Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ ήταν ένας ηθοποιός δίχως σύγκριση

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ένας από τους σπουδαίους ερμηνευτές της μεγάλης οθόνης.

Συνηθισμένοι Άνθρωποι «Συνηθισμένοι Άνθρωποι»

Επιβλητικός, αριστοκρατικός, άφοβος, ξεχωριστά χαρισματικός, ο Καναδός ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ πέθανε σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω μια ασύγκριτη φιλμογραφία.

Η κινηματογραφική καριέρα του ξεκίνησε ενσαρκώνοντας αντι-ήρωες σε πολεμικές ταινίες όπως την εμβληματική σάτιρα "M.A.S.H" (Ρόμπερτ Όλτμαν, 1970), όπου υποδύεται ένα ιδιοσυγκρασιακό χειρούργο και τους "Βρώμικους Ήρωες" (Μπράιαν Χάτον, 1970), στο οποίο ενσαρκώνει έναν αλλοπρόσαλλο διοικητή τεθωρακισμένων που καταλήγει να ληστεύει τράπεζα με τον Κλιτ Ίστγουντ. Τη δεκαετία του '70 ο Σάδερλαντ καθιερώθηκε χάρη σε τολμηρές ταινίες όπως την "Εξαφάνιση" (Άλαν Πακούλα, 1971) και το αριστουργηματικό "Μετά τα Μεσάνυχτα" (Νίκολας Ρεγκ, 1973). Στο ατμοσφαιρικό φιλμ του Πάκουλα κρατά το ρόλο ενός ντετέκτιβ που συνεργάζεται με μια σεξεργάτρια (Τζέιν Φόντα) για την εξιχνίαση φόνου, και στο ανατρεπτικό horror του Ρεγκ εκείνο ενός πατέρα που καλείται να διαχειριστεί την απώλεια του γιου του συνδυαστικά με την αποξένωση από τη σύζυγό του (Τζούλι Κρίστι). Εκτός από το σοκαριστικό φινάλε, το "Μετά τα Μεσάνυχτα" περιέχει, επίσης, μια από τις καλύτερες ερωτικές σκηνές όλων των εποχών.

Don't Look Now
"Μετά τα Μεσάνυχτα"

Οι δύο τελευταίες παραγωγές έφεραν συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Φεντερίκο Φελίνι ("Καζανόβας", 1976) και ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι ("1900", 1976), για να ακολουθήσουν οι Φίλιπ Κάουφμαν ("Invasion of the Body Snatchers", 1976) Ρόμπερτ Ρέντφορντ ("Συνηθισμένοι Άνθρωποι", 1980), Ακίρα Κουροσάβα ("Καγκεμούσα: Ο Ίσκιος του Πολεμιστή", 1980) και Γουόρεν Μπίτι ("Οι Κόκκινοι", 1981), μεταξύ πολλών άλλων.

Παρόλο που ο Σάδερλαντ συνέχισε να είναι δραστήριος μέχρι πολύ πρόσφατα, ένας από τους τελευταίους ρόλους του ήταν στο "Moonfall: Η Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού" (Ρόλαντ Έμεριχ, 2022), έχοντας παράλληλα υπάρξει καθοριστικός σε μια σειρά από σημαντικά φιλμ, είναι εντυπωσιακό πως ποτέ δεν προτάθηκε ποτέ για κανένα Όσκαρ. Παραμένει, ωστόσο, ένας από τους πιο επιδραστικούς της γενιάς του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το "Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης" του Τιμ Μπάρτον ανοίγει το 81ο Φεστιβάλ Βενετίας

Το αναμενόμενο σίκουελ πρόκειται να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Μόστρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2024

Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο έρχεται στην Αθήνα

Η διοργάνωση σε συνεργασία με την Feelgood Entertainment παρουσιάζουν μια από τις πιο ποιοτικές ελληνικές ταινίες της χρονιάς.

Σκάρλετ Γιόχανσον & Τσάνινγκ Τέιτουμ μιλούν για τη "σχέση" τους στο "Fly Me to the Moon"

Το πρωτοκλασάτο δίδυμο που πρωταγωνιστεί στην αναμενόμενη "διαστημική" κομεντί μοιράζεται την εμπειρία των γυρισμάτων στο αποκλειστικό κλιπ που εξασφάλισε το "α".

"We Rebuild, We Reclaim": Μαύρος κινηματογράφος στην καρδιά της πόλης

Μια βραδιά σινεμά που αναδεικνύει παραγνωρισμένες φωνές της μεγάλης οθόνης έρχεται από τις ομάδες των Afrosocially και We Are Community σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (4-10/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Μια έξυπνη καμπάνια της Ακαδημίας διαφημίζει τα ταξίδια του ελληνικού σινεμά

Η διεθνής καταξίωση των εγχώριων παραγωγών αναδεικνύεται σε μια πετυχημένη σειρά από τηλεοπτικά σποτ.

Updated | Η Αθήνα γιορτάζει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με πέντε προβολές

Δήμος Αθηναίων και Ταινιοθήκη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά εκδηλώσεων που τιμούν την πρόσφατη ελληνική ιστορία.