1991), 105’

Η Βέιντα είναι ένα έξυπνο και ζωηρό εντεκάχρονο κορίτσι που ζει σε μια μικρή πόλη της Πενσυλβάνια με τον πατέρα της Χάρι. Περνά τον περισσότερο χρόνο της στη δουλειά του πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, ονειρεύεται να παντρευτεί τον καθηγητή της με τον οποίο είναι τσιμπημένη και κάνει παρέα με τον συνομήλικό της Τόμας, ο οποίος είναι αλλεργικός σχεδόν σε όλα, αγαπάει τη Βέιντα, καταλαβαίνει πολλά και λέει λίγα. Μία από τις πιο τρυφερές και συγκινητικές ιστορίες ενηλικίωσης στον κινηματογράφο. 

Σκηνοθεσία: Χάουαρντ Ζιφ
Σενάριο: Λόρις Ελεχουάνι
Παίζουν: Άννα Κλάμσκι, Μακόλεϊ Κάλκιν, Νταν Ακρόιντ, Τζέιμι Λι Κέρτις

10.50 μ.μ. | Βουρβουρού (2018) – μικρού μήκους, 23’

"Που πάει ο ήλιος όταν νυχτώνει; Γιατί είναι τα αβγά τόσο σημαντικά για τους ανθρώπους; Μα γιατί δεν με παίρνει ο αδερφός μου για κάλαντα μαζί του; Ποιος είναι τέλος πάντων ο κύριος Αλ Ζαΐμ που ακολουθεί τον παππού παντού;" O εξάχρονος Μάρκος και ο μεγαλύτερος αδερφός του επισκέπτονται τον παππού τους στην απομονωμένη Βουρβουρού. Καθώς ο Μάρκος λύνει τις απορίες του, έρχεται αντιμέτωπος για πρώτη φορά με το μαγικό παραμύθι που αποκαλούμε κύκλο της ζωής.

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Καρίνα Λογοθέτη
Παίζουν: Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Κώστας Λάσκος, Ιωσήφ Ανδρέας Σιδέρης, Φανή Βαλτή Καλογήρου

11.15 μ.μ. | The Truman Show (1998), 103’

Ο Τρούμαν Μπέρμπανκ, υπάλληλος σε μια ασφαλιστική εταιρία, ζει μια απλή ζωή με τη γυναίκα του στην όμορφη πόλη του Seaheaven. Για περισσότερες από 10.000 μέρες και για 30 χρόνια περίπου, 5.000 κάμερες μετατρέπουν τη ζωή του σε θέαμα σ' ένα κοινό εκατομμυρίων θεατών σε όλο τον κόσμο, δίχως αυτός να έχει την παραμικρή ιδέα. Ένα κοινό που τον παρακολουθεί από τη μέρα που γεννήθηκε, τον είδε να κάνει τα πρώτα του βήματα μπροστά στην κάμερα, να βγάζει το πρώτο δόντι, να περνά την πρώτη του μέρα στο σχολείο. Ζώντας στο μεγαλύτερο σκηνικό στον κόσμο, μονίμως κάτω από το άγρυπνο μάτι ενός δημιουργού που βλέπει τα πάντα κρυμμένος πίσω από το ψεύτικο φεγγάρι του σκηνικού, ο Τρούμαν γεννήθηκε μπροστά σε live κοινό και, πιθανόν, έτσι θα πεθάνει. 

Σκηνοθεσία: Πίτερ Γουέαρ
Σενάριο: Άντριου Νίκολ
Παίζουν: Τζιμ Κάρεϊ, Εντ Χάρις, Λόρα Λίνεϊ, Νόα Έμεριχ, Νατάσα ΜακΕλόουν

9ο Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο Χωριό

Σάββατο 13 Ιουλίου

9 μ.μ. | Nothing Hollier Than a Dolphin (2022) – μικρού μήκους, 17’

Δύο ψαράδες βρίσκουν ένα δελφίνι που πνίγεται στα δίχτυα τους. Το δελφίνι με τη σειρά του βρίσκει έναν ψαρά που πνίγεται στη θάλασσα και προσπαθεί να τον σώσει. Σ' αυτό το μικρό χωριό στη Μεσόγειο, ένας αρχαίος μύθος ζωντανεύει αναπάντεχα.

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ισαβέλλα Μαργάρα
Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Φλομαρία Παπαδάκη, Χρήστος Καραβέβας, Γιώργος Συμεωνίδης, Σαμουήλ Ακίνολα

9.20 μ.μ. | Πριν το Ξημέρωμα (Before Sunrise) (1995), 102’

Επετειακή προβολή για τα 30 χρόνια κυκλοφορίας της ταινίας
Δύο νέοι, ο Τζέσι και η Σελίν, γνωρίζονται σ’ ένα τρένο στη διαδρομή Βουδαπέστη – Βιέννη. Εκείνος Αμερικάνος που πρόκειται να επιστρέψει στις ΗΠΑ, εκείνη Γαλλίδα φοιτήτρια που επιστρέφει στο Παρίσι. Πιάνουν κουβέντα και αποφασίζουν να περάσουν μαζί μια ρομαντική νύχτα περιπλάνησης στη Βιέννη.

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Σενάριο: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Κιμ Κρίζαν
Παίζουν: Ήθαν Χοκ, Τζούλι Ντελπί

11 μ.μ. | H Έκτη Αίσθηση (The Sixth Sense) (1999), 110’

Επετειακή προβολή για τα 25 χρόνια κυκλοφορίας της ταινίας
Ο Κόουλ είναι ένα 8χρονο αγόρι, που έχει την ικανότητα να βλέπει τους νεκρούς. Ως ένας απελπισμένος και απρόθυμος "διάμεσος", περιμένει τρομοκρατημένος την κάθε καινούργια εμφάνιση των ψυχών. Το αγόρι νιώθει φοβισμένο να εξηγήσει τις υπερφυσικές δυνάμεις που διαθέτει και απρόθυμο να εμπιστευθεί στον οποιονδήποτε το καθημερινό του μαρτύριο, μέχρι τη στιγμή που μπαίνει στη ζωή του ο παιδοψυχολόγος Δρ.  Μάλκολμ Κρόου. Ο ψυχολόγος θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον μικρό Κόουλ να κατανοήσει το ιδιαίτερο του χάρισμα. Έχουν πραγματικά να μάθουν πολλά ο ένας από τον άλλον.

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Παίζουν: Μπρους Γουίλις, Χάλεϊ Τζόελ Όσμεν, Τόνι Κολέτ

9ο Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο Χωριό

Κυριακή 14 Ιουλίου 

9 μ.μ. | Φως εκ Φωτός (2023) – μικρού μήκους, 13’

Σε ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου, ένας κινηματογραφιστής βρίσκει το σωζόμενο φωτογραφικό υλικό ενός Αγιορείτη μοναχού - που πριν πεθάνει το 1932, κατασκευάζει τη δικιά του φωτογραφική κάμερα.

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Νεριτάν Ζιντζιρία

9.20 μ.μ. | Άγρυπνος στο Σιάτλ (1993), 106’

Ο Σαμ Μπάλντγουιν, χήρος αρχιτέκτονας από το Σικάγο, μεγαλώνει μόνος του, πλέον, τον 8χρονο γιο του και μετακομίζει για μια καινούργια ζωή στο Σιάτλ. Βλέποντας τον πατέρα του να μοιρολατρεί μόνιμα για την απώλεια της γυναίκας του, ο πιτσιρικάς τον παγιδεύει και τον αναγκάζει να βγει σε ραδιοφωνικό talk show για να πει τον πόνο του. Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες γυναίκες από ολόκληρη την Αμερική προσφέρονται να τον γνωρίσουν! Ανάμεσα τους είναι και η δημοσιογράφος Άννι Ριντ, που σύντομα πρόκειται να παντρευτεί. Όμως δεν αισθάνεται απόλυτα σίγουρη για την επιλογή της και θέλει να ανακαλύψει αν ο Σαμ είναι το σωστό άτομο γι' αυτήν και όχι ο αρραβωνιαστικός της. Έτσι θα ταξιδέψει στο Σιάτλ, για να τον συναντήσει από κοντά. 

Σκηνοθεσία: Νόρα Έφρον
Σενάριο: Νόρα Έφρον, Τζεφ Αρτς, Ντέιβιντ Σ. Γουόρντ
Παίζουν: Τομ Χανκς, Μεγκ Ράιαν, Ρος Μάλιντζερ

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το "Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης" του Τιμ Μπάρτον ανοίγει το 81ο Φεστιβάλ Βενετίας

Το αναμενόμενο σίκουελ πρόκειται να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Μόστρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2024

Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο έρχεται στην Αθήνα

Η διοργάνωση σε συνεργασία με την Feelgood Entertainment παρουσιάζουν μια από τις πιο ποιοτικές ελληνικές ταινίες της χρονιάς.

Σκάρλετ Γιόχανσον & Τσάνινγκ Τέιτουμ μιλούν για τη "σχέση" τους στο "Fly Me to the Moon"

Το πρωτοκλασάτο δίδυμο που πρωταγωνιστεί στην αναμενόμενη "διαστημική" κομεντί μοιράζεται την εμπειρία των γυρισμάτων στο αποκλειστικό κλιπ που εξασφάλισε το "α".

"We Rebuild, We Reclaim": Μαύρος κινηματογράφος στην καρδιά της πόλης

Μια βραδιά σινεμά που αναδεικνύει παραγνωρισμένες φωνές της μεγάλης οθόνης έρχεται από τις ομάδες των Afrosocially και We Are Community σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (4-10/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Μια έξυπνη καμπάνια της Ακαδημίας διαφημίζει τα ταξίδια του ελληνικού σινεμά

Η διεθνής καταξίωση των εγχώριων παραγωγών αναδεικνύεται σε μια πετυχημένη σειρά από τηλεοπτικά σποτ.

Updated | Η Αθήνα γιορτάζει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με πέντε προβολές

Δήμος Αθηναίων και Ταινιοθήκη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά εκδηλώσεων που τιμούν την πρόσφατη ελληνική ιστορία.