Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 14ο Athens Open Air Film Festival

Σας παρουσιάζουμε τις ταινίες που έχουμε ήδη σημειώσει στο πρόγραμμα της αγαπημένης θερινής διοργάνωσης.

Η Πισίνα «Η Πισίνα»

Τώρα, ναι, είναι καλοκαίρι! Το αγαπημένο 14ο Athens Open Air Film Festival (17/6-4/9), πιστό στο ραντεβού του, επιστρέφει δυναμικά ξεδιπλώνοντας ένα πληθωρικό πρόγραμμα δωρεάν προβολών που απλώνονται στην πόλη, από το οποίο ξεχωρίσαμε μπόλικα must-see και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

Νοσταλγική έναρξη

High Fidelity νέο
"High Fidelity"

Το φεστιβάλ ξεκινά με μία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες των ‘00s, σχεδόν 25 χρόνια μετά την πρεμιέρα της. Ο λόγος για το "High Fidelity" (17/6, 21.30, προαύλιος χώρος Ζαππείου Μεγάρου) του Στίβεν Φρίαρς, στο οποίο ο Τζον Κιούζακ υποδύεται ένα φρεσκοχωρισμένο ιδιοκτήτη ψαγμένου δισκοπωλείου, ο οποίος αναζητά απαντήσεις σε επίμονα ερωτήματα όπως: "Τι προέκυψε πρώτα; Η μουσική ή η θλίψη;". Ελάτε για τη νοσταλγία, μείνετε για το απολαυστικό σάουντρακ το οποίο περιλαμβάνει κομμάτια των Velvet Underground, Belle and Sebastian, 13th Floor Elevators και φυσικά, των Beta Band…

Ολονυχτία τρόμου

Η Νύχτα του Κυνηγού
"Η Νύχτα του Κυνηγού"

Σωστά διαβάσατε, οι ιθύνοντες του φεστιβάλ σκαρφίστηκαν τη "σατανική" ιδέα να στήσουν ένα κινηματογραφικό μαραθώνιο αποκλειστικά με κλασικά θρίλερ. Το Σάββατο 20/7, λοιπόν, πάρτε τις ζακέτες, τα σεντόνια και τα σλίπινγκ μπαγκ σας, ελάτε από τις 21.30 στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και απολαύστε σπουδαία φιλμ όπως η αγωνιώδης "Νύχτα του Κυνηγού" (Τσαρλς Λότον, 1955), το στοιχειωμένο "Μια Μορφή στο Παράθυρο" (Τζακ Κλέιτον, 1961) και το συνταρακτικό "Καρναβάλι των Ψυχών" (Χερκ Χάρβεϊ, 1962). Εάν, τώρα, προτιμάτε κάτι περισσότερο χαλαρό, τότε δίνετε ραντεβού στο full moon sleepover της 21ης Ιουλίου που γίνεται στο ΚΠΙ "Σταύρος Νιάρχος". Η αρχή γίνεται με την προβολή του διάσημου animation της Disney "Αλαντίν" (Τζον Μάσκερ & Ρον Κλέμεντς, 1992), αμέσως μετά τη σκυτάλη παίρνει το "Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού" (Νόρμαν Τζούισον, 1987), η κομεντί με συμπρωταγωνιστές τους Σερ και Νίκολας Κέιτζ, προτού ανέβουν οι παλμοί στην καρδιά της νύχτας. Διότι ακολουθεί το ανατρεπτικό "Πνεύμα του Κακού" (Τόμπι Χούπερ, 1982), η δυστοπική "Απόδραση από τη Νέα Υόρκη" (Τζον Κάρπεντερ, 1981) και οι cult "Μαχητές" (Γουόλτερ Χιλ) με ώρα έναρξης στις 4 το πρωί!

'90s classics

The Truman Show
"The Truman Show"

Η δεκαετία του ‘90 έχει την τιμητική της στο φετινό πρόγραμμα, καθώς παρουσιάζονται ταινίες που σημάδεψαν τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα. Εμείς ξεχωρίζουμε τη μαφιόζικη "Υπόθεση Καρλίτο" (Μπράιαν Ντε Πάλμα, 1993 / 8/7, 21.30, Πάρκο Δρακόπουλου) όπου πρωταγωνιστεί ένα all-star cast που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους Αλ Πατσίνο, Σον Πεν και Βίγκο Μόρτενσεν, το αριστουργηματικό sci-fi του Τέρι Γκίλιαμ με τίτλο "12 Πίθηκοι" (1995 / 13/7, 21.30, Τεχνόπολη) και με τον Μπρους Γουίλις σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες του, όπως επίσης το αξεπέραστο "Truman Show" (Πίτερ Γουίαρ, 1998 / 14/7, 21.30, Τεχνόπολη), όπου ο χαρακτήρας του Τζιμ Κάρεϊ είναι συνειδητοποιεί πως είναι παγιδευμένος σε ένα ριάλιτι σόου.

Σινεφίλ και γαλλικά

Mandabi
"Το Έμβασμα"

Όπως πάντα, μεταξύ των προβολών κρύβονται κινηματογραφικά διαμάντια που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη. Ακριβώς αυτήν την ανάγκη εξυπηρετεί η σύμπραξη της διοργάνωσης με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου, η οποία δίνει έμφαση στο γαλλόφωνο σινεμά. Για αυτό, λοιπόν, μη χάσετε στους Κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών το "Έμβασμα" (1968 / 3/7, 21.30) του εμβληματικού Σενεγαλέζου σκηνοθέτη Ουσμάν Σεμπέν, αλλά και τις "Πέντε Κόκκινες Τουλίπες" (Ζαν Στελί, 1949 / 17/7, 21.30). Μιας και είμαστε στο τρικολόρ "μέτωπο", είναι αδύνατον να μην προτείνουμε ακόμα, τη γοητευτική "Πισίνα" (Ζακ Ντερέ, 1969 / 25/7, 21.30, θερινό σινεμά Στέλλα) με τους εκθαμβωτικούς Αλέν Ντελόν και Ρόμι Σνάιντερ.

Το "Ζόντιακ" όπως δεν το έχετε ξαναδεί

zodiac1
"Ζόντιακ"

Μία από τις καλύτερες ταινίες του Ντέιβιντ Φίντσερ και ανάμεσα στις πιο σημαντικές του 21ου αιώνα, παρουσιάζεται στο Άλσος Πετραλώνων (5/7, 21.30), για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το μοντάζ που ενέκρινε ο σκηνοθέτης της. Ο λόγος για το crime θρίλερ "Ζόντιακ", το οποίο βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός μανιακού κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος διέφυγε της σύλληψης ενώ παράλληλα διασκέδαζε με τους αστυνομικούς που αδυνατούσαν να τον εντοπίσουν. Άψογοι πρωταγωνιστές οι Τζέικ Τζίλενχαλ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Μαρκ Ράφαλο.

Για τον Τζον και την Τζίνα

Γκλόρια 1980
"Γκλόρια"

Ένα από τα πιο επιδραστικά καλλιτεχνικά ζευγάρια του σινεμά, ο Τζον Κασσαβέτης και οι Τζίνα Ρόουλαντς, μεγαλουργούν στο "Γκλόρια" (1980 / 22/8, 21.30, ταράτσα ΕΜΣΤ), το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε με το Χρυσό Λέοντα στη Βενετία. Η Ρόουλαντς υποδύεται μια πρώην τραγουδίστρια και πρώην φιλενάδα ενός γκάνγκστερ, η οποία τα βάζει ολομόναχη με τη μαφία στην προσπάθειά της να προστατέψει από τα δολοφονικά χέρια τους ένα εξάχρονο αγοράκι.

Το πρόγραμμα του 14ου Athens Open Air Film Festival:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.