Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (27/6-3/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ghost Dog: O Τρόπος των Σαμουράι «Ghost Dog: O Τρόπος των Σαμουράι»

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα (27/6-3/7) με βάση τον πλήρως ενημερωμένο οδηγό του "α".

Η σειρά εμφάνισης των ταινιών είναι αλφαβητική.

Άγνωστοι Μεταξύ Μας

Ένας σεναριογράφος, ο οποίος ξεκινά μια σχέση με το γείτονά του, επισκέπτεται έπειτα από πολύ καιρό το πατρικό του. Εκεί συναντά τους γονείς του, οι οποίοι ζουν όπως ακριβώς την ημέρα που σκοτώθηκαν σε αυτοκινητικό δυστύχημα, τριάντα χρόνια πριν. Υπνωτιστικά μελαγχολική μελέτη της σύγχρονης αστικής αποξένωσης, σκηνοθετημένη με υποδειγματική οικονομία, συναισθηματική γενναιοδωρία και μια αξιοθαύμαστη ισορροπία ανάμεσα στο λυτρωτικό όνειρο και την επώδυνη πραγματικότητα. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας

Σε μια παραδοσιακή σάουνα καπνού στη νότια Εσθονία, γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και καταβολών μοιράζονται προσωπικές τραυματικές εμπειρίες ώστε να επουλώσουν τις πληγές τους. Ένα πρωτότυπο, μύχιο και εντέλει ιαματικό ντοκιμαντέρ πάνω στην έννοια της οικειότητας και τη φροντίδα μεταξύ γυναικών που αφοπλίζει με τη δύναμη της ειλικρίνειάς του. Βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Σάντανς και επίσημη πρόταση της Εσθονίας για τα 96α βραβεία Όσκαρ. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ανατομία μιας Πτώσης

Μια Γερμανίδα συγγραφέας κατηγορείται για το θάνατο του Γάλλου συζύγου της. Στο δικαστήριο αποκαλύπτονται πολλές κρυφές πλευρές της σχέσης τους, περιπλέκοντας τις ενδείξεις για την ενοχή ή την αθωότητά της. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για ένα καλοστημένο κι αγωνιώδες δικαστικό δράμα με μια καθηλωτική ερμηνεία από τη Σάντρα Χίλερ, το οποίο εντάσσει έντεχνα στην ακροαματική διαδικασία περίπλοκα, συναρπαστικά κοινωνικά ερωτήματα. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας... και Άνοιξη

Ένας ηλικιωμένος μοναχός ζει σ’ ένα ερημητήριο στη μέση μιας λίμνης με ένα νεαρό μαθητευόμενό του. Η άφιξη ενός άρρωστου κοριτσιού αφυπνίζει το ερωτικό ένστικτο στον μαθητή, ο οποίος φεύγει μαζί της, για επιστρέψει ύστερα από πολλά χρόνια κυνηγημένος από το νόμο. Ταινία – ορόσημο του σύγχρονου κορεατικού σινεμά κι αυτή που έκανε διάσημο τον Κιμ Κι-ντουκ. Απόλυτα ζεν, συνδέει με εικαστική μεγαλοπρέπεια τα "ταπεινά" ανθρώπινα πάθη και την αιώνια φύση. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Η Αρπαγή

Η Λιντιά είναι μια μοναχική μαία με μοναδική φίλη τη Σαλομέ, η οποία μένει έγκυος. Έπειτα από ένα χωρισμό, η Λιντιά γνωρίζει τον Μίλος, με τον οποίο περνούν μαζί ένα βράδυ. Μήνες αργότερα θα συναντηθούν τυχαία και εκείνη θα κρατάει στην αγκαλιά της το μωρό της Σαλομέ. Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

ετά την απροσδόκητη επανένωση του Γκάρφιλντ με το χαμένο πατέρα του, τον αλητόγατο Βικ, αυτός και ο φίλος του Όντι αναγκάζονται να συνεργαστούν μαζί του σε μια επικίνδυνη ληστεία. Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή". Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Επιστάτης Σάνσο

Στη μεσαιωνική Ιαπωνία, η σύζυγος και τα δυο παιδιά ενός εξόριστου κυβερνήτη απάγονται από ληστές. Η μητέρα πουλιέται ως πόρνη και τα παιδιά γίνονται σκλάβοι στο φέουδο του σκληρού επιστάτη Σάνσο, όπου μεγαλώνουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Αργυρό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας για ένα πανέμορφο λυρικό αριστούργημα, που περιγράφει με ρεαλιστική σκληρότητα και εικαστική μεγαλοπρέπεια τη μεγάλη ανθρώπινη περιπέτεια. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ζώνη Ενδιαφέροντος

Η ειδυλλιακή καθημερινότητα της επταμελούς οικογένειας του διοικητή του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες και της συζύγου του Χέντγουικ, οι οποίοι περνούν τις μέρες του σ’ ένα πανέμορφο σπίτι με κήπο δίπλα στον τοίχο του στρατοπέδου. Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών για ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην καρδιά του σκοταδιού, όπου φρίκη, γαλήνη, γενοκτονία και γλυκιά ζωή αγκαλιάζονται με έναν αποστασιοποιημένο κινηματογραφικά τρόπο, ο οποίος αναδεικνύει με μεγαλοφυή λιτότητα τον πυρήνα του ιστορικού κακού. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα

Μια συνταξιούχος δασκάλα, η οποία μαζεύει λεφτά για να αγοράσει τάφο για τον πρόσφατα αποθανόντα σύζυγό της, πέφτει θύμα τηλεφωνικής απάτης. Απελπισμένη, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Η Μεγάλη Ανατριχίλα

Μετά την κηδεία ενός φίλου τους από το κολέγιο, επτά πρώην συμφοιτητές συγκεντρώνονται το σαββατοκύριακο σε ένα εξοχικό σπίτι στη Νότια Καρολίνα. Νοσταλγική και γλυκόπικρη ματιά στα φιλελεύθερα, ριγκανικά αδιέξοδα της επαναστατημένης γενιάς των 60s. Συνταγογραφημένο, αλλά εκτελεσμένο με ευρηματικότητα και ευαισθησία. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Η Μοναχική Σύζυγος

Στην Ινδία των τελών του 19ου αιώνα, η μοναχική σύζυγος ενός εκδότη νιώθει ερωτική έλξη για τον εξάδελφο του άντρα της, με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη λογοτεχνία. Η βικτωριανή ηθική συναντά την ανατολίτικη κομψότητα σε μια από τις διασημότερες, βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο Βερολίνο, ταινίες του σπουδαίου Ινδού δημιουργού Σατγιαζίτ Ράι. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2

Η Ράιλι μπαίνει στην εφηβεία και τα κυρίαρχα μέχρι τώρα συναισθήματά της, η Χαρά, η Λύπη, ο Θυμός, ο Φόβος και η Αηδία, αιφνιδιάζονται όταν εμφανίζεται η Ανησυχία. Η οποία, μάλιστα, καταφθάνει με παρέα. Διασκεδαστικό και ταυτόχρονα σκεπτόμενο σίκουελ της κορυφαίας animation δημιουργίας της Pixar. Αστείο και ψυχαναλυτικό, ευρηματικό και ευαίσθητο, επαναλαμβάνει κεφάτα μια δοκιμασμένη συνταγή. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Το Νησί

Η σιωπηλή ιδιοκτήτρια ενός ιδιόμορφου πλωτού ξενοδοχείου εφοδιάζει τους ενοίκους με δολώματα, ενώ εμπορεύεται και το σώμα της. Την προσοχή της θα τραβήξει ένας κυνηγημένος από το νόμο άντρας που θέλει να αυτοκτονήσει.Τα βίαια ανθρώπινα ένστικτα έρχονται σε αντιπαράθεση με την ειδυλλιακά αδιάφορη φύση σε ένα οπτικά σοκαριστικό, μα κατά βάθος σπαρακτικά συγκινητικό love story. Η ταινία που οδήγησε τον Κιμ Κι-ντουκ στην εικαστική μεγαλοπρέπεια του "Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και… Άνοιξη". Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ο Νονός

Ο Βίτο Κορλεόνε είναι ο γηραιός και σεβάσμιος αρχηγός μιας μαφιόζικης οικογένειας στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη. Οι καιροί έχουν όμως αλλάξει και όταν ένας βρόμικος πόλεμος μεταξύ των οικογενειών ξεσπά, ο μικρός γιος του Μάικλ αναγκάζεται να αναλάβει δυναμικά τα ηνία. Ένα πολυδιάστατο αριστούργημα, τόσο κλασικό όσο και μοντέρνο, κορυφαίο δείγμα της αφηγηματικής δύναμης του αμερικανικού σινεμά. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Τα Παιδιά του Χειμώνα

Τα Χριστούγεννα του 1970, ένας δύστροπος καθηγητής φιλολογίας ενός πρωτοκλασάτου κολεγίου είναι αναγκασμένος να περάσει τις γιορτές στο έρημο σχολείο, παρέα με την Αφροαμερικάνα μαγείρισσά του και έναν ατίθασο έφηβο. Πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες και δύο Χρυσές Σφαίρες ερμηνείας για μια συνταγογραφημένη, αλλά υποδειγματικά εκτελεσμένη δραμεντί, με συγκινητικό άρωμα ανεξάρτητου σινεμά των 70s. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ο Τελευταίος των Ανθρώπων

Ένας ηλικιωμένος θυρωρός αντιμετωπίζει την περιφρόνηση των φίλων και των γειτόνων του όταν παύει πλέον να είναι πορτιέρης σε πολυτελές ξενοδοχείο. Βωβό κοινωνικό δράμα, σκηνοθετημένο με πρωτοποριακή εκφραστικότητα από το δημιουργό του "Νοσφεράτου". Οξύ και διεισδυτικό, με ένα ανατρεπτικά ειρωνικό φινάλε. Δείτε πού παίζεται η ταινία. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Στις Σκιές των Ξεχασμένων Προγόνων

Στα Καρπάθια και στις αρχές του 20ού αιώνα, ο φτωχός Ιβάν ερωτεύεται τη Μαρίτσκα, κόρη του δολοφόνου του πατέρα του. Ορκίζεται να την κάνει ταίρι του, αλλά η μοίρα παίζει τα δικά της, τραγικά παιχνίδια. Εικόνες μεθυστικού φολκλόρ συνοδεύουν μια πληθωρική, οπτικά σαγηνευτική προσαρμογή του "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" στα καλούπια του λαϊκού μύθου. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Υπέροχες Μέρες

Ο Χιραγιάμα εργάζεται ως καθαριστής δημόσιων τουαλετών στο Τόκιο. Οι μέρες του κυλούν πανομοιότυπα, δουλεύοντας, ακούγοντας μουσική, φωτογραφίζοντας τη φύση και διαβάζοντας. Μια ρουτίνα, την οποία θα χρωματίσουν ο καινούργιος βοηθός του και η επίσκεψη της νεαρής ανιψιάς του. Μια αίσθηση ζεν κυριαρχεί σ' αυτό το μινιμαλιστικό σινε-κομψοτέχνημα, το οποίο αποκαλύπτει πλάνο πλάνο έναν κόσμο τυλιγμένο σε μια βαθιά αστική μελαγχολία. Οσκαρική υποψηφιότητα διεθνούς ταινίας και βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Φρίμοντ

Μετανάστρια από το Αφγανιστάν, η Ντόνια εργάζεται σε ένα εργοστάσιο κινέζικων μπισκότων τύχης. Καθώς προσπαθεί να βάλει τη ζωή της σε τάξη, δοκιμάζει τολμηρά να στείλει ένα ξεχωριστό μήνυμα στον "έξω κόσμο". Οδοιπορικό αναζήτησης ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα σ’ έναν κόσμο πολυπολιτισμικής μοναξιάς. Με αναζωογονητικό χιούμορ, κατασταλαγμένη σοφία και τη γήινη, απολαυστική απλότητα του πρώιμου Τζάρμους. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Το Χέρι που Σκοτώνει

H νεαρή Τσάρλι ζει στη Σάντα Ρόζα, μια ειδυλλιακή μα πληκτική κωμόπολη στην Καλιφόρνια. Ενθουσιάζεται όταν ο συνονόματός της γοητευτικός θείος της έρχεται να επισκεφθεί την οικογένειά της, σύντομα όμως αρχίζει να υποψιάζεται ότι μπορεί να είναι ένας διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος. Πάνω σε ένα οιδιπόδειο σύμπλεγμα, ο Χίτσκοκ βάζει μπρος ένα περίτεχνο και αγωνιώδες παιχνίδι διχασμένων προσωπικοτήτων, εμπλουτισμένο με έντονα στοιχεία κοινωνικής κριτικής. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Το Χρώμα του Ροδιού

Η ζωή και το έργο του Αρμένιου ποιητή και μουσικού του 18ου αιώνα Αρουθίν Σαγιαντίν, γνωστού ως Σάγιατ Νόβα. Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Fargo

Ένας πωλητής αυτοκινήτων με πολλά χρέη προσλαμβάνει δυο κακοποιούς της πλάκας για να απαγάγουν την ίδια τη γυναίκα του και να μοιραστεί μαζί τους τη λεία από τα λύτρα που θα δώσει ο πλούσιος πεθερός του. Εκείνοι όμως τα κάνουν μαντάρα σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και δυο περαστικούς. Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες και Όσκαρ σεναρίου και α΄ γυναικείου ρόλου για μια απολαυστική αστυνομική περιπέτεια με ευρηματικές πινελιές μαύρης κωμωδίας που "ξεγυμνώνει" την επαρχιακή Αμερική. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Ghost Dog: Ο Τρόπος των Σαμουράι

Ο Γκοστ Ντογκ, ένας μοναχικός Αφροαμερικανός επαγγελματίας δολοφόνος που ακολουθεί τους κώδικες τιμής των σαμουράι, τα βάζει με μια συμμορία Ιταλών μαφιόζων, οι οποίοι, αν και τον χρησιμοποίησαν ως εκτελεστή για τις δουλειές τους, τώρα θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση. Ζεν ενατένιση, με ραπ υπόκρουση, του ύφους και των θεματικών της γκανγκστερικής ταινίας από έναν μελαγχολικό, βαθιά ανθρώπινο και πάντα χιουμορίστα Τζάρμους. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Notorious

Η κόρη ενός Γερμανού εγκληματία πολέμου προσλαμβάνεται από τις αμερικανικές αρχές για να διεισδύσει σε μια ομάδα ναζί που έχει καταφύγει στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ερωτεύεται τον πράκτορα που την έχει παρασύρει σ’ αυτό το ριψοκίνδυνο παιχνίδι, αλλά για να είναι πειστική πρέπει να μείνει μακριά του. Μια ερωτική και μια κατασκοπική ιστορία που διασταυρώνονται δεξιοτεχνικά, όπως και η χιουμοριστική ελαφρότητα με το τέλεια συγχρονισμένο σασπένς, στην κορυφαία ίσως ασπρόμαυρη στιγμή της χιτσκοκικής φιλμογραφίας. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Peeping Tom

Ένας νεαρός άνδρας δολοφονεί γυναίκες χρησιμοποιώντας μια κινηματογραφική κάμερα για να απαθανατίζει τον απόλυτο τρόμο τους. Τολμηρό για την εποχή του θρίλερ με έντονες ψυχαναλυτικές αναφορές, το οποίο πραγματεύεται τη σχέση ηδονοβλεπτικής ευχαρίστησης και σαδιστικής βίας. Τολμηρό για την εποχή του θρίλερ με έντονες ψυχαναλυτικές αναφορές, το οποίο πραγματεύεται τη σχέση ηδονοβλεπτικής ευχαρίστησης και σαδιστικής βίας. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Weekend

Ο Ρολάν και η Κορίν Ντιράντ οδηγούν μέχρι το σπίτι των γονιών της τελευταίας στην εξοχή για να εξασφαλίσουν την κληρονομιά της από τον ετοιμοθάνατο πατέρα της, αποφασίζοντας, αν παραστεί ανάγκη, να καταφύγουν ακόμα και στη δολοφονία του. Ο Ρολάν και η Κορίν Ντιράντ οδηγούν μέχρι το σπίτι των γονιών της τελευταίας στην εξοχή για να εξασφαλίσουν την κληρονομιά της από τον ετοιμοθάνατο πατέρα της, αποφασίζοντας, αν παραστεί ανάγκη, να καταφύγουν ακόμα και στη δολοφονία του. Δείτε πού παίζεται η ταινία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στο Αίγιο γεννιέται μια φρέσκια κινηματογραφική κοινότητα

Παρακολουθήσαμε το διεθνές φεστιβάλ μικρού μήκους της πόλης που άφησε αισιόδοξες προσδοκίες για το μέλλον.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/07/2024

Το ‘Dear God, the Parthenon is still broken’ είναι το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

To ‘Dear God, the Parthenon is still broken’, το πρώτο φωτογραφικό εγχείρημα του διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη, κυκλοφορεί σύντομα από τον εκδοτικό οίκο Void.

Ελληνικό box office: Και τα "Μυαλά..." στα κάγκελα

Παρ' ότι υποχώρησαν κατά 33% το προηγούμενο τετραήμερο, τα "Μυαλά που Κουβαλάς 2" ξεπέρασαν τα 400.000 εισιτήρια και στο τέλος της εβδομάδας θα γίνουν, προσπερνώντας την "Φόνισσα", η εμπορικότερη ταινία της σεζόν.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Ιούλιο

Δύο αναμενόμενες ταινίες τρόμου, feelgood πρεμιέρες και μια υπερηρωική επιστροφή έρχονται σύντομα στις μαρκίζες.

15α βραβεία Ίρις: Στα παρασκήνια της απονομής των "ελληνικών Όσκαρ"

Παρακολουθήσαμε από κοντά την προετοιμασία της μεγάλης γιορτής του ελληνικού κινηματογράφου.

Το πλήρες πρόγραμμα του 3ου Evia Film Project

Η οικολογική διοργάνωση αποκαλύπτει όλα τα δρώμενα του φετινού προγράμματός της.