15α βραβεία Ίρις: Στα παρασκήνια της απονομής των "ελληνικών Όσκαρ"

Παρακολουθήσαμε από κοντά την προετοιμασία της μεγάλης γιορτής του ελληνικού κινηματογράφου.

βραβεία Ίρις bts 1 ©Ραφαήλ Τσακμάκης

Αισίως, φέτος η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) συμπλήρωσε 15 χρόνια ύπαρξης, όσα δηλαδή και τα έτη που απονέμει τις δάφνες της μέσω των βραβείων Ίρις. Πρόκειται για ένα κερδισμένο στοίχημα για την ίδια, καθώς όλο αυτό το διάστημα το εγχώριο σινεμά και κατ’ επέκταση η χώρα, κλήθηκαν να υπερκεράσουν πλείστα υπαρξιακά, πολιτικά και οικονομικά εμπόδια. Έτσι, το ετήσιο ραντεβού της κινηματογραφικής κοινότητας στην τελετή απονομής των Ίριδων αποτελεί ιδανική αφορμή για αντάμωση, αλλά και αναγνώριση της δουλειάς που έχει γίνει από τα μέλη της κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Σε μια φάση, λοιπόν, που το ελληνικό σινεμά δείχνει να βρίσκεται σε καλλιτεχνική ακμή, αλλά και να κερδίζει εκ νέου μια δυναμική μερίδα του κοινού μετά το πλήγμα της πανδημίας, τα επετειακά βραβεία Ίρις συνοδεύονταν από έντονο συμβολισμό και συναισθηματική φόρτιση. Για αυτό και εμείς σκεφτήκαμε να παρακολουθήσουμε για πρώτη φορά το παρασκήνιο της προετοιμασίας μιας τόσο απαιτητικής τελετής, η οποία φιλοξενήθηκε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (26/6) με παρουσιαστή τον ταλαντούχο ηθοποιό Γιάννη Νιάρρο και σκηνοθέτρια την Ασημίνα Προέδρου. Ήτοι, την ταλαντούχα δημιουργό που πέρσι απέσπασε δέκα Ίριδες από την ΕΑΚ το άψογο ντεμπούτο της "Πίσω από τις Θημωνιές".

Διαβάστε Επίσης

"…Θόρστιν…Σέιμπελ… Το γ****α;", αναρωτιέται με ειλικρινή απορία ο Νιάρρος, στην προσπάθειά του να προφέρει σωστά το όνομα του σκηνογράφου της ταινίας "Inside" και ενώ βοηθοί παραγωγής μιμούνται πως κέρδισαν ένα βραβείο. Είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που ακούμε καθώς μπαίνουμε στην κεντρική σκηνή της Στέγης για να παρακολουθήσουμε τη γενική πρόβα. Ο χαρισματικός ηθοποιός δείχνει άνετος στο ρόλο του παρουσιαστή, καθώς τον πετυχαίνουμε να συστήνει τη μία μετά την άλλη τις κατηγορίες των υποψηφιοτήτων. Από τη μέση της πλατείας, κοντά στον ηχολήπτη, η Προέδρου παρακολουθεί συγκεντρωμένα παρεμβαίνοντας όποτε χρειάζεται ώστε να ραφιναριστούν λεπτομέρειες, όπως το πότε ακριβώς  θα ακουστεί που έγραψε ο Δημήτρης Τάσαινας. Για την ίδια, αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα εξ ολοκλήρου διαφορετικό περιβάλλον από αυτό ενός εξωτερικού γυρίσματος, για παράδειγμα. "Εκείνο που κατάλαβα στήνοντας την τελετή, είναι πως μια ιδέα που μπορεί να είχες επιτόπου, χρειάζεται το συγχρονισμό σαράντα ανθρώπων για να βγει στην πράξη", μας λέει λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαλείμματος.

βραβεία Ίρις bts 2
©Ραφαήλ Τσακμάκης

Ομολογουμένως τα λόγια της ανταποκρίνονται σε όσα βλέπουμε να συμβαίνουν επί σκηνής. Η κεντρική ιδέα της φετινής απονομής είναι εμπνευσμένη από τα διεθνή ταξίδια που πραγματοποιούν οι ελληνικές ταινίες, για αυτό και καθετί βασίζεται στην έννοια της διαφυγής, κατεξοχήν συστατικό, επίσης, του ίδιου του σινεμά. Η καθαυτό τελετή ξεκινά με την άφιξη μιας μεγάλης υδρογείου, η οποία αφού διασχίσει την αίθουσα "προσγειώνεται" πλάι στο πόντιουμ. Εκεί αποκαλύπτονται και αλλά στοιχεία συνδεδεμένα με το νόστο. Από τα γραφιστικά που θυμίζουν πίνακα ανακοινώσεων αεροδρομίου και τις σκηνές κατασκηνωσης οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στο φόντο, μέχρι τη στολή πιλότου που φορά κάποια στιγμή ο Νιάρρος.

βραβεία Ίρις bts υδρόγειος
©Ραφαήλ Τσακμάκης

Ο ηθοποιός αποτελεί αυτονόητα το πρόσωπο - κλειδί, εκφέροντας το κείμενο με το κωμικό τακτ που απαιτεί η περίσταση. Αφετηρία και προορισμός των περισσότερων αστείων, εξάλλου, είναι εκείνος, με τον αυτοσαρκασμό του να θίγει ενίοτε το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ υποψήφιος για Ίρις και άλλοτε την εγωπάθεια των συναδέλφων του ερμηνευτών (ατάλαντων και μη!). Παράλληλα, ο αεικίνητος Νιάρρος όταν δεν εμφανίζεται με κάποια στολή ή μάσκα (λιονταριού), διασχίζει τη σκηνή κάνοντας ποδήλατο, προσδίδοντας μια νότα ξαφνιάσματος και παιχνιδιού στην τελετή. Έπειτα, από τα λεχθέντα δε λείπει και η επικαιρότητα, με αποκορύφωμα το στιγμιότυπο στο οποίο ο οικοδεσπότης μιμείται τον επιτηδευμένα μελοδραματικό, εξομολογητικό τόνο γνωστής τηλεπαρουσιάστριας η οποία διατείνεται πως στα φοιτητικά χρόνια της δεν είχε χάμπουργκερ και τσίζμπεργκερ να φάει…

βραβεία Ίρις bts 3
©Ραφαήλ Τσακμάκης

Ο χρόνος περνά εν ριπή οφθαλμού και όλα φαίνεται να λειτουργούν ρολόι αναπόφευκτα, ωστόσο, όσο σωστά κι αν πάει μια πρόβλημα είναι αδύνατο να προβλεφθούν όλα. Όπως το γεγονός πως ο χολιγουντιανός σταρ και υποψήφιος για α’ ανδρικό ρόλο Γουίλεμ Νταφόε ("Inside") εμφανίστηκε στη Στέγη και εν τέλει κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο. Παρουσία που ο Νιάρρος φρόντισε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τόσο αστειευόμενος όσο και για να πάρει ένα αυτόγραφο. Ένα ακόμη απρόοπτο πλην μείζονος σημασίας εξελίχθηκε αφού η ηθοποιός Φλομαρία Παπαδάκη απέσπασε το βραβείο β’ γυναικείου ρόλου για το "Animal" (Σοφία Εξάρχου). Μόλις παρέλαβε την Ίριδα, επέστησε την προσοχή όλων στη γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη και κάλεσε στη σκηνή μέλη της Ακαδημίας ώστε να αναγνωστεί κείμενο υπέρ της του λαού της. Μια παρέμβαση που καταχειροκροτήθηκε και αποτέλεσε την πιο φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή της βραδιάς. Για την ιστορία, το "Animal" στη συνέχεια έφτασε συνολικά τα επτά βραβεία, κατορθώνοντας μια μεγάλη ανατροπή κόντρα στο άτυπο φαβορί, τη "Φόνισσα" (Εύα Νάθενα), που περιορίστηκε στα πέντε Ίρις στις τεχνικές κατηγορίες.

Περισσότερες φωτογραφίες από τα παρασκήνια των 15ων βραβείων Ίρις:

Οι φωτογραφίες έχουν ©Ραφαήλ Τσακμάκης.

βραβεία Ίρις παρασκήνια 4
©Ραφαήλ Τσακμάκης

βραβεία Ίρις παρασκήνια 5
©Ραφαήλ Τσακμάκης

βραβεία Ίρις παρασκήνια 6
©Ραφαήλ Τσακμάκης

βραβεία Ίρις παρασκήνια 7
©Ραφαήλ Τσακμάκης

βραβεία Ίρις παρασκήνια 8
©Ραφαήλ Τσακμάκης

βραβεία Ίρις παρασκήνια 9
©Ραφαήλ Τσακμάκης

βραβεία Ίρις παρασκήνια 10
©Ραφαήλ Τσακμάκης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στο Αίγιο γεννιέται μια φρέσκια κινηματογραφική κοινότητα

Παρακολουθήσαμε το διεθνές φεστιβάλ μικρού μήκους της πόλης που άφησε αισιόδοξες προσδοκίες για το μέλλον.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/07/2024

Το ‘Dear God, the Parthenon is still broken’ είναι το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

To ‘Dear God, the Parthenon is still broken’, το πρώτο φωτογραφικό εγχείρημα του διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη, κυκλοφορεί σύντομα από τον εκδοτικό οίκο Void.

Ελληνικό box office: Και τα "Μυαλά..." στα κάγκελα

Παρ' ότι υποχώρησαν κατά 33% το προηγούμενο τετραήμερο, τα "Μυαλά που Κουβαλάς 2" ξεπέρασαν τα 400.000 εισιτήρια και στο τέλος της εβδομάδας θα γίνουν, προσπερνώντας την "Φόνισσα", η εμπορικότερη ταινία της σεζόν.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Ιούλιο

Δύο αναμενόμενες ταινίες τρόμου, feelgood πρεμιέρες και μια υπερηρωική επιστροφή έρχονται σύντομα στις μαρκίζες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (27/6-3/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Το πλήρες πρόγραμμα του 3ου Evia Film Project

Η οικολογική διοργάνωση αποκαλύπτει όλα τα δρώμενα του φετινού προγράμματός της.