Peeping Tom

4,5

Τολμηρό για την εποχή του θρίλερ με έντονες ψυχαναλυτικές αναφορές, το οποίο πραγματεύεται τη σχέση ηδονοβλεπτικής ευχαρίστησης και σαδιστικής βίας.

Peeping Tom

Το 1960, δυο καταξιωμένοι Βρετανοί σκηνοθέτες γυρίζουν από μία ταινία τρόμου στην οποία ένας νεαρός άντρας με φροϊδικά συμπλέγματα απέναντι στη γονεϊκή εξουσία γίνεται κατά συρροήν δολοφόνος νεαρών γυναικών. Ο ένας είναι ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και το χολιγουντιανό "Ψυχώ" του κι ο άλλος ο Μάικλ Πάουελ ("Ο Κλέφτης της Βαγδάτης", "Ο Μαύρος Νάρκισσος", "Τα Κόκκινα Παπούτσια") και το "Peeping Tom" του. Μόνο που ενώ το χιτσκοκικό σοκ αποδείχτηκε μια τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, ο "Ηδονοβλεψίας", όπως ήταν ο αρχικός ελληνικός τίτλος του αγγλικού φιλμ, πέρασε πολλές περιπέτειες, οι οποίες πλήγωσαν ανεπανόρθωτα την κινηματογραφική καριέρα του Πάουελ, μέχρι να καταξιωθεί ως ένα από τα σπουδαιότερα ψυχολογικά θρίλερ στην ιστορία του σινεμά.


Το τολμηρό για την εποχή του σενάριο του Λίο Μαρκς περιγράφει τη σχέση της νεαρής Έλεν με τον Μαρκ, ένα φωτογράφο ο οποίος δολοφονεί γυναίκες χρησιμοποιώντας μια κινηματογραφική κάμερα για να απαθανατίζει τον απόλυτο τρόμο τους. Ιστορία η οποία χαρακτηρίστηκε τότε "χυδαία και πορνογραφική", με τον Πάουελ να προκρίνει μια σκηνοθετική προσέγγιση πιο ωμή και ρεαλιστική σε σχέση με το σύνηθες στιλιζάρισμα των ταινιών αγωνίας, όπως και τον τρόμο έναντι του σασπένς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τα μοντέρνα slasher films. Ταυτόχρονα, ανέδειξε όλες τις ψυχαναλυτικές διαστάσεις της πλοκής και της εξάρτησης του βασικού χαρακτήρα από την καταπιεστική πατρική φιγούρα, τονίζοντας τη συνάφεια ηδονοβλεπτικής ευχαρίστησης και σαδιστικής βίας. Το περίπλοκο και πολυεπίπεδο σχόλιό του, μάλιστα, αξιοποιεί στο έπακρο τις χιτσκοκικές ιδέες πάνω στην ίδια τη φύση του κινηματογραφικού θεάματος (ο Μαρκ συμμετέχει στα γυρίσματα μιας ταινίας), συσχετίζοντάς το άμεσα με τον σκοποφιλικό φετιχισμό και συμπλέγματα ενοχής και ευνουχισμού.

Μ. Βρετανία. 1960. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

Peeping Tom

4,5
  • Τρόμου
  • 1960
  • Διάρκεια: 101 '
  • Μάικλ Πάουελ

Ένας νεαρός άνδρας δολοφονεί γυναίκες χρησιμοποιώντας μια κινηματογραφική κάμερα για να απαθανατίζει τον απόλυτο τρόμο τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.